Şavşat'ta 28’inci Sahara Pancarcı Festivali başladı

Güncelleme Tarihi:

Şavşatta 28’inci Sahara Pancarcı Festivali başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 17:59

Şavşat'ta 28’inci Sahara Pancarcı Festivali başladı

Haberin Devamı

Nurbay USTA/ŞAVŞAT(Artvin),(DHA) – ARTVİN’in Şavşat ilçesinde geleneksel 28’inci Şavşat Sahara Pancarcı Festivali, düzenlenen törenle başladı.

Temmuz ayının son haftasında bölgede ‘Pancar’ adlı bitkinin olgunlaşması ve ilçede oldukça ağır geçen tarla ve çayır biçimi ile hasat sonrasında yöre halkının dinlenme ve pancar toplama amaçlı olarak toplu halde yaylalara çıkılarak, hep birlikte davul ve zurna eşliğinde eğlendiği festival geleneği ilçede yüz yıllardır sürdürülüyor. Tarihi 300-400 yıllık olan fakat organize bir şekilde bu yıl 28’insi yapılacak olan Şavşat Sahara Pancarcı Festivali için ilçede tören düzenlendi. Festivali ilçe halkının yoğun katılımı, mehteran takımının gösterisi eşliği ve kortej yürüyüşü ile başladı. Katılımcılar, ilçede Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı’nı okudu. Festival kapsamında, toplu sünnet merasimi de yapıldı. Halk oyunları gösterilerinin sergilendiği festivalde, yöre halkı el ele vererek davul ve zurna eşliğinde ‘Pancarcı’ halayı çekti. Bölgede asırlık çınar olarak adlandırılan Türkiye’nin en yaşlı halk ozanı 98 yaşındaki Aşık İbrahim Kara’nın gösterisi ve muhteşem performansı katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

'GELENEKLERİMİZİ YAŞATIYORUZ'

Festival açılışına katılan Artvin Vali Yardımcısı Arif Oltulu, festivallerin birlik beraberlik açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu tür organizasyonların kentin doğal tarihi ve kültürünün tanıtımına da katkı sağladığını söyledi. Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk de geleneklerini yaşattıklarını belirterek, “Bu festivalimizin esas tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bizler bunu organize hale getirerek eski örf adet ve geleneklerimizi hem yaşamak hem de yaşatmak istiyoruz. Onun içinde bu festivali 28’incisini bütün Şavşat olarak organize bir şekilde yapmaktayız. Festivaller insanların kaynaşmasını sağladığı gibi özlemlerin hasretlerin giderildiği, barışın sevginin, kardeşliğin, sevginin ve hoşgörünün en üst düzeyde yaşandığı bir yerdir. Bunu bildiğimiz içinde üzerimizdeki sorumluluğun büyüklüğünün bilincindeyiz. Bizden beklentilerin büyük olduğunu bildiğimiz için hazırlıklarımızı da bu beklentilere paralel olarak yaptık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!