Şampiyon atlet hem kadın hem erkek

Güncelleme Tarihi:

Şampiyon atlet hem kadın hem erkek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 01:00

Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan, ancak erkeklik hormonu testosteron düzeyi yüksek çıkınca cinsiyeti tartışma konusu olan kadın atlet Caster Semenya’nın hermafrodit olduğu iddia edildi. Semenya’nın madalyası halen tehlikede.

Haberin Devamı

'Altın kız' erkek mi?

Anne Semenya -Galeri

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de geçen ağustosta düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan, cinsiyeti tartışma konusu olan 18 yaşındaki atlet Caster Semenya’nın “hermafrodit” (çift cinsiyetli) olduğu iddia ediliyor.

Uluslararası Atletizm Federasyonu’na (IAAF) yakın bir kaynak, Semenya’ya yapılan dahili testlerde başarılı atletin vücudunda rahim ve yumurtalığa rastlanmadığını söyledi. Uluslararası Atletizm Federasyonu Başkanı Pierre Weiss ise “Kadın olduğu açık ama yüzde 100 değil galiba” açıklaması yaptı. Bu sonucun resmileşmesi halinde Semenya’nın altın madalyası geri alınabilir.

Ancak böyle bir duruma daha önce rastlanılmaması ve Semenya’nın Güney Afrika’da çok sevilen bir atlet olması durumu politik açıdan da kritik hale getiriyor. Güney Afrika’nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi’nin gençlik kolu, IAAF’ı “ırkçılıkla” suçladı. IAAF ise, Güney Afrikalı yetkililerin cinsiyet testini yaptıklarını söylediklerini iddia ediyor. Güney Afrika Atletizm Federasyonu ise testlerin Berlin’de yapıldığını belirterek itiraz ediyor. G. Afrikalı antrenör Wilfred Daniels ise Semenya’nın dünya şampiyonası öncesi ülkesinde cinsiyet testi yerine başka bir teste sokularak kandırıldığı görüşünde. IAAF’ın yönetmeliğine göre bir atletin cinsiyeti konusunda şüphe varsa onun jinekolg, psikolog ve cinsiyet değişimi uzmanı kontrolünden geçmesi gerekiyor.   

Haberin Devamı

Hermafrodit nedir

TERİM, Yunan tanrıları Hermes ve Afrodit’in oğlu olan Hermafrodit’in adından geliyor. Efsaneye göre peri kızı Salmasis, sürekli Hermafrodit’e yakınlaşmak için uğraşır. Ama Hermafrodit’in nazı ile karşılaşır. Bir türlü yüz bulamayan peri kızı, Hermafrodit gölde yüzerken birden karşısına çıkar ve sıkı bir şekilde ona sarılır. Tanrılara onları birbirlerinden ayırmamaları için yalvarır. Sonunda dileği kabul olur ve ikisi de aynı vücutta can bulurlar. Böylece ortaya çift cinsiyetli bir yaratık çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!