Sanal Doyum

Belki inanmayacaksınız ama bir ‘yemekçi’ olarak herhangi bir yemeği anımsadığımda sanki damağımda da o tadı hisseder oldum.

Sonra da kendi kendime, madem sanal’da olsa o tadı damağında hissedebiliyorsun o halde doyma hissini de sanal olarak da yakalayabilirsin diye düşündüm. İşte o zaman kilo problemi diye bir şey kalmayacaktı. Ne harika olurdu değil mi? Sonra da uzun uzun düşündüm. Dünyanın en büyük hazlarından olan yemek yeme etkinliğinden mahrum olmaya, muhteşem lezzetleri damağımda hissedebilme yoksunluğuna asla katlanamayacağıma kanaat getirdim

Kısa Kısa

İskoçların viskiyi iki kere damıttığını, İrlandalıların ise üç kez damıttıklarını. İrlandalıların tahıl viskisine çavdar ve yulaf da ilave ettiklerini biliyor muydunuz.

Belen tavası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 90 dakika


Malzeme listesi

1 kg. kuzu kuşbaşı et

6 adet orta boy domates

6 adet yeşil çarliston biber

8 diş sarmısak

1 yemek kaşığı margarin

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:


Öncelikle tencereye margarin ve kuşbaşı etleri aktarıp, etler suyunu bırakıp çekene kadar, arasıra karıştırarak 10 dakika kadar kavurun.

Bir taraftan da halka şeklinde doğranmış yeşil biberleri de ete ilave edip, kavurmaya devam edin.

İçine küp şeklinde doğranmış domatesleri, iri doğranmış sarmısakları, kırmızı biber, kekik ve tuz ekleyip karıştırın.

Etler iyice yumuşayıp, yenebilecek hale geldiğinde yemeği ocaktan alın ve sıcak olarak servise sunun.

Pesto soslu makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Yapılışı:

Pesto sos için

3 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)

1 demet taze fesleğen

3 diş sarmısak

Üzeri için

4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri veya parmesan peyniri

1 çay bardağı zeytinyağ

4 yemek kaşığı hazır çiğ krema (marketlerde satılır)

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

Malzeme listesi

1 paket burgu makarna


Öncelikle kaynayan 8-10 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Makarnaları içine atarak 9-12 dakika kadar haşlayıp süzün.

Şimdi de pesto sosu hazırlamak için bir mutfak robotunun içine dolmalık fıstık, iri parçalanmış taze fesleğen, sarımsak, zeytinyağı ve kremayı aktararak püre haline gelinceye kadar parçalayalım.

Sonra derin bir tavanın içine bu sosu boşaltarak, tuz ve karabiberi de ekleyip, 2-3 dakika kadar ısıtalım ve hemen sıcak makarnayla karıştırıp, rende peyniri serpiştirip servise sunalım.


Laz böreği

Yapılışı:

12 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 55 dakika


Malzeme Listesi

14 adet baklavalık hazır yufka

1,5 su bardağı tereyağı (eritilip, soğutulmuş)


İç muhallebisi

4 su bardağı süt

2 yemek kaşığı pirinç unu

2 yemek kaşığı nişasta

5 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı kalın kıyılmış fındık

4 adet yumurta sarısı

Üzeri için

2 su bardağı pudra şekeri


Öncelikle nişasta, toz şeker, pirinç unu ve sütü tencerede karıştırarak koyu muhallebi kıvamında pişirin ve ocaktan alın.

Soğuyan muhallebinin içerisine kıyılmış fındıkları ve 4 adet yumurtayı ekleyip bir mikser yardımıyla 2-3 dakika kadar çırpın.

Bir taraftan orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayın.

Yağlanmış tepsiye 7 adet baklava yufkalarını dizin ve aralarına eritilmiş ve soğutulmuş yağdan gezdirerek üstüste serin.

Şimdi bu yufkaların üzerine pişirdiğiniz muhallebiyi yayın.

Harcın üzerine tekrar araları yağlanmış kalan 7 adet yufkayı yerleştirin. Tepsideki böreği dilimler şeklinde kesip, kalan yağı tekrar üzerine gezdirin.

Böreğin üzerinin kızarmaması yani hafif sarı renkte kalması için alüminyum folyoyla kapatın.

175 derecelik fırında 30- 35 dakika pişirip, çıkartın.

Bolca pudra şekeri serpiştirip, ılıdıktan sonra servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları