Sebep Rönesans olabilir mi

Benim, dünya mutfakları içinde en çok İtalyan mutfağını sevmemin en önemli nedeni, İtalyan yemeklerinin tatlarının bizim yemeklerimizle çok benzeşmesi...

Anadolu halk mutfağının yüzyıllardan beri değişmeyen yemeği kesme aş ya da ev makarnasını aynı bizim usulle yapıyor İtalyanlar.

Biz çorbalık kesme aşı su, tuz, unla yoğururken, makarnalık erişteye mutlaka yumurta katarız. Bizim ev makarnası çeşitlerimiz uzun, dikdörtgen veya üçgen şekillerinin ötesine gitmez. Ancak Rönesans ve Reform geçirmiş, sanat anlayışı çok çeşitlenmiş olan İtalyanlar, kurdele, gül, püskül şeklinde makarnalar üretmişler.

Biz makarnayı daha sade soslarla sofraya getirirken, onlar makarnayı her çeşit sebze, bakliyat, deniz ürünü, beyaz ya da kırmızı etle harmanlayıp çok zengin çeşitler ortaya koyuyorlar. İtalyanlar’ın makarna ve sos çeşitlerinin fazlalığını düşündükçe "Bir Rönesans da biz yaşasaydık yemeklerimiz çok mu değişirdi" diye geçiyor aklımdan ister istemez.

Üzümlü tahinli çörek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

22 dakika


Malzeme listesi

á l 150 gr. bitkisel margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)

á 1 su bardağı pudraşekeri

á 3 yemek kaşığı tahin

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıcak su

á Yarım su bardağı dövülmüş fındık

á 2 yemek kaşığı dolmalık üzüm

á 3 su bardağı un

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Pudraşekerini ekleyip mikserin yüksek devriyle krema kıvamına gelinceye kadar, 2-3 dakika çırpın. Üzerine tahin ve sıcak suyu ilave edip 1 dakika daha çırpın. Çekilmiş fındık içini ve dolmalık üzümü de katıp karıştırın. Unu azar azar ekleyip malzemeler iyice karışıncaya ve kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp mekik şekline getirin. Çörekleri fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizip 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 22-25 dakika pişirip çıkarın. Soğudukça sertleşen çörekleri servise sunun.

Patatesli mantı nihavend

Malzeme listesi

Hamuru İçin;

á 2 su bardağı un

á 1 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz

á Yarım su bardağı su

İç harcı için;

á 250 gr. yağsız dana kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy patates

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu İçin;

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 25-30 gr. bitkisel margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)

á 1 çay kaşığı tuz, toz kırmızı biber

4 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Yağ ve domates salçasını küçük bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tuz, kırmızı biber ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip sosu orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak 7-8 dakika pişirip ocaktan alın. Soğanı ayıklayıp incecik doğrayın ve derin bir kaba koyun. Patatesi soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Tuz ve karabiberi serpiştirip bastırarak karıştırın. Kıymayı da ilave edip iyice yoğurduktan sonra bir kenarda bekletin. Un, yumurta ve 1 çay kaşığı tuzu yoğurma kabına aktarıp suyu ilave ederek yoğurun. Suyu azar azar ekleyerek hamurun kıvamını kontrol edin. Karışımı, un serptiğiniz tezgahın üzerinde sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Hamurdan eşit büyüklükte 2 adet beze yapın. Bu bezelere un serpiştirerek yarım santim kalınlığında yufkalar elde edecek şekilde açın. Açtığınız yufkalardan pasta tabağı yardımıyla 10-12 santim çapında yuvarlaklar kesin. Yuvarlak hamurların ortasına kıymalı harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyup kenarlarını yukarıya toplayarak büzüştürün. Elde ettiğiniz iri mantıları tepsiye sıralayın (limon şeklinde iri mantılar da hazırlayabilirsiniz). Büyük bir tencereye su koyup kaynatın. Tencerenin ağız kısmına uygun bir kevgir yani süzgeç oturtun. Su kaynamaya başlayınca, hazırladığınız mantıları kevgirin üzerine yerleştirin. Tencerenin kapağını kevgirin üzerine kapatın. Mantıları buharda 10 dakika kadar pişirin. Pişen mantıların rengi berraklaşıp beyazlaşacaktır. Mantıları servis tabağına alıp üzerlerine domates sosu gezdirdikten sonra servise sunun. İsterseniz sadece erimiş tereyağı ya da yoğurt da gezdirebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları