Sağlıklı yaşlanın

Yaşlılık ve ölüm çoğumuzun küçük yaşlarda tanıdığı ama bir türlü tam olarak kabullenemediği çıplak gerçekler.

Son dönemde yaşlanmayı “durdurmak” veya “engellemek” için sunulan diyetler veya yaşam tarzı öğütleri o denli çığırından çıktı ki artık biz de ne yapacağımızı şaşırır olduk. Aslında bugünün bilgisiyle elimizden gelen tek şey mümkün olduğunca kaliteli bir yaşlanma sürecinden geçerek sağlıklı yaş almak. Dünyaca ünlü Dr. Andrew Weil de kitaplarında, bu süreçte sistemimize yardımcı olacak besinler ve bunları nasıl alacağımızla ilgili tavsiyelerde bulunan bir sağlık uzmanı.
Temel olarak yapılması gerekenleri şöyle özetlemiş Dr. Weil: “Haftada en az iki kez balık yiyin, olmuyorsa balık yağı takviyesi tabletlerini deneyin. Pek çok diyette önerilen günlük 6 ila 8 bardak kaynak suyu içmeyi ihmal etmeyin. Hazır kahve yerine çay, mümkünse kokulu siyah çay, yeşil ya da beyaz çay için. İlla alkol alacağım diyorsanız az miktarda kırmızı şarabı tercih edin. Eğer çikolata konusunda ısrarcıysanız az miktarda siyah çikolata yiyebilirsiniz.” Dengeyi bozmadan gönlünüzce yaşamanız dileğiyle...

Biberli dilber mantısı

Ne güzeldir geleneksel Türk yemekleri. Hepsi birbirinden lezzetli mantılar, dolmalar, baklava ve börekler... Yalnızca lezzetli olmalarıyla meşhur değiller elbette. Aynı zamanda çok fazla uğraş ve zahmet gerektiren yemeklerdir bunlar. Ve Anadolu’nun o becerikli parmaklarından lezzet damlayan keyveni kadınları belki de bu yüzden hazır malzemelerle yapılan yeni nesil pratik yemeklere dudak bükerler. Ve hazır malzemelerle yapılan yemeklere de bu yüzden “dilber“ gibi kendilerince argo isimler takmışlardır.

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ 
2 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
6 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için; 
250 gr yağsız kıyma 
1 adet orta boy kuru soğan 
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sos için; 
4 su bardağı et suyu 
2 yemek kaşığı domates salçası 
2 su bardağı sarmısaklı yoğurt 
1 yemek kaşığı bitkisel margarin 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI : Yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaba aktarıp çatalla çırpın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp iyice yoğurun. Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha serip hazırladığınız yoğurtlu harcın yarısını fırça yardımıyla ya da elinizle yufkanın her tarafına yayın. Diğer yufkayla üzerini kapatıp kalan yoğurtlu harcı sürdükten sonra, yufkaları 5x5 im ölçülerinde karelere ayırın. Kıymalı harçtan vişne büyüklüğünde parçalar koparıp karelerin tam ortasına yerleştirin.
Karelerin dört köşesini ortada birleştirin. Hazırladığınız mantıları, kenarları yüksek, orta boy yağlanmış bir fırın kabına, uçları birbirlerine değecek şekilde dizin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeki et suyunu üzerinde gezdirip sarmısaklı yoğurdu ilave edin. Margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırmızı biberi ekledikten sonra, 1-2 dakika pişirin. Hazırladığınız sosu mantının üzerinde gezdirin. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Nar peltesi
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
ĞİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
3 su bardağı nar suyu 
3 su bardağı tozşeker
2 su bardağı soğuk su 
2 yemek kaşığı buğday nişastası 
2 tatlı kaşığı tereyağı 
1 su bardağı nar tanesi

YAPILIŞI : Nar suyu ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerinde kaynamaya bırakın. Diğer taraftan, nişasta ve soğuk suyu bir kasede karıştırıp nişastayı iyice ezin. Kaynayan nar suyundan bir kepçe kadar alıp karışıma ilave edin ve karışımı ılık hale getirin. Bu nişastalı suyu kaynamakta olan nar suyuna yavaş yavaş ekleyin. Karıştırmaya devam ederek, pelteyi, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine nar taneleri ve tereyağını ilave edin. Pelteyi üzeri kaymak tutmasın diye ara sıra karıştırarak kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Soğumasını bekleyip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları