Salda'nın beyaz kumsalı kararıyor

Güncelleme Tarihi:

Saldanın beyaz kumsalı kararıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2016 10:56

Salda'nın beyaz kumsalı kararıyor

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/BURDUR, (DHA) - BEYAZ kumsalı ve turkuaz renkleriyle 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak adlandırılan Salda Gölü, her türlü araçla giriş yapılabilmesi, beyaz kumlar üzerinde piknikçilerin ateş yakması ve gölü besleyen tek kaynak Düden Çayı üzerine gölet projesi gibi nedenlerle büyük tehdit altında. Beyaz kumsalı kirlilik nedeniyle kararmaya başlayan gölün etrafının, araç trafiğine kapatılması istendi.
Burdur'un Yeşilova İlçesi'nde, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'nin en derin gölü Salda'ya doğa yürüyüşü düzenleyen Patika grubu, aynı zamanda gölün son yıllarda yaşadığı büyük tehditlere karşı bir de eylem gerçekleştirdi. İlçe merkezine 4.5 kilometre uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göl olan, yaklaşık 44 kilometrekare büyüklüğündeki Salda Gölü, beyaz kumsalı ve turkuaz su rengiyle 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak adlandırılıyor.
Salda Gölü'nün beyaz kumsallı alanlarına off-road araçlar da dahil hem il dışından ziyaretçiler hem de bölge halkının araçlarıyla giriş yapması, kumsal üzerinde ateş yakılması ve piknik gibi etkinlikler nedeniyle aşırı derecede çöp birikti. Bunlarla birlikte gölü besleyen tek su kaynağı olan Düden Çayı üzerinde DSİ'nin gölet projesi büyük endişe yaratıyor.
SALDA'NIN BEYAZ KUMU KARARMASIN
Patika grubunun 'Salda Gölü'nün beyaz kumu kararmasın. Milyonlarca yılda oluşmuş Salda beyazı, araç ve insan trafiğine kapatılsın' başlıklı etkinliğinde, göl kenarında doğa yürüyüşçüleri açtıkları dövizlerle tepkilerini ortaya koydu. Patika üyesi doğaseverler açtıkları dövizlerle ilgili makamlara şöyle seslendi:
“Salda Gölü'ne sahip çık yarın geç olabilir. Salda'nın su kaynaklarına dokunmayın. Salda beyazı korunsun. Salda kararmasın. Beyaz kum araç trafiğine kapatılsın. Milli Parklar uyuyor. Belediye uyuyor. Valilik uyuyor. Salda beyazı ölüyor. Yumuşak turizm isteriz otellere hayır. Salda Gölü bir dünya mirasıdır."
ETRAFI ÇÖPLE DOLDU
Salda Gölü'nün Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanındığını belirten Patika grubu kurucusu Nusret Yakışıklı, “Fotoğraflarda güzel olsa da Salda Gölü eski göl değil. Her geçen yıl darbe üstüne darbe alıyor. 10 kamyon çöp göl kenarındaki ağaçlık alanlara yayılmış. Geçtiğimiz günlerde gölü besleyen su kaynağının üzerine DSİ tarafından Salda göletinin temeli sessiz sedasız atıldı. Sosyal medyadan duyan, duymayan ve ipini koparanlar araçları ile off-roadcuların açtığı beyaz kumlar üzerine cirit atıyor, ateş, hatta kamyon tekerleri yakmışlar. Başka bir ülkede olsa galoşla bile yürünemeyecek kumlarda yürürken, ayak izlerimin bile o beyaz kumlara yakışmadığını hissettim" diye konuştu.
GÖLÜ BESLEYEN KAYNAĞA GÖLET YAPILIYOR
Salda'nın turkuaz renkli suyu ve beyaz kumu ile Güneydoğu Asya adalarını hatırlattığını belirten Nusret Yakışıklı, şöyle konuştu:
“Ülkemizin 'Phuket adası veya Maldivleri' diyebileceğimiz güzellikteki Salda Gölü'nün beyaz kumsalı kararmasın. Milyonlarca yılda oluşmuş Salda beyazı araç ve insan trafiğine kapatılsın. Göl suyunda magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu ve kil, sivilcelere ve cilde iyi geliyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada, gölün güzelliğine bir başka güzellik katıyor. Ancak maalesef ülkemizde birçok doğal alanda olduğu gibi, doğal sit kararı bulunmasına rağmen Salda Gölü'nü besleyen tek kaynak olan Düden Çayı'na gölet yapılması kararı alınmıştır. Göletin yapılması durumunda, dünyanın en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü'nün geleceği tehlike altına girecek, gölde bulunan endemik bitkilerin ve kuş türlerinin geleceği ve belki de maviliği grileşecek, göl karartılacaktır."

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!