Sedat Ergin: Bahçeli: Bizi anlamıyorlar






Sedat ERGİN
Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, krizle alakasının olmadığını söylüyor. Ancak ‘‘Tekel 2000’’ sigarasını söndürür söndürmez hemen ikincisini yakması, kriz konjonktüründe sigarayı bir hayli artırdığını gösteriyor.

Daha önce günde bir paket bitirirken, şimdi iki pakete yaklaşmış.

Bahçeli, ‘‘Bazen ihtiyaç oluyor. Yani bazen burada bir sigara yakımı, kararların oluşumunda çok tesirli oluyor’’ diye konuşuyor.

‘‘Sigarayı bıraksam iyi olur’’ dedikten sonra bu alandaki koalisyon dayanışmasına atıf yapıyor:

‘‘Ama şimdilik düşündüğümüz yok. Mesut Bey de, Sayın Ecevit de, biz de içiyoruz...’’

Bahçeli sigarasından bir nefes daha çekerken, kendisine son MHP grubunda yaptığı konuşmasından bazı bölümleri hatırlatıyoruz.

Bu bölümlerin başında ‘‘ekonomik sıkıntılara neden olan yapısal sorunlarla ahlaki zaaflar giderilemediği ölçüde krizler kaderimiz olmaya devam edecektir’’ sözleri geliyor.

* * *

Bahçeli, sohbetimizde ‘‘Ben bu sözlerimle ahlaki zafiyetlerin krizlerin ortaya çıkışında etken bir rol oynadığını ifade ediyorum. Birileri kalkıp şöyle olsun diyor, ama arkasından aynı tutarlılığı göstermiyor. Bu da bir zaaf yaratıyor’’ diye konuşuyor.

Ardından ‘‘Ben Türkiye'de herkesin kendine bir çekidüzen vermesine ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Bunu örneklendirme yapmadan bütün kesimler, kategoriler, meslek grupları açısından ifade ediyorum’’ diye ekliyor.

Bahçeli'nin grup konuşmasında dikkat çeken bir tema daha var.

MHP Lideri, bugünkü krize girilmesini ‘‘son on-on beş yıldır ekonominin nasıl yönetildiği ve ülke kaynaklarının çarçur edilmesi’’ ile açıklıyor.

Ve ‘‘birilerine’’ şöyle sesleniyor:

‘‘Ülkenin ve ekonominin bu noktaya gelmesinde yıllardır doğrudan ya da dolaylı olarak rolü olanların bir özeleştiri yapma gereği olduğu açıktır.’’

Bahçeli'nin burada verdiği mesaj yeteri kadar açık olmalı.

* * *

MHP Lideri, çözülmenin başlangıcını 1980'li yılların ortalarına, Turgut Özal'ın başbakanlığındaki ANAP iktidarına götürüyor.

Bu sürenin çok büyük bir bölümünde MHP iktidarda değildi.

Büyük ölçüde geçmişin birikiminin yol açtığı krizin sorumluluğunu bugün üstlenmek durumunda kalmasını Bahçeli nasıl karşılıyor?

Bahçeli, şu yanıtı veriyor:

‘‘İşte burada MHP kaçamak yapamaz. Yılların oluşturduğu sosyo-ekonomik sorunlar sizin iktidarınız döneminde de hálá devam ediyorsa ve çözüm ararken, bazı olumsuzlukları da gördüğünüz vakit, ‘bunda benim payım yok, dolayısıyla koalisyon içinde en masumu benim' diyemezsiniz. O zaman burada olmaman lazım. Buradayım ama sorumluluğu üstlenmiyorum demek olmaz.’’

Bahçeli, ardından ekliyor:

‘‘İktidarda iken muhalefet oyunu oynayamayız. Güzel günlerde sorumluluğu siz alacaksınız, olumsuz günlerde birilerine yamayarak kaçmaya çalışacaksınız. Böyle bir şey olur mu?’’

Bahçeli, sigarasından bir nefes daha çekerken şu sözleriyle MHP olarak anlaşılamamaktan şikáyet ediyor:

‘‘Bizi bu manasıyla tam anlamıyorlar.’’

Yazarın Tüm Yazıları