GeriSeyahat San Gimignano’da saatler durmuş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
San Gimignano’da saatler durmuş

San Gimignano’da saatler durmuş

Ankaralı kimya mühendisi Berçem Eldeleklioğlu, sık seyahate çıkıyor. İzlenimlerini blog’unda paylaşıyor. İtalya’nın Toscana bölgesindeki ortaçağ kasabası San Gimignano’ya iki kez gitti. “Zamanın durduğunu hissettim” diyor.

Berçem Eldeleklioğlu (30), ODTÜ’de kimya mühendisi olarak çalışıyor, aynı zamanda doktora öğrencisi. Hobisi butik kurabiye, pasta yapmak ve spor. Fırsat buldukça geziyor, izlenimlerini blog’unda (www.gezinceguzel.com) anlatıyor. “Yılda iki hafta tatilim var. Önceden planlar, çok yer görmeye çalışırım. Ayda bir kez mutlaka geziye çıkarım. Gittiğim şehirden önce, Ankara’daki yaşamı geride bırakıp yola çıkmak heyecanlandırır beni.”
Türkiye’de tüm Ege ve Akdeniz kentlerini, yurtdışında İtalya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti’ni görmüş bugüne kadar. Gelecekte daha fazla yurtdışı seyahati yapmayı planlıyor. Toscana’daki büyük şehirler yerine küçük kasabaları gezmekten keyif aldığını söylüyor: “San Gimignano’ya daha önce turla gitmiş, çok sevmiştim. Geçen yıl fırsat yine uğradım. Çevresi bağlarla çevrili. Ortaçağ konulu filmin setinde gibiydim. Sizi alıyor bambaşka bir zamana götürüyor.”
Kasabanın özelliği kuleleri, surları. “Adını tarihi kulelerinden alıyor. Geçmişte sayısı 72’ymiş, bugüne 14’ü ulaşmış. San Gimignano delle Belle Torri (yani Güzel Kulelerin San Gimiganno’su”.

DÜNYACA ÜNLÜ DONDURMALAR UCUZ, KALİTELİ ŞARAPLAR

Kasabaya ulaşımın İtalya’nın bütününde olduğu gibi kolay olduğunu söylüyor. “Siena ve Floransa’dan tren ya da otobüsle Poggibonsi’ye, buradan da otobüsle 20 dakikada San Gimignano’ya geçebilirsiniz. Otomobil kiraladıysanız sur dışına park etmelisiniz. Sur içi trafiğe kapalı.”
San Gimignano’da yapılacak etkinlikleri, gezip görülecek yerlerini şöyle anlatıyor: “Biz kente Porta San Giovanni’den girdik. Etraf surlarla çevrili ve Ortaçağ’dan kalan kapılardan geçerek içeri giriyorsunuz. Poggibonsi’den otobüsle geldiğinizde de yine bu kapıdan giriliyor. Yüksek surlar ile belirlenen kent sınırı o zamandan bugüne korunmuş, yerleşim çok yayılmamış. Dar, taş sokaklardan kentin kalbine, Piazza della Cisterna’ya doğru yürüyün. Sokaklar, evler muazzam, kentin mimarisi etkileyici. İtalya’nın her yerinde dondurma yemelisiniz. Eğer sıra gözünüzü korkutmazsa bu meydandaki Gelateria di Piazza’dan alın dondurmalarınızı. Mekan, Şef Dondoli Sergio’nun hazırladığı dondurmalar sayesinde dünyanın en iyi dondurmacılarından seçilmiş. Fırsatınız olursa kendisiyle de mutlaka tanışın, çok sevimli biri.
Piazza della Cisterna’nın ortasındaki taş su kuyusunun merdivenlerine oturun, etrafınızı seyredin. ‘Cisterna’ İtalyanca’da sarnıç demek. Meydan da adını 1273’te yapılan bu kuyudan alıyor. Kuleleriyle ünlü kentte 54 metre yükseklikte Torre Grossa’ya çıkabilir enfes Toscana manzarasını izleyebilirsiniz.
San Gimignano’da çok sayıda müze var. Genelde hafta içi 17.00’de, hafta sonları ise 19.00’da kapanıyorlar. Ortaçağ işkence aletlerinin sergilendiği ‘Museo della Tortura e di Criminologia Medievale’ dikkat çekici fakat biraz ürkütücü. Bu yöreye özgü bir beyaz üzüm olan Vernaccia’dan yapılan şarapların tadımının yapıldığı Museo del Vino Vernaccia da ilgilenenlerin uğraması gereken bir müze. Vernaccia üzümü başka yerlerde de yetiştirilmeye çalışılmış ancak buradaki kadar güzel şaraplar elde edilememiş. Yani en güzel Vernaccia şarabı bu surlar arasında, yaklaşık 4-5 Euro’ya çok iyi bir şarap alabilirsiniz. Porta San Giovanni’den çıkmadan sokakta San Gimignano’ya özgü şarap ve Toscana işlemeli çeşitli eşyalar satılıyor, bu sokak hediyelik eşya almak isteyenler için ideal bir yer.

TOSCANA’YI TRENLE GEZMEK ÇOK KOLAY

Eldeleklioğlu yemeklerden bahsederken şunları söylüyor: “İtalya’nın hiçbir yöresinde aç kalmazsınız merak etmeyin. Pizza ve makarnanın yanı sıra Toscana’nın yöresel yemeklerini tadabileceğiniz çeşitli restoranlar mevcut.”
Eldeleklioğlu’nun San Gimignano’ya gitmek isteyenlere önerileri şöyle, “Mutlaka rahat ayakkabılar giyip, sokak sokak her yeri gezin. Yazın sıcak bunaltıyor, en güzel mevsim ilkbahar ve sonbahar. Öte yandan İtalya’da trenle seyahat çok kolay, ucuz. Turlardan bağımsız her yeri keyfinize göre gezmek isterseniz hiç zorlanmaz, çok da keyif alırsınız.”
San Gimignano’yu gezmek için birkaç saatin yetmeyeceğini söylüyor. Tüm gün ayrılmasını öneriyor. Kentte konaklamak da mümkün. Bölgede şarap turizmi de etkili olduğu için surların içinde ve dışında pek çok butik otel bulunuyor.

VAMPİRLERİ DÜŞÜNDÜM, ÜRPERDİM

Hava kararmaya başladığında sokaklardaki lambalar da yandı. Loş, sarı sokaklar. Büyülenmemek elde değil. Sanırım burada ortaçağda vampirler yaşıyormuş. Belki de hâlâ buradalar. Birazdan sokaklardaki herkes evlerine çekilecek. Meydan yine onlara kalacak.

En sevdiği beş yer: Venedik, Alaçatı, İstanbul, Siena, Cunda
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Yurtdışında tren, yurtiçinde otomobil
Seyahatte ne yer ne içer? Yöresel yiyecek ve içecekler
Seyahatte nerede kalır? Küçük otel, pansiyon
Kiminle seyahat eder? Kardeşi, arkadaşları
Seyahatten ne alır? Magnet
Seyahatte ne okur? Kitap, sözlük
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, harita, şarj aleti

False