Savaşı siz kazanın

Yaz bitti deyip ‘form tutup formda kalma’ kararınızı askıya almayın. Gelecek yaza 7-8 ay var diye hemen rahatlamayın.

Gelecek yazın hazırlıklarına şimdiden başlayın. İsterseniz önceliği bu yaz sizi çok üzen selülit sorununuza verin. Bu kış selülit gündemi yoğun ve hareketli. İyi değil çok iyi haberler birbiri ardına gelecek! Fazla kilolarınızı azaltan ve selülitlerinizle savaşınızı kolaylaştıran bir beslenme planı ile başlamaya ne dersiniz?

BİR HAFTALIK SELÜLİT DİYETİ

1. GÜN

KAHVALTI


3 yemek kaşığı kepekli, şekersiz ve yağsız, doğal kahvaltı gevreği

1 su bardağı az yağlı süt veya 1/2 su bardağı az yağlı meyveli yoğurt

1 adet elma, armut, şeftali, greyfurt

ÖĞLE

2 ince dilim kepekli, yulaf veya çavdar ekmeği ve 1 ince dilim az yağlı lor peyniri ile hazırlanmış yağsız tost

3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye veya nohut, dilimlenmiş domates, salatalık, yeşil biber ve marul ile hazırlanmış yağsız bol salata (taze sıkılmış limon suyu veya elma sirkesi ilave edin)

AKŞAM

100-150 gr. ızgara tavuk göğsü

1/2 su bardağı meyveli yoğurt

Sınırsız yeşil sebze (yağsız, ızgara veya buharda pişirilebilir)

2. GÜN

KAHVALTI

3 yemek kaşığı yulaf kepeğini 1 su bardağı su ile karıştırın. Kaynatın. Daha sonra kısık ateşte koyulaşana kadar yavaş yavaş karıştırın. Üzerine 1/2 su bardağı az yağlı süt ve dilimlenmiş, kurutulmuş meyveler ilave edin.

KUŞLUK

2 adet kepekli galeta

2 yemek kaşığı yağsız lor peyniri

1 adet domates

ÖĞLE

2 yemek kaşığı bulguru üzerini örtecek kadar su ilave ederek 10 dakika kaynatın. Suyun fazlasını çekerek bulgurun şişmesini bekleyin ve soğutun. Bulguru yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile iyice karıştırın. 3 adet domates, 2 adet taze soğan ve tercihinize göre seçeceğiniz taze otları hazırladığınız bulgur pilavının üzerine ilave edin. (Bu tarif daha önceden de hazırlanarak öğle yemeği olarak işinize giderken yanınızda kolaylıkla götürebileceğiniz bir seçenek de olabilir.

Bol yeşil salata

İKİNDİ

1 porsiyon meyve (15 adet üzüm, 1 adet kivi, 2 adet küçük mandalina)

AKŞAM

4-5 adet küçük boy patatesi 15-20 dakika veya bıçakla kesilene kadar kaynatın. 1 avuç dolusu taze veya dondurulmuş bezelyeyi 5 dakika kaynatın. Hazırlanan patates ve bezelyeyi iyice karıştırın. 4 adet yarım ceviz, 30 g az yağlı beyaz peynir veya lor peyniri, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, yarım limon suyu ve domates dilimleri ilave edin.

Bol yeşil salata veya sebze tabağı

3. GÜN

KAHVALTI

Üzerine ince bir tabaka zeytinyağlı sürülmüş 1 ince dilim kepekli ekmek

5 adet yeşil zeytin

1 dilim yağsız beyaz peynir

KUŞLUK

1 orta boy elma veya 1 avuç ahududu ilave edilmiş 1 su bardağı az yağlı yoğurt

ÖĞLE

3 yemek kaşığı süzme peynir sürülmüş 3 ince dilim kepekli, çavdar ekmeği

Domates ve salatalık ilave edilmiş yağsız bol yeşil salata

1 orta boy kivi

İKİNDİ

1 porsiyon meyve (1 adet portakal veya 4 adet kırmızı erik)

AKŞAM

1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın. Dilimlenmiş dolmalık kabak, taze kırmızı biber, bir küçük soğan ve 1 kase mantarı yağda hafifçe pişirin. Üzerine bir diş sarımsak, taze zencefil ve kırmızı pul biber ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. 1 çay bardağı şehriyeyi suyunu çekene kadar haşlayın. Daha sonra hazırladığınız sebzeleri üzerine ekleyin ve iyice karıştırın. Taze kişniş, soya sosu, 1-2 damla susam yağı, 1 yemek kaşığı kırmızı biber sosu ilave edilebilecek çeşnilerdir.

Bol yeşil salata

4. GÜN

KAHVALTI

1 adet taze dilimlenmiş elmayı 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 yemek kaşığı kuru üzüm ve 4-5 adet kurutulmuş elma dilimini karıştırın. Üzerine 1 çay bardağı az yağlı süt ilave edin. 1 gece buzdolabında bekletin.

KUŞLUK

1 su bardağı meyveli ve az yağlı taze çilekli yoğurt (Az yağlı yoğurda dilimlenmiş meyveleri de karıştırabilirsiniz)

ÖĞLE

3 yemek kaşığı lor peyniri küp küp kesilmiş diyet peynir, domates, dilimlenmiş kereviz ve taze soğan ile karıştırıp kepekli köy ekmeğinin içine sürün. Bol yeşil salata tüketin.

İKİNDİ

1 orta boy elma

AKŞAM

1 çay kaşığı bal, hardal ve soya sosunu karıştırın. 150 g tavuk göğsünü 30 dakika hazırlanan sosun içinde bekleterek marine edin. Hazırlanan tavuk etini sürekli çevirerek 10-15 dakika ızgara yapın. Bu sırada 1 orta boy patatesi ince dilmler halinde kesin üzerine çok az zeytinyağı ilave edin. 5 dakika bir defa ters düz ederek ızgarada pişirin. 2 yemek kaşığı yoğurda, 1 çay kaşığı hardal ekleyin, tavuk va patatesin yanında bol yağsız bir salata ile servis edin.

5. GÜN

KAHVALTI

1 su bardağı az yağlı yoğurt ile 1/2 su bardağı az yağlı sütü 1 küçük boy muz ile blenderdan geçirerek iyice karışmasını sağlayın. İçersine tat vermesi için isterseniz 1 tutam vanilya ve çok az tarçın ilave edebilirsiniz.

KUŞLUK

2 adet kepekli galeta

ÖĞLE

İçerisine tuz ve yağ ilave etmeden 4 yemek kaşığı (40 g) makarnayı haşlayın. Daha sonra soğuk sudan bir kez geçirin ve soğuması için bekleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber sosu, domates, ince dilimlenmiş kırmızı soğan ve taze yeşillikler ilave edin.

İKİNDİ

1 orta boy armut

AKŞAM

2 ince dilim çavdar ekmeği

100-150 g ızgara balık

Bol yeşillikli salata

6. GÜN

KAHVALTI

1 ince dilim kepekli ekmek

3 adet yumurta beyazı ile yapılmış sebzeli omlet 1 adet haşlanmış domates (1 çay kaşığı zeytinyağ ve kekikli)

ÖĞLE

100 g diyet ton balığı, bezelye, domates, dilimlenmiş soğan ve 5-6 adet tuzsuz zeytin ile karıştırarak 1/2 yemek kaşığı zeytinyağ ilave edin. Sirke ve limon suyu ekleyebilirsiniz.

AKŞAM

Izgara yapılarak 100 g yağsız bifteği 2 küçük boy haşlanmış taze patates ve bol yeşil salata ile servis edin.

7. GÜN

KAHVALTI

1 su bardağı az yağlı süt veya 1/2 su bardağı meyveli yoğurt

2 adet kepekli galeta ve 4 adet kepekli bisküvi

1/2 orta boy greyfurt

KUŞLUK

15 adet üzüm

ÖĞLE

1 ince dilim çavdar ekmeği

90 g ızgara tavuk göğsünü bol yeşil salatanın içerisine 3 yemek kaşığı süzme peynir ilave edin

İKİNDİ

1 porsiyon meyve (1 küçük boy elma)

AKŞAM

1 çay kaşığı zeytinyağı ile ince ince dilimlenmiş soğanları kısık ateşte pişirin. Üzerine dilimlenmiş kabak, kırmızı dolmalık biber, patlıcan ve mantar ilave edin. Üzerini kapatarak yaklaşık 5 dakika pişirin. Dövülmüş 1 diş sarmısak ve kırmızı biber ekleyin. 1 tatlı kaşığı tereyağını eriyene kadar yeterli miktarda su ile karıştırdıktan sonra sebzelerin üzerine dökün. Daha sonra üzerine 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye ilave edin ve 5-10 dakika yavaş yavaş kaynamaya bırakın. 1 ince dilim kepekli ekmek ile servis edebilirsiniz.

(I’circle’dan yararlanılmıştır...) Dyt. Ayşegül Uğural- Dyt. Nilüfer İnceiş - Dyt. Aylin Sayan - Dyt. Serap Orak ‘YAŞASIN HAYAT KLİNİĞİ’

SELÜLİTLE SAVAŞIRKEN

AZALTIN

TUZ: Tuzu azaltmanız selülit mücadelesinin köşetaşlarındandır. Tuzu azaltmanın en iyi yolu hazır besinlerin tüketimini sınırlamaktır. Bunların yerini taze sebze, meyve, kurubaklagiller, yağsız yoğurt, yağsız et ve balık almalıdır. Potasyum alımını arttırmak da tuz miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Kuru kayısı, incir, kuru erik ve muz iyi birer potasyum kaynağıdır.

KAFEİN: Eğer fazla miktarda kafein tüketen bir selülitli iseniz işiniz zor. Amaç günde en çok 150 mg kafein tüketmektir. Kahve, çikolata, kafeinli ağrı kesiciler ve kafein bulunan diğer besinlerden uzak durun.

ŞEKER: Şeker kullanımınız arttıkça, şekerle yüklü atıştırmalarınız çoğaldıkça selülitlerinizin belirginleştiğini fark etmiş olmalısınız. Fazla miktarda şeker yağ olarak depolanır. Bisküvi, şekerleme, kek, çikolata ve dondurmalardan kaçınmalısınız.

ARTIRIN

KEPEK VE YULAFLI TAHILLAR: Kahvaltı daha kolay kilo kaybı sağlar, cilt dokusunda metabolizmayı canlandırır, kilo kontrolünü kolaylaştırır. Yüksek miktarda antioksidan içeren kurutulmuş meyveli kahvaltı gevrekleri, taze meyveler, meyveli yağsız yoğurtlar, serbest-radikalleri yok ederek savaşı kazanmanıza destek olur.

KALİTELİ PROTEİN: Proteinler sağlıklı büyüme ve hücrelerin tamiri için yaşamsal bir besin öğesidir. Bu proteinleri süt ve süt ürünlerinden, yağsız et ve balıktan (ızgara, haşlama, buğulama gibi), kurubaklagillerden alabilirsiniz. Deniz ürünleri birer protein kaynağı olmaları yanında cildin hidrasyonunu sağlayarak sellülite daha az duyarlı hale getiren esansiyel yağ asitlerini de bol bol içerdiğini unutmayın.

SEBZE VE MEYVE: Sebze ve meyvelerin antioksidanlarla kuşatılmış o rengarenk gücünden faydalanın. Özellikle çilek, kuşüzümü, böğürtlen, greyfurt, portakal ve şeftaliye ağırlık verin. Diüretik (su atıcı) sebze ve meyvelerden yararlanın. Bunlar vücudunuzun su tutmasını engeller. Bu meyve ve sebzelere örnek olarak kavun, salatalık, kereviz ve kuşkonmazı hatırlayın. Portakal, turunç, greyfurt mandalina, kivi, papaya ve ananas C vitamini kaynağıdır. Bunlar, cildiniz için gerekli olan sağlıklı bir kollojen üretiminde gerekli olan C vitaminini size doğal yoldan sunarlar.
Yazarın Tüm Yazıları