Sedat Ergin: Bülent Ortaçgil'e saygılarımızla

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

HER biri kendine özgü, farklı bir müzik çizgisini temsil eden 22 isim bir araya gelerek, Bülent Ortaçgil'in klasikleşmiş şarkılarını yeniden yorumlayıp, ona bir saygı ifadesi olarak bir albümde toplamış.

Ada Müzik'in 2 yılda tamamlanan titiz bir çalışmayla yürüttüğü projenin sonunda ortaya çıkan albüm, ‘‘Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları’’ adını taşıyor.

Bu albüm önemli bir müzik olayı

Bülent Ortaçgil'in şarkılarını ilk gençliklerinden bu yana dinleyenler için her parça ayrı bir sürprizle açılıyor.

Ortaçgil'in şarkıları, yeni bir düzenleme, her sanatçı ya da grubun kendi farklı sesini yansıtan özgün yorumlarıyla sonuçta yeni bir kimlik kazanarak karşınıza çıkıyor.

Örneğin, ‘‘Yüzünü Dönme Küçük Kız’’da Sezen Aksu'yu bütün puslu yoğunluyla hissediyorsunuz.

Türkiye'nin bugünkü halini hicveden ‘‘Normal’’ şarkısı, Grup Bulutsuzluk Özlemi'nin Santana'yı çağrıştıran yorumuyla Latin rumba ritminde son derece kıvrak bir müziğe dönüşüyor.

‘‘Herşey Sevgiyle Başlar’’ Nükhet Ruacan'ın, ‘‘Yalnız’’ Yıldız İbrahimova'nın yorumlarıyla birer caz parçası haline geliyor.

Ya da ünlü Ortaçgil klasiği ‘‘Olmalı mı, Olmamalı mı’’ Grup Mavi Sakal tarafından tatlı-sert bir hardrock parçası haline geliyor.

Ancak düzenleme, ses ve yorumlar farklı olsa da şarkıların her birinde Bülent Ortaçgil'in, notaların ya da sözcüklerin arasında bir yere saklanarak tebessümle size göz kırptığını görüyorsunuz.

Albüm, müzik zekásıyla örülü düzenlemelerinden ses kaydına, kapağından içindeki kitapçığına kadar bütününde ve her ayrıntısında mükemmeli yakalayan bir eser.

Ve Türkiye'nin çok iyi müzisyenleri de olduğunu, müzikte rengin ve keşfedilmeyi bekleyen yeni sentezlere açık zengin bir çeşitliliği yakaladığını gösteriyor.

Proje, Batı'da müzikte büyük ustalar için sıkça yapılan ‘‘Saygı Albümleri’’ geleneğinin kapısını Türkiye'de ilk kez açması bakımından da önem taşıyor.

Ancak albümün asıl değeri, Bülent Ortaçgil gibi hiçbir zaman ticari kaygılar gütmemiş, müziğine, aklını ve entelektüel kaygılarını taşımış ve hep tutarlı kalabilmiş bir müzisyen için hazırlanmış olmasında yatıyor.

Bu haliyle Bülent Ortaçgil'in saygınlığının teslim edildiği ve kutsandığı bir müzik belgesi niteliği kazanıyor.

Projede yer alan müzisyenler şarkılarını çalarak, söyleyerek Bülent Ortaçgil'i selamlarken, bizler de dinleyicileri olarak bu şarkıları dinlemeye devam ederek ona saygılarımızı sunmayı ihmal etmeyeceğiz.

ALBÜMDE YER ALAN ŞARKICI VE GRUPLAR: Mirkelam, Şebnem Ferah, Nükhet Ruacan, Erkan Oğur, Mavi Sakal, Levent Yüksel, Ayşegül Aldinç, Mor ve Ötesi, Feridun Düzağaç, Yaşar, Gürol Ağırbaş, Sezen Aksu, Bulutsuzluk Özlemi, Birsen Tezer, Akın Eldes, Serhat Ersöz, Leman Sam, Sibel Tüzün, Gündoğarken, Teoman, Yıldız İbrahimova, Haluk Levent, Zuhal Olcay.

Yazarın Tüm Yazıları