GeriSeyahat Şehir gibi gemi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şehir gibi gemi

Şehir gibi gemi

Kruvaziyer şirketi Royal Caribbean ile Çeşme Sheraton Oteli ilginç bir anlaşma yaptı. Sheraton’da konaklayanlara dünyanın en büyük ikinci büyük yolcu gemisi Liberty Of The Seas ile 7 gecelik tur bedava. 5 yıldızlı bir tatil köyünü andıran geminin içinde yok yok. Eğlence merkezi, kumarhane, sinema, kütüphane, hastane ve hatta bir kilise... Bazı bölümleri insana ‘vay canına’ dedirtiyor. Dev buz pateni sahası ilginç gelmedi mi? O zaman buyurun güvertede sörfe.

“Kruvaziyer tatili yeni evliler ve yaşlılar içindir” sözü artık gerilerde kaldı. Teknolojinin gelişmesi ve alternatiflerin çeşitlenmesiyle son 10 yıldır birçok kişi bir tatil köyüyle aynı olanakları bulacağı, üstelik de her sabah farklı bir limanda gözünü açacağı kruvaziyer turlarına katılıyor. Dünya genelinde kruvaziyer turların fiyatlarının dudak uçuklatan rakamlardan normal düzeylere düşmesi de bir yandan talebi artırırken, turlardaki yaş ortalamasını da düşürdü.
Bir araştırmaya göre kruvaziyer turlarına geçtiğimiz yıl ABD’den 9.5, İngiltere’den 1,5 milyon kişi katıldı. Türkiye pazarı şimdilik küçük ama yolcu gemisiyle tatili seçenlerin sayısı son 5 yılda 4 kat arttı ve 20 binin üzerine çıktı. Bu durum da dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi şirketlerinden Royal Caribbean International ile Sheraton Çeşme Oteli’ni masaya oturttu, ortaya ilginç bir tatil paketi çıktı.
KRUVAZİYER DEVİ TÜRKİYE’DEN UMUTLU
Otelin Pazarlama ve Reklam Müdürü Cihangir Canıyılmaz anlatıyor: “Gemi şirketi Türkiye pazarını araştırmış ve potansiyel gemi müşterisi Türklerin otelimizde konakladığını saptamış. İzmir’in en güzel koyu Ilıca’da tatillerini geçiren müşterilerimizi Sheraton Oteli olarak iki ayrı gemi seyahatine bedava gönderiyoruz. Otelimizde 7 gece konaklayarak kişi başı 1925 lira ödeyenlere 7 gecelik gemi turu hediye ediyoruz. Bu tur Barcelona’dan başlıyor, Nice ve Palma de Mallorca limanlarını gezip yine Barcelona’da bitiyor. İkinci seçenekse 2 bin 200 lira ödeyerek otelimizde 8 gece konaklayanlara 7 gece 8 gün sürecek bir seyahat. Kopenhag’dan başlıyor, Estonya Taline limanı, St Petersburg, Helsinki ve Stockholm limanlarından sonra yine Kopenhag’da son buluyor. Misafirlerimiz bunun için  5 kuruş ödemiyor.”
Royal Caribbean International’ın Türkiye temsilcisi Bülent Tatlav da: “Türkiye’deki gemi tatili pazarını çok iyi inceledik. Potansiyel müşteriler günden güne yükseliyor. Bunun için kampanyaya başladık. Mayıs’ta yapılacak turlarımız için Sheraton’la 750 kişilik anlaşma yaptık. Royal Caribbean ününü dünyanın en yenilikçi gemilerini üretmeye borçlu. Biri yapım aşamasında toplam 21 dev gemimiz var. İçinde tırmanma duvarı ve buz pateni pisti olan gemileri ilk kez 1999’da hizmete soktuk. Mayıs 2006’da, Freedom of the Seas gemisi suya indirildiğinde flow-rider (akıntı üzerinde) sörf simulatörü, okyanustan 112 fit yüksekte jakuziler, boks ringi, 14 kişi kapasiteli 135 metrekarelik Presidential Family Suite gibi yenilikleri de beraberinde getirdi. Freedom of the Seas, dünyanın en büyük gemisi olma unvanını 2007’de Liberty of the Seas ve 2008’de denize indirdiğimiz Independence of the Seas gemilerimizle paylaştı. Son olarak geçen Aralık’ta, mühendislik ve mimarlık harikası Oasis of the Seas’i denize indirdik. Yıl boyunca Karayipler, Akdeniz ve Meksika Rivierası, dönemsel olarak Kuzey Avrupa, Alaska, Güney Amerika, Uzakdoğu, Avustralya ve Hawaii bölgelerine turlar düzenliyoruz.”

SARAYDA BİR SALON

Liberty of the Seas’ın yemek salonu 2101 kişi kapasiteli. Barok stili sütunlar, kadife koltuklar ve kristal içki kadehleri bir saray havasında. Restoran birbirine şık merdivenlerle bağlı 3 kattan oluşuyor. Ortasından dev bir kristal avize sarkıyor. Akşam yemekleri kaptanın huzurunda yendiği için kadınların tuvalet, erkeklerinse smokin veya takım giymeleri şart.

ÜSTSÜZ GÜNEŞLENMEK YASAK

Liberty of the Seas ultramodern bir kasaba gibi. Yolcuları günün her saatinde oyalayabilecek, eğlendirecek ve dinlendirecek aktiviteler mevcut. Geminin 11. katında 3 havuzda 2’si açık, 3.’sü de hava duruma göre açılıp kapanabiliyor. Suları açık denizlerdeki sulardan dolduruluyor. Havuzlardan biri palmiye ağaçları ile çevrili. Ağaçların arasında hamaklar var. Denizin ortasında bir vaha gibi duruyor. Havuzların yanındaki 6 jakuzide keyif yapmak da serbest ama üstsüz güneşlenmek yasak.

KAPTANIN MAAŞI 35 BİN DOLAR

Beş yıldızlı Liberty of the Seas dünyanın 2’nci en büyük yolcu gemisi. 160 bin groston ağırlığında, uzunluğu 339 metre ve hızı 21.6 knots. Yolcu kapasitesi 4375, mürettebat sayısı 1365. 15 katlı ve 14 asansörü var. Kaptan köşkü bilgisayar ekranlarıyla donatılmış bir uzay üssü gibi. Geminin Norveçli kaptanı Patrick Dahlgren (34) kumanda bölümünün ABD Deniz Kuvvetlerinin uçak gemisi Nimitz ile aynı dizaynda olduğunu söylüyor.

HAFTADA 80 BİN YUMURTA

Gemi restoranlarının operasyon müdürü Ceyhun Gürani (31) bir Türk.: “Günde 83 bin yumurta kırılarak yolcu ve personel 5740 kişiye yemek yapılıyor. Her gün 15 bin porsiyon yemek çıkıyor; haftada 2,5 ton ekmek yapılıyor; 10 bin küçük, 5 bin de litrelik şişe su harcanıyor. Serviste kullanılan 50 bin porselen tabak var. Bir haftalık bir seyir için gereken 170 ton malzeme gemiye 80 tırla yükleniyor” diyor. 

False