Sedat Ergin: Kars'ta bir 30 Ekim kutlaması

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

Devlet erkánının platformda yerini almasıyla birlikte anons duyuluyor: ‘‘Şimdi, Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu temsili olarak canlandırılacaktır...’’

Kars'ın Atatürk Caddesi'ni dolduran kalabalığın bakışları, anonsla birlikte Rus mimarisinin klasik çizgilerini yansıtan belediye binasının ikinci katındaki balkona çevriliyor.

Balkonda üstü örtüyle kaplanmış insan boyu büyüklüğünde bir cisim var. Bir askerin örtüyü kaldırmaya başlamasıyla birlikte bir gelinin beyaz duvağı beliriyor.

Örtü tümüyle çekildiğinde, gelinlik giymiş bir genç kız karşınıza çıkıyor. Elindeki Türk bayrağını topluluğa doğru tutuyor. Meydandan alkışlar yükseliyor.

Gelin, daha sonra belediye binasından çıkıp, solunda bir kadın belediye zabıtası, sağında bir üsteğmen olduğu halde topluluğun içinden geçerek Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önüne geliyor.

Üsteğmen, Cumhurbaşkanı'na tekmil veriyor:

‘‘Kars, düşman işgalinden kurtarılmıştır Sayın Cumhurbaşkanım...’’

Ardından gelin, Türk bayrağını üç kez öptükten sonra Cumhurbaşkanı Demirel'e teslim ediyor. Demirel de bayrağı üç kez öpüyor. Cumhurbaşkanı, elini öpen genç kıza, yanaklarından öperek karşılık veriyor.

* * *

Bu görüntüden yaklaşık bir saat önce, GAP uçağı Kars'a doğru alçalırken, Cumhurbaşkanı Demirel, 1965 yılında, Başbakan Yardımcısı sıfatıyla bu kente yaptığı ilk geziyi anlatıyor:

‘‘Devlet hastanesini ziyarete gittim. 12 yatak ve hastanenin sadece 2 doktoru vardı. Hastaneyi gezerken çok üzüldüğümü hatırlıyorum.’’

Demirel, ardından 1965 yılından bu yana Kars'ta yapılanları anlatıyor.

Bir dönem sürekli göç veren Kars, bugün ağır ve yetersiz de olsa bir kalkınma çabasına sahne oluyor. Demirel'in verdiği bilgiye göre, kentte 30 yatırım projesi sürdürülüyor. Ancak, kişi başına düşen 1096 dolarlık milli gelir, Türkiye ortalamasının çok gerisinde.

Demirel, Kars'ın geleceğine dönük en önemli hedefi eğitimde, 1992 yılında açılan Kars Kafkas Üniversitesi'nde görüyor, ‘‘Bu üniversite 10 yıl sonra Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan en önemli eğitim merkezlerinden biri olacaktır’’ diye konuşuyor.

* * *

Demirel, Cumhurbaşkanlığı döneminde geçen yılki istisna dışında her yıl Kars'ın 30 Ekim kurtuluş törenlerine katılmış.

Cumhurbaşkanı, kendisini Kars'a taşıyan esintiyi şöyle anlatıyor:

‘‘Toplumların en önemli meselesi şevktir. Toplumların şevki kırılmışsa, o zaman hiçbir sorunu çözemezsin. Hem demokrasi şevkini, hem de kalkınma şevkini daima canlı tutacaksınız. Benim bu gezimin hedefi, bu güzel köşedeki kalkınma şevkini ayakta tutmaktır.’’

Demirel, sözlerini şöyle tamamlıyor:

‘‘Türkiye, yalnız Ankara'dan ibaret değildir.’’

Kent meydanına geldiğinde ise kendisini belediye binasına asılmış şu pankart karşılıyor:

‘‘Milenyumda değerli katkılarınızla Kars layık olduğu yere gelecektir. Kars Belediyesi...’’



Yazarın Tüm Yazıları