Şalgamlı üzüm ve avokadolu sardalya ızgara

Yazın son günlerinde çeşit çeşit üzüm ve yağlanıp irileşmiş sardalyalarla yola çıktım bu hafta. Cevizli bir tarator hazırladım, egzotik avokado ve ızgara sardalyayı, şalgamla pişirdiğim diri üzüm parçalarıyla servis ettim.

Haberin Devamı

YAPILIŞI

- Üzümlerin dolgun ve iri olanlarını seçip güzelce yıkayın ve her birini boylamasına, ortadan ikiye kesin. Şalgam suyunu, üzümleri ve nar ekşisini gerektiği kadar tuzla bir sos tavasında orta ateşteki ocağa koyun. Kaynamaya başladığında altını kısın ve dikkatlice karıştırarak iki dakika kadar pişirin. Hafifçe yumuşamış olan üzümleri sosuyla beraber kenarda bekletin. Ilınınca birkaç saatliğine dolaba alıp suyunu çektirin.
- Maydanozları yıkayıp ceviz içi, sarımsak ve zeytinyağıyla birlikte mutfak robotunda güzelce çekin. Tarator kıvamına geldiğinde
onu da dolaba alın.
- Rokaları bol suda birkaç dakika bekletip varsa salata kurutucusuyla kurutun. Avokadoları boylamasına ikiye kesip çekirdeğini atın. Elde ettiğiniz parçaları da aynı şekilde bölüp dört eşit parça haline getirin. Bu parçaları, kabuklu kısım altta kalacak şekilde doğrama tahtasına yatırın ve bıçakla altına girerek etlerini ayırın. Elde ettiğiniz parçaları tek lokmalık hale getirin.
- Servis edeceğinizde, pulu alınıp içi temizlenmiş balıkların üstüne tuz, karabiber ve pişerken yapışmaması için biraz zeytinyağı gezdirin. Cevizli püreye limon suyu ve tuz ekleyip karıştırın. Üzümleri dolaptan çıkarın, süzgeçle bir tabağa alıp çekirdekli kısımlarını çıkarın.
- Izgara tavasını orta ateşteki ocakta iki dakika kadar bekletin, tava teflon değilse hafifçe yağlayın ve balıkları yerleştirin. İki dakika sonra güzelce iz alan balıkları ters çevirip diğer tarafı da pişirin.
- Servis için avokado parçalarını dört kaşık tarator sosla beraber nazikçe karıştırın, gerekirse biraz daha limon suyu ve tuz ekleyin. Tabaklara soslanmış avokado ve sardalyaları üst üste yerleştirin. Roka yaprağı ve şalgamlı üzümleri üstüne dağıtıp servis edin.

Haberin Devamı

Şalgamlı üzüm ve avokadolu sardalya ızgara

Sertavul’a geç gelen bahar

Geç gelen baharı başka türlü yaşamak isterseniz eğer, yaprağın kımıldamadığı herhangi bir akşamını yaşayan Mut’tan çıkıp Karaman’ı Akdeniz’e bağlayan Sertavul’u deneyin derim. Bin altı yüz rakımlı Dede’nin Yeri’ndeki maceraya, tevazusu ismiyle sınırlı fırında sebzelerle başlarsınız. Taş fırından çıkmış kadife yumuşaklığında biber, domates ve sarımsağın tadına varmak için fazlasına ihtiyacınız yoktur. Bölgedeki ağaçların meyvelerinden sıkılmış nefis zeytinyağı ve nar ekşisinin yanında gelen taptaze koyun yoğurduysa, dizginleri kopmuş iştahınızı o serin gecede daha da arttırır. Pirzolayla yetinmiyorsanız eğer, çevresindeki patates dilimleriyle yine fırında pişmiş bir saç tava söyleyip keyfine varırsınız.

Haberin Devamı

Jamie Oliver’ın başı pink slime’cılarla belada

Meşhur İngiliz şef Jamie Oliver, geçen mayısta programı ‘Food Revolution’da ‘pink slime’ (pembe balçık) adıyla bilinen et türünü ele almış ve etin “Hızlı santrifüjlerle kesilmiş hayvan vücudundan ayrılarak elde edildiğini, daha sonra sağlık açısından bir sorun olmaması için amonyakla temizlenip kıyma ve burger haline getirildiğini” söylemişti. Programdan sonra pink slime’ı kötüleyen çok sayıda haber çıkmış, tüketiciler ürünü boykot etmişti. Dakota merkezli Beef Products Inc, bunun üzerine, Oliver’ın program yaptığı ABC kanalını yanlış ve yanıltıcı haber yapmaktan dava etti. Şirket, pink slim’in normal etten daha az yağlı olduğu için güvenli ve sağlıklı olduğunu iddia ediyor. 257 sayfalık dava dosyasında haksız yayının sonucunda satışların yüzde 80 düştüğü ve fabrikalarından üçünün bu nedenle kapatılmak zorunda kalındığı, 700 işçinin işten çıkarıldığı şirketin ayda 20 milyon dolar zarar ettiği iddia ediliyor. Dünyanın en büyük pink slime üreticisi olan Beef Products Inc, zararları için ABC’den 1.2 milyar dolar istiyor. Oliver, konuyla ilgili açıklama yapmazken ABC, “Dava mesnetsiz. Sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları