Schröder'in sarkacı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

FRANKFURT / İSTANBUL

Almanya'nın yeni başbakanı iki ilke imza attı:

1) 1944 doğumlu Gerhard Schröder, son iki yılı sayılmazsa İkinci Dünya Savaşı'nı hiç yaşamadı. Dolayısıyla Almanya'nın savaş görmemiş ilk başbakanı sayılıyor.

2) Almanya'nın pek de uzun olmayan demokrasi tarihinde ilk kez bir seçim, iktidardaki parti ve başbakanın yenilgisi ile sonuçlanıyor.

(Üçüncü ufak detay, Schröder muhtemelen saçını boyayan ilk Alman başbakanı... Ama bu alışkanlığı siyasi açıdan önem taşımıyor.)

* * *

Gerhard Schröder, iktidara ‘‘Yeni Ortadirek’’ sloganı ile yürüdü.

Türkiye'de vizyonuyla meşhur Turgut Özal'ın yok ettiği orta sınıf Almanya'da demokrasinin belkemiği sayılıyor. Sosyal demokrat Schröder, Alman orta sınıfının işsizlik ve yoksulluk korkusunu akıllıca kullandı.

SPD'nin seçim kampanyası ‘‘Sarkaç’’ üslubuna dayandı. Tam merkezde duran bu sarkaç kampanya boyunca sağa-sola sallandı. Hem merkezdeki, hem de merkeze yakın mesafedeki sağ-sol kanat seçmeni yakaladı.

En geniş seçmen katmanına verilen mesajlarda hiç hata yapılmadı. Hem işçiye, hem orta sınıf-küçük işverene umut verildi. Kategorik servet düşmanlığı yerine vergi reformuyla adaletli gelir dağılımı hedefi konuldu.

Özetle Schröder, seçimi, herkesin duymak istediğini anlatarak, ağzından bal damlatarak kazandı...

Abus çehreli Helmut Kohl'den bıkan her seçmenin umudu haline geldi.

* * *

Almanya'nın yeni başbakanı hitabet becerisinin yetmeyeceği sınıra dayandı, yani iktidar sorumluluğunu üstlendi.

Bakalım bundan sonrası nasıl gelecek?

Çünkü örneğin Rusya krizinde Almanya'nın tercihi çok önemli. Seçim meydanlarında Rusya'daki Alman yatırımlarını eleştiren Schröder, bu ülkede siyasi iktidar için zorunlu görülen yeni dış yardım paketine katılmayacak kadar cesur çıkacak mı? Bunu önümüzdeki günler gösterecek.

Eski Doğu Almanya'nın çalışmadan tüketmeye meraklı işçi sınıfının nefesini her an ensesinde hissedecek olan Schröder, büyük işverenden daha fazla vergi alarak işsizliği nasıl azaltacak, o da zamanla anlaşılacak.

* * *

Özetle Schröder'in sarkacı, seçimde nalıncı keseri gibi lehine çalıştı.

Ancak artık yeni Alman Şansölyesi için sözlerine değil, icraatına göre yorum yapma, Alman efsanesi haline gelen Kohl'le kıyaslanma zamanı geldi.

Alman seçimleriyle ilgili yazıların sonuna geldik. Yarından itibaren normal yayınımıza dönüyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları