Åžarap Türk hayat tarzının bir parçası olarak pazarlanabilir

Intelligent Life dergisinin ödüllü şarap yazarı Tim Atkin, Masters of Wine Weekend etkinliği için geçen hafta İstanbul’daydı. Beş gün boyunca 320 Türk şarabını tattı, en iyileri seçti.

Haberin Devamı

Master of Wine olmak için ne yapmak gerekiyor?

- Sınavlara giriyorsunuz. Üç ay boyunca tek işim sınavlara hazırlanmaktı. Her gün gözüm kapalı 12 şişe şarap tattım.

Peki en baÅŸa dönelim... Åžaraba ilginiz nasıl baÅŸladı?  Â

- Aslında gazeteci olmak istiyordum. İlk işim bir şarap dergisindeydi. O zamana kadar şarapla pek ilgilenmiyordum. Çeşitli eğitimler aldım ama şarabı öğrenmenin en güzel yolu bolca tatmak. Yanınızda sizden daha fazlasını bilen ve anlatan birileri varsa daha da iyi! Bu konuda çok şanslıydım. 2001’de de Master of Wine oldum.

Ayda kaç şişe şarap içiyorsunuz?

- Bin şişe! Gayet keyifli oluyor ama bazı kurallarım var. Örneğin evde tek başımayken veya gündüzleri içmiyorum. Limitim yok ama nerede durmam gerektiğini biliyorum.

Şaraptan sıkılmaktan korktuğunuz oluyor mu?

Haberin Devamı

- Hayır çünkü şarabın içinde tarih, jeoloji, iklim bilimi ve coğrafya var. Bağları olan çok ünlü insanlarla tanışıyorum, seyahat ediyorum. Örneğin geçen yıl Boğazkere bağlarına bakmaya Diyarbakır’a gittim. Oradaki bağlar dünyanın en eski bağlarından.

YERLÄ° ÃœZÃœMLER HEYECAN VERÄ°CÄ°

Türk şaraplarını nasıl buluyorsunuz?/images/100/0x0/55eaf17af018fbb8f8a0b490

- Türkiye’ye ilk defa 1986’da gelip dönüşte İngiltere’ye bir şişe Buzbağ götürmüştüm. Sonra 2006’da Masters of Wine etkinliği için yeniden geldim. Aradan neredeyse 20 yıl geçtikten sonra tekrar Türk şaraplarını tattım. Şaraplarınızın kalitesi çok değişti. Son beş yılda küçük üreticilerin sayısı arttı. Kendilerini çok geliştirdiler. Gelibolu Yarımadası, İzmir ve Denizli bölgesinin şaraplarını çok beğeniyorum. Doğudaki bağlardansa şaraptan çok üzüm çıkarılıyor. Ama Türk şarapçıları için en üzücü olan yüksek vergiler.

Yurtdışında Türk şaraplarına ilgi var mı?

- Türk şaraplarını ilginç kılan şey yerel üzümler. Mesela Lübnan ve İsrail’in güzel  şarapları var ama kendilerine has üzümleri yok. Bu nedenle de bir Narince, Emir veya Kalecik Karası kadar ilginç değiller. Ama daha fazla uluslararası bilinirlik gerekiyor.

Haberin Devamı

Bunun için ne yapmak gerek?

- Öncelikle daha kolay isimler seçilmeli. Kalecik Karası ve Öküzgözü’nün telaffuzu çok zor; ‘KK’ veya ‘OG’ gibi kısaltmalar kullanılabilir. Turizm de şarapları tanıtmak için iyi bir yol. Doğu Anadolu dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden. Şarap Türk hayat tarzının bir parçası olarak pazarlanabilir.

‘Dünyanın en iyi şarapları’ yarışında şampiyon hâlâ Fransa mı?

- Evet, bazı İtalyan şaraplarıyla beraber Bordeaux, Burgundy ve Champagne hâlâ dünyanın en iyi şarabı olarak görülüyor. Ama Yunanistan, Portekiz ve Türkiye gibi yerli üzüme sahip bölgeler de heyecan verici.

Şarap yapmak ünlüler arasında da bir trend haline geldi. En son Angelina Jolie ve Brad Pitt’in ürettiği 6 bin şişe şarap beş saat içinde satıldı. İsteyen herkes iyi şarap yapabilir mi?

Haberin Devamı

- Sırf paranız var diye iyi ÅŸarap yapamazsınız. Ama eÄŸer Angeline Jolie’yseniz daha kolay satarsınız tabii. Ä°yi ÅŸarap için para, tutku, sabır, yetenek ve biraz da ÅŸans gerekir. Ancak uzun zamandır bağınız varsa bu iÅŸten kâr edebilirsiniz. Â

Yazarın Tüm Yazıları