Seçmeli ders kime yarayacak

GEÇTİĞİMİZ hafta yasaya eklenen “Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı” derslerinden bahsetmiştim sizlere.

Haberin Devamı

Ama tabii ki 4+4+4’lük yeni eğitim sisteminin seçmeli ders dağarcığı bununla sınırlı değil. Bu yıl ilk kez ortaokullarda 21, İmam Hatip Ortaokullarında 18, liselerde ise 18 farklı seçmeli ders verilecek. Öğrenciler, zaten şu ana kadar çoktan tercihlerini yaptılar. İlk derslerine de girdiler. Umarım tercih ettikleri derslerle mutlular.
Peki bu seçmeli dersler sadece öğrencilere yönelik mi? Tabii ki öğrenen onlar olacak, dersler öğrencilere verilecek ama öğretmenlere de bir katkısı olacak mı? Katkı derken “maaş”lardan bahsediyorum elbette. Bunu merak ettim ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sordum.

TAKVİYE EDİLECEK

Öğrenciler tarafından seçilen dersler için okulda öğretmenin bulunmaması veya yeterince bulunmadığı durumlarda öncelikle diğer okullardan maaş veya ek ders karşılığı görevlendirmeler yoluyla öğretmen temin edilecek. Bunun da mümkün olmadığı hallerde ise ücretli öğretmen temin edilerek dersler açılacak ve öğrencilerin bu dersi alması sağlanacak.
Bu sayede haftada en fazla 20 saat ek ders ücreti alabilecek olan birçok öğretmen, maaşının yanında 700 liraya yakın ek ders ücreti alabilecek. Ayrıca ataması yapılamayan binlerce öğretmen adayı da seçmeli dersler için ücretli öğretmen olarak görevlendirilebilecek. Tabii ki öğretmen ihtiyacının bulunduğu yerlerde.

Haberin Devamı

EN FAZLA 20 SAAT

Bakanlık yetkilileri, ayrıca bir öğretmenin haftada en fazla 20 saat ek ders alabileceğini, ayda bir öğretmenin 80 saate kadar ek ders alabildiğine de dikkat çekti. Yapılan hesaplamalara göre bir öğretmenin maaşı yanında alabileceği ek ders ücreti 700 liraya kadar çıkabiliyor.
Yeni seçmeli derslerden olan “Kur’an-ı Kerim, ve Peygamberimizin Hayatı” ile “Temel Dini Bilgiler” dersleri öncelikle okullardaki mevcut Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından verilecek. Bu öğretmenlerde de yetersizlik halinde ise imam hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri maaş veya ek ders karşılığı olarak görevlendirilecek. Tüm yapılanlara rağmen öğretmen ihtiyacının giderilememesi halinde ise yine ücretli öğretmen temin edilecek ve bu derslerin verilmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Haydi Perşembe günü sürpriz yapın!!!

4 Ekim yani Perşembe günü “Dünya Hayvanları Koruma Günü” Şunu unutmayalım. Eğitim sadece ders kitapları, okul, dershane değil. Eğitim insan hayatında doğumdan ölüme kadar, her saniye, her dakika, her saat durmadan devam eden bir süreç. Buradan ailelere sesleniyorum. Çocuğuma “Nerede özel ders aldırırsam daha başarılı olur? Hangi okula kaydettirirsem ‘istediğim’ üniversiteyi kazanır? Kaç dil bilmesi gerekiyor ki, arkadaşlarına fark atsın?” v.s gibi sorularla yarış atı gibi koşturan, makine gibi programlanmış çocuklar yetiştireceğinize onlara iyi insan olmayı, insanları, hayvanları, doğayı sevmeyi öğretin. İnsanların dostlarının sadece insanlar değil hayvanlar olduğunu da öğretin. Haydi 4 Ekim’de onlara bir sürpriz yapın ve elinden tutup, sadece kafasının okşanmasıyla size kimsenin veremeyeceği sevgiyi ve sadakati sunacak olan kimsesiz hayvanları ziyaret için barınaklara gidin.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARINIZ DA TATSIN


Onlara bir lokma yiyecek, bir damla su vermenin insan ruhuna kattığı “maneviyatı” çocuklarınızda tatsın. Şunu unutmayalım, “hayvan sevgisi” olmayan “merhamet” duygusu gelişmemiş bireyler sağlıklı insan ilişkileri de kuramıyorlar. Bu arada benim canım dostum “ROCCO”mdan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Konuşamasa da; ağladığımda, güldüğümde, sevindiğimde, üzüldüğümde “zeytin” gibi kocaman gözlerindeki bakışlarıyla “yanındayım” diyen, sadakatin, beklentisiz, çıkarsız, karşılıksız sevginin mutluluğunu yaşatan, ailemizin neşe kaynağı dünyalar güzeli köpeğimin de günü kutlu olsun! Sevgili annem ve babama da sonsuz teşekkürler. Bana sevginin sadece insana değil, hayvanlara, bitkiye, çiçeğe, böceğe kısacası doğadaki her şeye karşı hissedilebilecek tarifsiz duygu olduğunu öğrettikleri için.

Yazarın Tüm Yazıları