Schengen vizesine lanet

11 yıl önce Yunanistan, Schengen uygulamasına girdiğinde ülkede bayram havası esiyordu. Bugünse bir Yunan bakana “Schengen’den çıkmak istiyor musunuz?” sorusunu yöneltsem cevabının, “Kesinlikle hayır” olacağına pek inanmıyorum artık

Haberin Devamı

Atina’nın güney banliyösünde eşsiz deniz manzaralı Astir Palace Oteli’nde düzenlenen 8. Türk-Yunan Turizm Forumu’nda Yunan Turizm ve Kültür Bakanı Pavlos Yerulanos’u dinlerken kulaklarıma inanamıyordum.
Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı forumda Yerulanos, Yunanistan’da 2000 yılında uygulanmaya başlanan AB’nin şu ünlü ‘Schengen Antlaşması’nı yerden yere vurdu. Bir Avrupa ülkesine seyahat etmek isteyen AB üyesi olmayan bir ülke vatandaşının vize için çektiği eziyeti kınadı.
“Schengen Antlaşması birbirine saygılı olmayı bilen ülkelerden oluşmuş bir bölgede her Avrupa vatandaşına serbestçe dolaşma olanağı tanıyan büyük bir vizyon” dedi önce Yerulanos. Hemen ardından da sesini biraz kısarak “Daha doğrusu öyleydi” diye ekledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE MÜTTEFİKİMİZ

“Vizyon zamanla şekil değiştirdi. İnsanların serbestçe dolaşım vizyonu, yasadışı göçü önlemeyi amaçlayan bir araca dönüştü. Üstelik yasadışı göçü önlemekte de başarılı olamadı. AB ülkelerinin konsolosluklarında çalışan, çoğu kez eğitimsiz ve gerekli teçhizattan yoksun personel, ülkelerimizi ziyaret etmek isteyen insanları sorgularken, yüzlerce kaçak göçmen seyahat belgesi olmadan kolaylıkla Avrupa’ya geçiyor. Schengen Antlaşması, seyahat etmek isteyen insanları engelliyor hatta küçük düşürüyor. Bundan Avrupa turizmi de büyük zarar görüyor. Yunan turizmi de başka amaçla imzalanmış ve bugün başka bir hale dönüşmüş bu antlaşmadan olumsuz etkileniyor. Türkiye bu konuda yanında bir müttefik olduğunu bilmelidir” diye konuştu Yerulanos.
O anda 11 yıl öncesine döndüm. Yunanistan, Schengen uygulamasına girdiğinde bayram havası esiyordu. Hem Yunan vatandaşlarının sadece kimlik kartıyla AB ülkelerini ziyaret edebilmesinin sevinci yaşanıyordu, hem de Türk vatandaşlarına Avrupa yolunda büyük bir engel çıkmasından kaynaklanan memnuniyet vardı. Ne saçma bir zihniyetse o zamanlar “Serbest dolaşım hakkı tanınırsa ertesi gün yüz binlerce Türk Yunanistan’a akın eder” tarzı görüşler hâkimdi.
Melodiler gibi zamanlar da değişiyor işte. Bugün Yunanistan Türkiye’den, Uzakdoğu’dan turist çekebilmek için Schengen Antlaşması’nı aşmak istiyor.
Yunan bakana, “Schengen’den çıkmak istiyor musunuz?” sorusunu yöneltebilseydim cevabının “Kesinlikle hayır” olacağına pek inanmıyorum artık.

Haberin Devamı

TATİANA’YA POLİS DAYA?I

Tatiana Bolari’yi uzun yıllar tanırım. Yaman bir foto muhabiri, yaman bir kızdır. Eurokinisi ajansında çalışır. Elinde makinesiyle haber peşinde koşar. Mesleğini çok sevmesi ve iyi yapmasının yanı sıra güler yüzlüdür hep. Masum bir yüzü, masum bir bakışı vardır.
Geçenlerde kendisinin konu olduğu bir fotoğrafla ‘günün kadını’ oldu Tatiana: Genel grev nedeniyle Atina merkezinde Sintagma Meydanı’nda protesto gösterileri vardı.
Bir ara göstericilerle polis arasında küçük bir kargaşa çıktı. Tatiana hemen oraya koştu. Tam teçhizat bir polis çıktı karşısına “Geçemezsiniz” diyerek. Foto muhabiri olduğunu söylemesi memuru etkilemedi.
Tatiana’nın anlattığına göre aralarında tartışma başladı. Polis iteledi, küfretti. Foto muhabiri de, “Kaskını çıkar da kim olduğunu göreyim. Şikâyette bulunacağım” dedi
Nasıl bir diyalog geçti bilemem ama polis Tatiana’ya vurmaya başladı. Çevredeki foto muhabirleri de o anı ölümsüzleştirdi.
Tatiana ertesi gün bütün gazetelere konu oldu. Medya, polisi ağır eleştirdi. Dayakçı polis memuru meslektaşları tarafından savcılığa sevk edildi. Savcı soruşturma sonuna kadar polisin serbest bırakılmasını kararlaştırdı. Tabii polis kızağa da çekildi.
Polis şiddeti söz konusuysa Yunan medyası, Yunan toplumu çok hassastır.

Yazarın Tüm Yazıları