Seçim gölgesi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Geçen hafta sonuna kadar, piyasalarda Refah Partisi'nin kapatılıp, kapatılmayacağı, kapatılırsa veya kapatılmazsa ne olacağı, buna bağlı olarak da erken seçim olasılığı ve IMF ile bugün başlayacak görüşmelerden ne çıkacağı senaryoları üzerinde tartışıyordu.

Refah Partisi'ni kapatmasıyla, senaryonun bir boyutu netleşti. Dolayısıyla piyasaların önündeki bir belirsizlik de ortadan kalkmış oldu. Fakat piyasaları yeni belirsizlikler bekliyor.

Refah Partisi'nin kapatılmasından sonra DYP Lideri Çiller de Yüce Divan'a gönderilirse, baskın seçime kesin gözüyle bakanlar da çoğunlukta. Bu yüzden erken seçim önümüzdeki günlerin gündemini oturabilir.

Sadece seçim, yeni bir belirsizliğin habercisi olduğuna göre, piyasalarda kısa sürede sağlıklı bir rota çizilmesi de beklenemez.

Keza geçen hafta boyunca Refah Partisi'nin kapatılmasına dönük beklentilerin satılması sonucu borsa yüzde 5.64'lük zararla kapattı. Geçen haftanın son yarım saatlik işlem diliminde RP'nin kapatılmasına olumlu tepki vererek yükselişe geçti, geçmesine de.. Fakat bu tepki çıkışı, İMKB'nin geçen haftayı 202 puanlık düşüşle kapatmasını önleyemedi.

Düşüşle birlikte işlem hacminin azalması da dikkat çekiciydi. Önceki hafta 462 trilyon lira düzeyindeki işlem hacmi geçen hafta yarıya yarıya azalarak 246 trilyon liraya indi. İşlem hacminin düşüklüğü, yatırımcıların belirsizlikler nedeniyle borsa yerine stopajlı da olsa repoyu ve diğer sabit getirili yatırım araçlarını tercih etmesine bağlanıyor.

YABANCILAR GELMİYOR

Ocak başından itibaren yeni beklentiler doğrultusunda alıma geçmesi beklenen yabancıların da İMKB'ye girmek için fazla aceleci olmadıkları gözleniyor.

Kasım ayında İMKB'de satışa geçen yapan yabancıların aralık ayında da alımdan çok satış yaptılar. İMKB verilerine göre, yabancılar aralık ayında 391 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 417 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiler. Özetle aralık ayında yabancılar İMKB'de 27 milyon dolarlık net satış yaptılar.

Yabancılar da RP'nin kapatılması ile ortadan kalkan bir belirsizliğe, siyasi cephede yenilerinin ekleneceğinin farkında olmalılar. Özellikle, Refah'ın bıraktığı boşlukların doldurulması amacıyla önümüzdeki dönemde yeni gelişmelerin, yeni oluşumların yaşanacağı kesin. Fakat bunların boyutunu şimdiden kimse kestiremiyor. Bu yüzden özellikle borsa yatırımcıları için taşların yerine oturması için bir süre bekleyip gözlemekte fayda var.

Siyasi gelişmelerin yanısıra piyasaların yönünde etkili olabilecek önemli bir trafik daha Ankara'da bugün başlıyor. IMF heyeti'nin geçen hafta üyelerinden birinin eşinin ‘‘hamile’’ olduğu gerekçesiyle ertelenen Türkiye ziyaretinin, Refah davasının sonucu ile bağlantısı olup olmadığını bilemiyoruz. Fakat IMF görüşmeleri de piyasalar için büyük önem taşıyor. Hükümetten seçim sinyali alan IMF heyeti, ‘‘önce seçime gidin, sonra anlaşalım’’ deyip görüşmeleri sürüncemede bırakabilir.

Sonuçta Refah Partisi'nin kapatılmasıyla bir olumsuz beklentinin bitmesi, piyasada tüm olumsuzlukların ortadan kalktığı anlamına gelmez.














Yazarın Tüm Yazıları