Salı Pazarı bayramı eski yerinde geçirecek

Bin yıllık hikaye Kadıköy Salı Pazarı’nın taşınması. Ve artık hikayenin mutlu sonu geldi. 23 Aralık’ta pazar, ilk kez Hasanpaşa’da kurulacak.

Mutlu son diyorum, çünkü bu tip meseleler genellikle kavgalı olur. Belediye git der, pazarcı direnir, kavga gürültü çıkar. Ama bu kez durum farklı. Salı Pazarı esnafı gösterişli bir kapanış yapıp, kendi isteğiyle yeni adresine taşınacak. Anadolu Yakası Umum Pazarcılar ve Seyyar Esnaf Odası Başkanı Hurşit Aydın, müşterinin alışkanlığını bozmamak için Kurban Bayramı’nı eski yerde geçirmek istediklerini, ardından taşınacaklarını söylüyor.

Salı Pazarı müdavimlerinin duruma alışması ise biraz uzun sürebilir, bir süre pazara çıkmaktan vazgeçenler olabilir. Çünkü yeri eskisine kıyasla epey ters. Hasanpaşa ile Acıbadem’in alt kısmı arasında, E-5 ve D100 yakınında bulunuyor. Şu anda oraya sadece Fikirtepe minibüsleri ile gitmek mümkün. Hurşit Aydın da durumu kabul ediyor, ilk 2-3 ay müşteri azalır ama sonra geri dönerler diyor. Müdavimlerin ulaşımını kolaylaştırmak için ücretsiz servis kaldıracaklar. Kadıköy İskele önü, eski Salı Pazarı alanı, Moda gibi merkezi yerlerden yarım saatte bir otobüs seferi olacak. Otobüslerin üzerinde bez afiş bulunacak.

Eğer devamlı alışveriş ettiğiniz, tanıdık esnaflar varsa izini kaybedeceğim diye üzülmeyin. Tüm tezgahlar, tam takım taşınıyor. Üstelik sıraları bile aynı olacak.

Şu andaki pazarda tezgahları yanyana koyduğunuzda 7900 metre ediyormuş, yeni yerde ise 6300 metrelik alan varmış. Bu nedenle 10 metre civarındaki tezgahlar biraz feragat etmek zorunda kalacaklar.

Hurşit Aydın, yeni yerin artılarının eksilerinden fazla olduğunu düşünüyor. Bir defa pazar 36 kamera ile izlenecek. Fenerbahçe’nin maçı olduğu günlerde yaşanan sıkıntı (eski yer Şükrü Saracoğlu’nun yanıbaşındaydı) sona erecek. Daha iyi bir altyapı ve otopark olacak. Ben baktım, tezgahların kurulacağı yerler otoparklarda olduğu gibi çizgilerle sınırlandırılmış mesela. Birbirini kaybedenler buluşsun veya dinlenilsin diye ortaya bir alan konmuş.

Salı Pazarı’nın şöhreti ve diğer şehirlerden kalkıp gelen müşterileri düşünülecek olursa, yeni adrese de çok kısa sürede alışılacağı kesin.

Yeni Salı Pazarı’nda neler var

Büyüklüğü 40 bin metrekare. Etrafında 3 metre genişliğinde bir bisiklet yolu ile koşu bandı olacak. Böylece çevre sakinleri salı ve cuma günleri pazar kurulan alanı, diğer günler spor için kullanabilecek. Pazarın orta yerinde elips şeklinde ve yaklaşık 500 metrekare büyüklüğünde bir bölümde, 20 tane çeşme içeren bir meydan oluşturulmuş. Alanda ayrıca, pazarcı derneğine ait 400 metrekarelik bir çalışma ofisi ile tuvaletler, büfeler, zabıta binası ve güvenlik birimleri olacak. Kurbağalıdere tarafından pazar alanına ulaşımın sağlanabilmesi için 2 adet çelik köprü yapılmış. 100 araçlık otoparkı var.
Yazarın Tüm Yazıları