Savaş podyumda devam ediyor

Podyumlardan vitrinlere uzanan bu görsellik, moda savaşında sizlere üstünlük sağlıyor.

Yaz sezonunda sadelikten uzaklaşan tasarımcılar, yaratıcılıklarını detaylar ve desenler üzerinde kullanıyorlar bu kez. Sanat ön plana çıkarken, geçmişe ya da geleceğe ait hikayeler, bedenlerde farklı kimliklere bürünüyor.

Drapeler, sanatsal elbiseler, Doğu-Batı sentezleri, fantastik detaylar, modernize edilmiş etnik dokunuşlar, baskılar, desenler... Bunların hepsi, tasarımcıların yalınlıktan daha uzak, iç dünyalarındaki zenginliği ve renkliliği ortaya koymak istedikleri bir yaza özlemin yansımaları... Bu noktada, yüzümüzü, kıyafetlere ruhunu veren aksesuarlara çeviriyoruz; heykel topuklar, bir dantel gibi işlenen deriler, taşlarla süslü çantalar, çılgın renk kombinasyonu, göze çarpan boyutlar bizi ilk bakışta bile şaşırtmıyor. Moda dünyasının kadınlara sunduğu onlarca trend, binlerce ürün seçeneği arasında başlayan bu içsel savaşta kendi stilini yaratabilenler sezondan zaferle çıkıyor. İşte tasarımcıların karmaşık ruhunun sezonda yarattığı zenginliklerden biri; gerçek savaşçı kadınlar yaratmak! Afrika’nın savaşçı kabilelerinden başlayan bu yolculuk, korsanların denizlerine, oradan da Avrupa’ya; İngiltere’ye, Fransa’ya uzanıyor.

Yeni silahõm aksesuarõm

Detaylarda kendini gösteren bu trend, beli saran deri kemerler, bilekleri saran bantlar, metal çiviler, şapkalar, desenler ve renklerde kendini gösteriyor. Alexander McQuenn, Jean Paul Gaultier, Proenza Schouler, Oscar De La Renta bu görselliği elbiseleri süsleyen detaylarda, Diane Von Furstenberg ise kabilelere özgü desenlerde yakalamış. Asker desenleri, çok olmamakla birlikte yine gardıroplarımıza geri dönüyor. En çok ayakkabılarda hissedilecek bu etki, Yunanlı savaşçıların sandaletlerine sahip çıkmış. Topuklu modellerde ahşabı tamamlayan metal çiviler ve bilekleri saran bantlar ön planda.

Etnik desenler; tüylerle ve ponponlarla süslenen miğfer modeli asker şapkaları; üstlerde apoletlerden ilham alınarak yaratılan dikişler; kapriler, asker yeşili, taba, bej, bu şıklık "savaşında" avantaj yakalamanız için kullanacağınız güçlü silahlardan sadece bazıları...

İlhamını, ilkel kabilelerin savaşçılarından, askerlerden alan tasarımcılar, özellikle aksesuarlarda simgeleri, metalleri ve baskıları yoğun olarak kullandılar.

Podyumlarda görülen miğfer etkili asker şapkaları, üniforma etkisi veren dikişler ve detaylar güçlü kadın etkisini artırıyor.

MODA HABER

Geçmişi terk ediyor

BGN yaz sezonunda fütüristik, oyuncak bebek renklerine yepyeni yorumlar getiriyor. Tasarımların çıkış noktası ise geçmişi terk ederek geleceği değiştirmek. Çok yönlü stil anlayışı sayesinde yine kadının farklı hallerini yansıtacak seçenekler ortaya koymuş. Elbiseler, bluzlar koleksiyonunun favorileri.

Dans, enerji ve moda

Dansı, hayatın kendisi olarak gören Nike kadını, tutkusunu kendine has stiliyle kıyafetlerine yansıtıyor. Şehir dansının harmonisiyle birleşen orijinal çizimler, rutin dans hareketlerine eklenen ve heyecan katan figürler gibi enerjiyi hep canlı tutuyor. NikeWomen’ın çarpıcı tasarım detayları arasında, performansı artıran kumaşlar, farklı şekillerde kullanılabilen giysiler, terlemeyi önleyen havalandırma delikleri var.

Rotamız, Kuzey Afrika

Geçtiğimiz hafta, Mavi Jeans’in ilkbahar - yaz koleksiyonu ile tanıştık. Akdenizli markanın bu kez rotası, çöller şehri Babylon’dan başlayıp, egzotik ve orman yeşillerinin buluştuğu Exo-Camo, oradan da mimarisiyle büyüleyen Tanca’ya uzanan bir Kuzey Afrika yolculuğu. Bu yaz denimde gri ve kum beji favorim. Lindy’nin yanı sıra, düşük belli, geniş paçalı Kay ve Cora’ya bir göz atın derim.

Takıları da beğeniliyor

Saat konusundaki iddiasını Bijoux koleksiyonuna da taşıyan Swatch, tasarımlara karar verirken modanın izinden gidiyor. Çiçek figürleri, farklı desen ve formların hayat verdiği koleksiyonda, abartılı ve göze çarpan modeller olduğu kadar, son derece sade ve ağırbaşlı duruşa sahip seçenekler de var.

Altındaki imzaya dikkat

Seyahatlerinizde lüks, konfor ve kaliteyi buluşturam Samsonite bu konudaki öncü misyonunu, modayı da yanına alarak devam ettiriyor. Markanın Yaratıcı Direktörü Quentin Mackay, "Siz taşıdığınız şeylersiniz" derken aslında haksız da değil. Günlük yaşamda çanta, ayakkabı ve giysi seçimine ne kadar önem veriyorsanız, valizinizin de bunun bir parçası olmasını istemeniz çok doğal. Geçtiğimiz günlerde Kanyon’daki Samsonite mağazalarında gördüğüm lüksü ve tasarımı birleştiren Black Label koleksiyonlarına dikkat! Bundan sonra sadece bu imzayı taşıyan daha birçok konsept mağazayla da tanışacağımızın müjdesini şimdiden vereyim. Alexander McQuenn imzalı "BoneBag"ler bir moda ve tasarım harikası değil, aynı zamanda çok kullanışlı. Ve Vintage koleksiyonu pembe, mor ve bej renkleriyle kadınların olmazsa olmazları arasında yerini alıyor. Black Label yaşam biçiminizin bir yansıması ve sizlere sundukları sadece bunlarla sınırlı değil. Mutlaka keşfedin derim.

Yaşasın sokak modası

Replay, 2008 yaz koleksiyonunun altında Yaratıcı Direktör Sergio Arreghini’nin başında olduğu Replay Style Dept’i yarattı. Arreghini, "Yaz temalarında bize ilham veren farklı tarzların birleşimiydi. Çünkü yaptığımız herhangi bir tarz ya da stil yaratmanın ötesinde, bir bakış açısıydı. Modern hayata ayak uyduran ancak modern hayatın esiri olmayan tasarımlar yaptık" diyor.

Yeni sezonda Replay’de "sokak modası" yeniden yorumlandı; erkekler daha ağırbaşlı bir duruş sergilerken, yaratılan kombinasyonlarla kadınların görünümünde romantizm söz sahibi oldu.

n Sezonun denim modasında gerçek oyuncular kimler?

- Beyaz, gri kanvas, plant indigo, strech kumaşlardan yapılan jeanler ve pantolonlar ile yeşil beyaz ve grinin hakim olduğu hafif ketenler ve ipek üstler ön planda. İnsanın modern hayattan kopmadan kendine dönüşünü anlatan koleksiyonda tabii ki hiçbir endüstriyel işlemden geçmeden renklendirilmiş parçalar da bulunuyor. Özellikle jean’lerde doğal efektlerle oluşturulmuş yansımalar dikkat çekici.

n Trendlere ne kadar bağlısınız?

- Modern hayata ve geçmişe dönük herşeyden ilham aldık. Ve ortaya hem trendleri yansıtan hem de trendlerin dışında bazı çizgileri barındıran tamamen bize, "Replay"e özgü çağdaş bir koleksiyon çıktı.

n Replay’i farklı kılan ayrıntılar neler?

- Her koleksiyonda kendi kimliğini ve orjinalliğini bir kez daha ortaya koymayı amaçlıyor. Kendini yeniden keşfetmeyi seviyor. Dolayısıyla hiç kıyaslama yapmıyor. Tasarımlar, kendini keşfetmekten korkmayan, yenilikçi ve özgür insanlar için hazırlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları