GeriSeyahat Sarıkamış kara kavuştu, kayakçıları bekliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sarıkamış kara kavuştu, kayakçıları bekliyor

Sarıkamış kara kavuştu, kayakçıları bekliyor

Kristal karı, sarıçam ormanları içindeki pistleriyle ünlü Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2010-2011 sezonu hamle yılı oldu. Üçüncü telesiyej devreye girdi. Dokuz piste açılan mekanik tesisler saatte 3600 kişiyi taşıyabilecek kapasiteye ulaştı. Snowboard’cular için yapılan Türkiye’nin üçüncü snowpark’ı hizmete girdi. İstanbul, Ankara, İzmir’den Kars’a direkt uçak seferlerinin artırılmasıyla ulaşım kolaylaştı. Yeni otel inşaatı başladı. Tek eksik kardı, o da ocak sonunda geldi. Geçen hafta kar kalınlığı 65 santimetreye ulaşmıştı ve tüm pistler açıktı.

Geçen yılın ilk günlerinde tüm Türkiye’de etkili olan lodos, kayak merkezlerindeki karları eritirken Sarıkamış kar bolluğu yaşıyordu. Komşusu Erzurum’da, Palandöken bile yeterli yağış alamazken Sarıkamış’ın pistleri bu alana özgü kristal karla doluydu. Kayağa yapışmayan, çabuk ezilip buza dönüşmeyen bu özel kar dokusu nisan başına kadar Sarıkamış’ı terk etmedi.Bu yıl ise kar yaklaşık beş hafta gecikti, pistler 29 Ocak’ta açılabildi. Buna karşın Sarıkamış yılbaşında yüzde 100’e yakın doldu. Sömerstre tatilinde de aynı doluluk düzeyini yakalamayı başardı.

TALİH KUŞU KONDU

Kars ve ilçesi Sarıkamış’a geçen yıl iki talih kuşu kondu. “Erzurum - Erzincan - Kars Kış Koridoru” projesi kapsamında bölgeye Avrupa Birliği’nden 40 milyon Euro’luk kaynak sağlandı. Birleşmiş Milletler, “Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi İçin İttifaklar” projesini başlattı. Bu yıl projeler ilerledi, ilk meyvelerini vermeye başladı.
Geçen hafta Sarıkamış Kayak Merkezi’nde rastladığımız İspanyol turizm uzmanı Omar Nawaz, BM Dünya Turizm Örgütü adına iki yıldır Kars’ın turizm olanaklarını incelediğini söylüyordu. Potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını ele alan özel raporunu temmuzda yetkililere sunacaktı.  “Dünya Turizm Örgütü şu anda dünyada sadece üç şehirde yoksulluğu yenmek üzere turizmi geliştirici program yürütüyor. Bunlardan biri de Kars’ta” diyordu. Bu program kapsamında master plan hazırlanmış, şimdi ayrıntılarına geçilmişti. Otel standartlarını yükseltmek için yöneticilere geçen yıl verilen eğitimin sertifikaları dağıtılıyordu. Nisanda otel çalışanlarına 10 haftalık ücretsiz standart İngilizce eğitimi başlatılacaktı. Bu çalışmayı Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında İspanya’da oluşturulan BM/ MDG Fonu finanse ediyordu. BM’nin diğer alt örgütleri de projeye kendi uzmanlarıyla destek olacaktı.  
Sarıkamış Kaymakamlığı, geçen yıl uzmanların görüşleri doğrultusunda proje geliştirecek bir merkez kurdu. Burada bir ziraat, iki inşaat mühendisi görev yapıyor. Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş’ten aldığımız bilgiye göre, bu yıl kayak tesisinin imar planları kesinleşti, AB fonlarıyla gerçekleştirilecek projeler hazırlandı. Bu yaz 3 milyon TL’lik yatırımla atıksu tesisi, kolektör ve turizm bilgilendirme bürosu kurulacak, kayak pistlerinin yazın da ziyaretçi çekmesini sağlayacak SARKAY Projesi başlatılacak. 900 bin TL’lik yatırımla 2200 metrelik raylı kaydıraç yerleştirilecek pistlere. Ayrıca birinci pistin aydınlatılması, kar makinesi sistemi kurulması gündemde.

İKİ YENİ OTEL

Sarıkamış Kayak Tesisleri’ndeki yatak kapasitesi yılbaşı, sömestr, bayram dönemlerinde yetmezken geçen yıl, Toprak Hotel faaliyetine ara vermişti. TMSF temmuzda oteli yedi yıllığına Ce-mar firmasına kiraladı. Doğu Anadolu’nun en güzel otellerinden biri bu sayede yeniden hizmete açıldı. Firma, ayrıca Dedeman’ın yarım bıraktığı yatırımı da devraldı, 285 yataklı otel inşaatına başladı. Otelin ekimde açılması planlanıyor. Tesislere yakın bölgede Alpina adlı 43 odalı bir otel daha yapılıyor. Böylece otel sayısı beşe çıkacak. Kayak merkezine dört kilometre uzaklıktaki Sarıkamış ilçe merkezinde de dört otel bulunuyor: Turizm Uygulama, Öğretmenevi, Kızılay ve Aras otelleri ile ilçedeki toplam yatak sayısı 900’e ulaşıyor. Ce-mar’ın bu yıl Rusya’daki turizm fuarlarında yürüttüğü tanıtım faaliyetleri sayesinde Sarıkamış’a Ukrayna ve Rusya’dan çok sayıda turist gelmeye başladı. Ce-mar Toprak’ta yabancı müşteri oranı yüzde 35’e yükseldi. 
Bu yılın diğer önemli gelişmesi pistlerde yaşanıyor. Geçen yıl açılması planlanan Karanlıkdere pistleri bu yıl devreye girdi.  1800 metre uzunluğunda, saatte 1200 kişi taşıyan yeni telesiyej Karanlıkdere’yi Cıbıltepe (Bayraktepe) zirvesine bağlıyor. Geçen hafta Türkiye şampiyonları Deniz Altınok ve Babür Vatansever’in de aralarında yer aldığı dört kişilik ekibin gözetiminde sekiz üniteli Kar Parkı düzenlenip hizmete açıldı. Geçen yıllarda snowboard meraklıları tarafından Karanlıkdere’de 2634 metrelik zirveden, telesiyej altındaki hat boyunca açılan, resmi parkur haritalarında yer almayan yüzde 32 eğime sahip “Çılgınlar Pisti”yle birlikte snowboard alanları ikiye yükseldi.Kayak merkezinin dört ayrı zorluk derecesindeki dokuz pisti ise bu yaz bakımdan geçti. Zemin taşlardan temizlendi. Eğimi bozulan alanlar düzleştirildi. Bu yıl kayak pistlerindeki dört kafeyi Ce-mar Toprak Hoteli devraldı. Saat 08.00-16.00 arasında açık olan bu kafelerde ızgara pirzola, bonfile, biftek (22 TL), sucuk dürüm (10 TL), sandviç çeşitleri, hatta çorba, salata içeren mönüyle tandırda kaz yemek mümkün. (Dört porsiyonu 200 TL) Pist başındaki Ce-Mar Kafe’de canlı müzik yapılıyor.

Sarıkamış Kayak Merkezi, özel konumu nedeniyle Türkiye’deki birçok tesise oranla avantajlı. Ağaçlarla kaplı olduğu için çığ tehlikesi yok. Dalların yüksekliği sayesinde, ağaçların arasından kayılabiliyor. Bölgede sis görülmemesi kaybolma riskini azaltıyor. Kristal kar ise rahat kaymayı sağlıyor. Bugünlerde hava sıcaklığı gündüz eksi 5, gece eksi 15 derece düzeyinde olmasına karşın nemin düşüklüğü soğuğun hissedilme oranını azaltıyor.

DOKUZ PİST, 25 KİLOMETRE

Toplam uzunlukları 25 kilometreyi bulan pistlerinin  herbiri farklı parkur özelliği taşıyor. Ayrıca 1943’te açılan 850 metrelik telesiki bulunan Osman Yüce tesisleri de dört kilometre ileride.
Son 10 yılın ortalamalarına göre, Sarıkamış yılda 56 gün yağış alıyor, en yoğun kar yağışı martta yaşanıyor. Kayak alanları 2200’den 2650 metreye yükselen Cıbıltepe’nin eteklerinde yer alıyor. Pistleri iki etaplı. Zirveden ortadaki alana beş, buradan oteller bölgesine iki pist bulunuyor. Herbirinin genişliği 40 metre civarında. Acemi, başlangıç, orta, ileri düzeye göre kategorize edilen pistlerin en uzunu 3500 metre. 1435 metrelik telesiyej saatte 1800, 2250 metrelik telesiyej 800 kişi taşıyor. Yeni açılanla birlikte taşıma kapasitesi saatte 3600 kişiye ulaştı. Sömestre döneminde bile hafta içinde pistlerdeki günlük toplam kayakçı sayısı 500 kişiyi geçmiyor. Hafta sonunda ise 2 bin kişiye ulaşıyor.

Mekanik tesisler,

KAR-SAR-TUR tarafından işletiliyor. Şirkete ilçe belediyesi, valilik, otelciler ve İstanbul Ticaret Odası ortak. Manyetik telesiyej kartları kontür sistemiyle çalışıyor ve sezon boyunca geçerli. 5 çıkışlık kart 20 TL, 50 çıkışlık kartlar 50 TL. Pistler uzun olduğu için günde 10-12 çıkış yeterli oluyor. Kayak merkezindeki tüm oteller müşterilerine günlük 15 çıkışlık ücretsiz kart veriyor. 

UÇAK SEFERLERİ ARTIRILDI

Bu yıl Kars’a her gün İstanbul ve Ankara’dan ikişer, İzmir’den haftada iki kez Ankara aktarmalı uçak seferi yapılıyor. THY, İstanbul’dan Kars uçuşlarını Atatürk Havalimanı’ndan, Sun Express ise Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yürütüyor. Ankara uçuşlarını Anadolujet, İzmir’i Sun Express gerçekleştiriyor. Sarıkamış’a karayoluyla 180 kilometre mesafedeki Erzurum Uluslararası Havalimanı diğer seçenek. Kars Havalimanı’nı Sarıkamış’a bağlayan 50 kilometrelik otoyol bakımlı, dört şeritli, yoğun kar yağışında bile açık. Çamkar ve Kar otelleri, müşterilerine havaalanından ücretsiz ulaşım sunuyor. Ce-Mar Toprak Hotel ise tek yön 20 TL ücret talep ediyor. Taksiler bu mesafe için pazarlığa bağlı olarak 80, Erzurum için 180 TL alıyor. 

OTELLER


Kıl çadırda otantikkaz seremonisi Çamkar Hotel üç yıldızlı, 48 oda, yedi süitli. Pistlerin yanıbaşındaki tesiste bu yaz odaların banyoları, restoranın mutfağı  ve açık büfe bölümleri yenilendi. Kaz ziyafetleri için Denizli’den keçi kılından yapılmış 25 kişilik çadır getirtildi. Yörenin mutfak kültürü tandırda pişen ve bu çadırda servis edilen yemeklerle tanıtılıyor. Otelin diskosu, barı, 16 çeşit masaj uygulanan saunası, oda ve lobisinde kablosuz internet bağlantısı, butiği bulunuyor. Hafta içi ve sonunda çift kişi tam pansiyon 310 TL. İki hafta önce rezervasyona yüzde 10 indirim yapılıyor. Müşteriler Kars Havaalanı’ndan ücretsiz, Erzurum’dan gidiş-dönüş 200 TL karşılığında (6 kişiye kadar) alınıyor. Kayak merkezinde kayağın günlük kirası 30, snowboard’un 40 TL. Eldiven, solopet, mont, gözlük takımı 25 TL, kızak 10 TL’ye kiralanıyor. Bir saatlik kayak dersinin ücreti 100, snowboard’un 120 TL. (Tel: 0474 413 65 65)   

Üç gece kalana yüzde 30 indirim

2004’te açılan Ce-mar Sarıkamış Toprak Hotel, bu yaz restorasyondan geçti. Beş yıldızlı, 145 odalı, marketi, butiği, kuyumcusu, 200 kişilik diskosu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, saunası, masaj odaları, bilardo odası var. Ayrıca suit, kral dairesi, villada konaklama imkanı sunuyor. Talep olmadığı için bowling salonu bu yıl kapatıldı. Üç restoranından birinin mönüsü yerel mutfak ağırlıklı, alakart olanında ise deniz ürünleri öne çıkıyor. Her müşteri bir kez deniz ürünleri mönüsünden ücretsiz yararlanabiliyor. Hergün kurabiye eşliğinde beş çayı, gece sucuk-ekmek ikram ediliyor. Her akşam lobide 21.30-23.30 arasında otelin müzisyenleri çalıyor, saat 23.00’te disko açılıyor. Otelin 500 kişilik konferans merkezi, 50’şer kişilik beş toplantı salonu bulunuyor. Tam pansiyon çift kişi konaklama ücreti 490 TL. Üç gece ve sonrasında fiyat 378 TL’ye iniyor. Turların yoğunlaştığı dönemde odaların yüzde 10’u son dakikaya kalanlara  ayrılıyor. Kayak odasındaki günlük ekipman kiraları: Kayak takımı, snowboard, kızak 40 TL, elbise, mont, eldiven takım 30 TL, (Tel: 0474 413 41 11)   

Oda sayısı artırıldı
Üç yıldızlı Kar Otel bu yıl oda sayısını artırdı. Diskosu, kayak odası, restoranı yenilendi. Üçü süit, 28 odalı otelde çift kişi tam pansiyon konaklama 230 TL. Kayak odasında kayakların günlüğü 20 TL, snowboard 30 TL, kızak 10 TL, ders ücretinin saati 100 TL. Telesiyej ve havaalanı transferleri ücrete dahil.
(0474 413 51 52)

PİSTTE MEŞALELİ EĞLENCE, OTELDE DİSKO
Sarıkamış Kayak Merkezi’nde haftada iki gece meşaleli orman yürüyüşü düzenleniyor. Sonra kayakçılar meşaleli gösteri yapıyor. Gece kar üstünde sucuk, ekmek partisiyle noktalanıyor. Oteller ayrıca haftanın belirli günlerinde açık mekanlarda varillerde ateş yakıp, DJ eşliğinde sucuk-ekmek partisi düzenliyor. Üç otelin de farklı büyüklüklerde diskosu bulunuyor. DJ eşliğinde dans edilen diskolar, talep olursa açılıyor. Otel yöneticileri çoğu müşterinin günü kayak pistlerinde geçirdikten sonra yorgun düştüğünü, erken yatmayı tercih ettiğini, çoğunlukla özel kutlamalar için diskonun açılmasını talep ettiklerini söylüyor.


SARIKAMIŞ’IN KONUK KAYAKÇILARI

ÖZLEM UĞUR (Mimar): Sarıçamların arasında kuş seslerini dinleyerek kaymak büyük zevk

Üç yıldır oğlum Deniz’i farklı kayak merkezlerinde kış tatiline götürüyorum. Ankara’da yaşıyoruz ve Elmadağ’ın kayak tesisleri bize göre çok amatör. Kuzenim iyi bir kayakçıdır, geçen yıl bize Sarıkamış’ta çektiği fotoğrafları gösterdi, çok sevdik, merak ettik. Dört gündür buradayız, her gün kayak yapıyoruz ve kıyafetlerimiz tertemiz. Oysa, Uludağ’da hemen kirlenmişti. Sarıkamış’ta her seviyeye göre pist var. Parkurlar uzun, ağaçlarla kaplı, hepsinin manzarası çok güzel. Kuş sesleri arasında kaymak gerçekten büyük zevk. Tipi, sis yok. Kartalkaya’da fiyatlar yurtdışıyla yarışıyor, burası pahalı değil. Servis kalitesi de iyi.  

ÖZCAN TOKUŞ (Avukat): Pistleri uzun, alternatif çok

İzmir’de yaşıyoruz, yılda en az iki kez eşim ve oğullarımızla yurtiçi ya da yurtdışında kar tatili yapıyoruz. Sabah erkenden çıkar, tüm gün kayak yaparız. Sarıkamış’a eğlenceye değil, kayağa geliriz. Sabah saat 7.30 uçağına bindiğimizde 10.30’da pistteyiz. Uludağ’a gitmek için bir gün harcamamız gerekiyor. Rezervasyonumuzu önceden yaptırdığımız için, geçmişte kar endişesi yaşıyorduk. Sarıkamış’a sömestre döneminde dördüncü kez geldik ve her seferinde pistlerde yeterli kar vardı. Pist alternatifi çok, yeterli uzunlukta. Oğlum Uğurcan’la bu kez snowboard öğrenmeye başlayacağız. Gelecek yıl snowboard’a ağırlık vereceğiz.


YILDIZ VİDİNLİLER (Eğitimci): Pistlerin işletmesi daha iyi olabilirdi
11 yıldır eşimle kayak yapıyoruz, her sömestr tatilinde 11 ve 15 yaşındaki iki oğlumuzla en az dört gün kayak tatiline çıkarız. İstanbul’da yaşadığımız için çoğunlukla Kartalkaya ve Uludağ’a gidiyorduk. Üç yıl önce gazetelerde kar kalitesi ve çevre güzelliğiyle ilgili haberleri okuyunca Sarıkamış’a gelmeye başladık. Ulaşımı kolay, fiyatları ucuz. Eşim iyi düzeyde kayakçıdır, ben orta düzeydeyim. Pistlerin uzunluğu, çamların arasında kaymak bizi mutlu etti. Bu yıl ilk kez en dik pist olan Karanlıkdere’de kaydım, başardığım için çok mutlu oldum. Fakat bu yıl 3 ve 6 numaralı pistlere sezon başında kar taşırken araya taşlar karışmış, bu pistlerde gereksiz heyecan yaşadım. Geçen yıl yoğun kar yağışına rastlamıştık, tesisin ekibi pistlerdeki karı ezmek için yağışın bitmesini bekleyince şikayetçi olmuştuk. Bir başka sorun akşamları çocuklar için eğlence seçeneklerinin az olması. Otellerin diskoları, barları var ama çocuklar için akşam eğlencesi yok. Oğullarımızı biz eğlendirmek zorunda kalıyoruz.

 


 

False