Schröder azmadı Kohl kızmadı

Enis BERBERĞOLU
Haberin Devamı

Bonn

Almanya'nın resmi ikinci TV kanalı ZDF seçim sonuçlarına ilişkin ilk sonucu yayınlarken sosyal demokratların eski günlerin anısına ‘‘baraka’’ diye andıkları modern binada nefesler tutuldu...

Ama Hıristiyan ittifaka karşı sağlanan 6 puanlık üstünlük duyulduğunda bu sessizliğin yerini gece boyu bitmek bilmeyen zafer şarkıları aldı.

İlk seçim yayınından çok değil 50 dakika kadar sonra Helmut Kohl yine ZDF ekranındaydı... Beklenen veda konuşmasında başladı, ancak daha ilk cümleleri tamamlamadan ekrandaki görüntü değişti.

Helmut Kohl'ün suratı yerine sosyal demokratları iktidara taşıyan Gerhard Schröder'in parti binasındaki zafer turu yayına girdi. Resmi TV kanalı yeni patronu uğruna 16 yıllık başbakanın sözünü kesti.

* * *

Oysa Helmut Kohl'ün siyasi kumaşı veda konuşmasında daha iyi anlaşıldı. Partisinin uğradığı ağır hezimete rağmen kürsüde alkışlarla karşılanan Helmut Kohl, örgütüne ve seçmenine küsmediğini gösterdi.

Siyasi olgunluğunu yansıtan kısa konuşmasında, Almanya için yaptıklarını yeterince anlatamamış olduğunu vurguladı, seçimdeki yenilginin tüm sorumluluğunu üstlendi.

Aslında genç seçmenin koalisyon kadar Helmut Kohl'den de bıkarak değişim yönünde oy kullandığı düşünülürse, 68 yaşındaki politikacının bu itirafını ciddiye almak gerekliydi.

Kohl eğer seçimi kazanmış olsaydı, bu hafta sonunda yaşamının en önemli başarısı saydığı Almanya'nın birleşmesinin onuncu yıldönümü kutlamalarına başbakan olarak katılacaktı.

Tecrübeli politikacının hayali, başbakanlığı 2000 yılbaşına rastlayacak son konuşmasında para birliği zaferini kutlayarak terk etmekti. Olmadı, seçmenin sabrını zorlamanın ağır faturasını ödemek zorunda kaldı.

Kaderin cilvesiyle, Alman siyaseti, aralarında bir kilometre bile mesafe olmayan iki binada, SPD ve CDU genel merkezlerinde aynı dakikalarda iki lidere saygısını ayakta alkışlarla gösterdi.

Tek farkla... SPD zaferini kutladı, CDU liderini uğurladı.

* * *

Özetle zafer gecesinde Schröder azmadı, Kohl kızmadı.

Efsanevi Adenauer'in iktidarda kalma rekorunu kıran Kohl'ün tarihin sayflarına defin işlemi seçim ortamına yakışan üslupla tamamlandı.













Yazarın Tüm Yazıları