Seçimlerin yanlışları

YEREL seçimleri evrensel kurallara göre yapabildik mi? Okurlarımızdan gelen ve bizim tespitlerimize göre dikkat çeken bazı yanlış ve hatalar vardı.

Nitekim Ankara'dan Av. Nurettin Kaptan, YSK'ya başvurarak çarpıcı 'adaletsizlikler'i şöyle sıralıyor.

‘‘Kanımca biz, adayların yerel seçim nedeniyle önemli olmasına karşın partilere oy verdik. Büyükşehir belediye başkan adaylarının ad-soyadı sanki okunmaması için karınca duası gibi yazılmıştı. Diğer adayların ad ve soyadları bulunmuyordu. Yerel seçim adaylarının kimlikleri ve kişilikleri ön plana çıkmadı. Belirsizlik içinde geleceğimizi belirlemek zorunda bırakıldık. Ulusal iradenin yeterince sandığa yansıdığı kanısında değilim. Bu nedenle muhtarlık seçimi dışında, yerel genel seçimin Türkiye çapında iptali zorunludur. Tekrarlanması gerekir; taleplerim kabul edilmediği takdirde konuyu AİHM'ye bireysel başvuru konusu yapacağımı bildiririm.

AİHM'YE BAŞVURACAĞIM

Ayrıca, benim oy kullandığım Dikmen'deki üç sandık başında türbanlı kurul üyelerini vardı. Oy kullandığım 2353 no’lu sandıkta bu konudaki tespitimi sandık başkanı ile ilçe seçim kuruluna ulaştırdık. Bilindiği gibi sandık kurulu başkanı ve üyeleri, 298 sayılı yasanın 138. maddesine göre kamu görevli sayılır. Sandık kurulu platformu kamusal alandır. Türbanlı sandık kurulu üyesi olamaz. Türbanlı üyeyi değiştirmeyen başkan ve türbanlı bayan suç işlemiştir. Kullanılan oyların geçersiz olması gerekir.’’

YSK, muhtemeldir ki bu iddialara bir yanıt veremeyecektir.

Teşvikiye’de oy kullanma %40 oldu

ŞİŞLİ, seçmenin sandık başına ne kadar duyarsız olduğunun bir göstergesi; Teşvikiye'de katılma oranı %40 oldu.

213.876 seçmen var Şişli'de, yaklaşık 67 bin kişi sandık başına gitmemiş, 146 bin seçmenden 5.800'ünün oyu iptal edilmiş. Oy kullanma oranı %61... Daha geri kalmış bölge sayılan Ayazağa'da seçime katılma oranı %71 olurken, Teşvikiye'de ise bu oran %40'lara kadar düşmüş. Bu durumda Teşvikiye'de 10 bin seçmenden 6 bini sandık başına gitmemiş!

İlçe belediye başkanlığına verilen oyların dağılımı şöyle:

DSP 1.314, ANAP 803, BTP 129, AKP 31.652, BBP 394, TKP 357, DYP 2.301, ATP 346, CHP 92.627, GP 2.904, SHP 3.00, SP 2.426, MHP 2.726.

CHP
Büyükşehir seçiminde 80 bin, İl Genel Meclisi seçiminde 77 bin oy almış. AKP'nin oyu ise ilçe belediye başkanlığında 31 bin, Büyükşehir'de 35 bin ve il genel meclisinde 37 bin olarak çıktı.

Katılma oranının düşüklüğüne bir başka örnek de Kadıköy Bağdat Caddesi'nde; %50.

Celal Doğan neden kaybetti

SEÇİMİ kazandıktan sonra bize 'Gaziantep'te güzel şeyler yapıldığını' bildiren AKP adayı Asım Güzelbey'e soruyoruz:

Celal Doğan'a karşı nasıl başarılı oldunuz?

-
Halkımız kavga istemiyor. Biz farklı bir kampanya yürüttük; seçimi kazanacağımızı da biliyorduk. Toplumun her kesimine ayrım yapmadan hizmete talip olduk ve halk da bize teveccüh gösterdi.

Doğan'ın Gaziantep için yaptıkları.

- Gaziantep
'de güzel şeyler yapıldığını kimse inkar edemez, yapılanlara da teşekkür ediyorum.

Gaziantepspor Kulübü Başkanlığını üstlenecek misiniz?

- Celal Bey
orada başarılıdır; iyi giden bir şeye karışmamak lazım.

Seçimi neden kaybettiği sorulan Doğan ise ‘‘Bir benim bir de partimin aldığı oya bakın’’ diyor.

Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik

CHP eski İstanbul İl Başkanı Ali Özcan tepkili: ‘‘3 Kasım’da yapmadık ama şimdi hemen Kurultay gibi toplantılar yapmalıyız. Belki bir hafta sürmeli bu değerlendirmeler... Örgüt ve kamuoyu bunu bizden bekliyor. Biz 3 Kasım’dan sonra sessiz kaldıysak, yerel seçimleri düşünmemizdendir. Yanlış başkan atamalarına bile sessiz kaldık; adaylarımız ve partimizin arkasında durduk. Ben bazı bölgelerde önseçim yaparak genel merkeze duyurmak için gazete ilanları verdim ancak hiç dikkate alınmadı. Üzülerek söylüyorum, sayın Sirmen, 900 bin fark atarım dedi, tersi oldu. Antalya ne oldu? Eşref Erdem'in Haymanası’nda kim kazandı; Mehmet Sevigen'in Gaziosmanpaşası, Bayrampaşası ne oldu? Efsane başkanımız (C.Doğan) ne oldu? Bu yanlışları masaya yatıracağız.

Madalyonun öbür tarafı da var; Bu seçim sonuçlarını iyi okumak lazım; AKP’ye 'haddini bil' dedi seçmen; artık %42 ile %65'i temsil etmiyor.’’

Ertuğrul Günay, ‘‘Ana muhalefet partisinin hiçbir haklı açıklaması olamaz, pişkinlikle katiyen geçiştirilemez. Böyle değerlendirilme yapılırsa bu sadece CHP'ye karşı değil, Türkiye'ye karşı saygısızlık olur, vahim sonuçlar doğurabilir.’’

Altan Öymen ‘‘Başbakanın anlatım gücü yüksektir. Konuşmasından CHP zafer kazanmış saydım. Baykal'ın, genel seçimden sonra yapılan bir yerel seçimde iktidarın oy artışı sağlamasını normal karşılayabilir ama muhalefetin gerilemesi sözü doğru bir şey değildir.’’

Boyayı kim sattı

'MÜKERRER oy' kullanılmasını önlemek amacıyla ele sürülen mürekkebin alkol ve kolonya ile çıkarılması yakınmalara yolaçtı. Seçim boyası bu kez Hindistan'dan ithal edilmedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, ‘‘ucuz seçim boyası aldık’’ diye açıklama yapmıştı. YSK, boyanın terkibi konusunda bir araştırma yapmayı düşünmez mi? Boya ihalesini kim kazandı acaba?

Kütüklerde çok hata yapıldı

AHMET Kılıç adlı okurumuz şunları anlatıyor: Seçmen Kütükleri Genel Müdürlüğü seçmen listeleri ile seçmen bilgi kartlarını gönderen bir kurumdur. Ancak bu kez bir çok usulsüzlük yapıldı. Örneğin sizin daha önce yazdığınız gibi Çine'li taşıma seçmen Bodrum Göltürkbükü'nde; aynı şekilde bazı Giresun doğumlular da, İstanbul Bahçeşehir'de oy kullandı. Bu konuda yapılan itirazlar hiç dikkate alınmadı. İstanbul'da finişi 'mükerrer oyla' sağlayan bazı belde belediye başkanlarının olduğu öne sürüldü. AKP'nin itirazları bile bunları engelleyemedi.

SEÇMEN KARTLARI REZALETİ

İlçe seçim kurulları Ankara'dan gelen seçmen listelerine dikkat etmedi. Bazı seçmen kartlarının, partilere verilip dağıtılması dikkat çekti. Nedense bu kez muhtarlıklara verilmedi... Bazı bölgelerde seçmenlerin, adreslerine ulaşmayan bilgi kartlarını İlçe Seçim Kurulundan almaları gerekirken, kartlarını ancak sandık başlarında bulabildiler. Özensiz tanzim edilen kartlarda ne mahalle, ne de sokak adı vardı.

Peki oy kullanmayanlara 5 milyon liralık para cezası uygulanacak mı?

Ne yazık ki böyle bir ceza var ama şimdiye kadar kimse uygulamadı.

Seçmenin duyarsızlığı bu seçimde daha çok ortaya çıktı; katılma oranı yüzde 60'lara kadar düştü. Saatlerin bir saat ileriye alınmasının seçim gününe denk gelmesi de seçime katılımı düşürdü.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Hangi partiden olursa olsun seçimi kazanarak mazbatalarını alan tüm belediye başkanları bizim belediye başkanlarımızdır. Siyasal üstünlüğümüze rağmen belediye başkanları arasında asla ayrımcılık yapmayacağız.’’

(Başbakan Tayyip Erdoğan)
Yazarın Tüm Yazıları