SaÄŸlıklı yaÅŸam için spor ÅŸart

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaşam için spor şart
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2001 12:59

Uzmanlar, sağlıklı yaşam için ömür boyu spor yapılabileceğini ancak bunun bilinçli ve doktor kontrolünde olmasının şart olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

İstanbul Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Mehmet Ünal, spor yapmanın insansağlığı ve günlük yaşamı üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirterek,spor yapan bir kişinin iş yükünü daha rahat karşılayabileceğini söyledi.

Her insanın yapabileceği sporların sağlığı ve kapasitesine göre değişiklikler gösterebileceğini kaydeden Dr. Ünal, ''6 yaşından itibaren herkes, spora başlamadan önce solunum fonksiyonu ve efor testleri ile basit kan tahlilleri yaptırmalı, kalp EKG'sı (kalp grafiği) çektirmelidir'' dedi.

Sağlıklı bir insanın sporun temposunu ve süresini kademe kademe artırması gerektiğine işaret eden Dr. Ünal, ''20 yıl, 30 yıl hiç egzersiz yapmamış birinin bir anda koşu yapması ya da halı saha maçında oynaması doğru değildir'' diye konuştu.   Dr. Mehmet Ünal, Türkiye'de hala futbol sahalarında ölümler olduğunu  anlatarak, bunun testler yapılmadığı için yaşandığını söyledi.

Dr. Ünal, böbrek, diyabet, kalp hastalarının da, gerekli tedavileri yapıldıktan sonra doktorunun önerdiği şekilde ve sürede yürüyüş gibi düşük tempolu egzersize başlayabileceklerini ifade etti.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Neşe Çam da, kalp krizlerinin yüzde 5'nin kalp eforlarında ortaya çıktığını belirterek, spor yapmadan önce efor testinin mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi.   Kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilere haftada en az 3-4 gün 30'ar dakika egzersiz yapmaları tavsiyesinde bulunduklarını anlatan Doç. Dr.Çam, ''Egzersizin düzenli yapılması çok önemli.

Düzenli yapılan egzersizin çok önemli koruyucu etkisi vardır'' diye konuştu.   Doç. Dr. Çam, kalp hastalarının yürüme, bisiklete binme, koşma gibi egzersizleri yine doktor kontrolünde yapmaları gerektiğini vurgulayarak, ağırlık kaldırma gibi sporları önermediklerini belirtti.
  Â
SPORU GÃœNLÃœK YAÅžANTINIZA KATIN
  Â
Sabah sporuna katılanlara ücretsiz olarak hizmet veren Kadıköy Belediyesi'nde Spor Danışmanlığı yapan Dr. Figen ÇiloÄŸlu da, egzersiz sırasında vücudun susuz bırakılmaması gerektiÄŸine dikkat çekerek, egzersizden önce bir bardak, egzersiz sırasında yudum yudum, sonrasında da mutlaka en az bir bardak su içilmesini önerdi.Â

Haberin Devamı

Dr. ÇiloÄŸlu, insanların bütün bir hafta içi spor yapmayıp hafta sonu yürüyüşlere ya da çeÅŸitli sportif faaliyetlere katılarak kendilerini daha fazla yorduklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti:Â

Haberin Devamı

''Spor yapamıyorsanız, egzersizi günlük yaşamınıza katmaya çalışın. Mesela işyerinize veya evinize çıkarken asansör yerine merdivenleri kullanın. Kısa mesafelerde araç kullanmayın, yürümeyi tercih edin.'' 

Düzenli spor yapan insanların doktor kontrolünde de olsa mutlaka vücutlarını tanımaları ve dinlemeleri gerektiğini belirten Dr. Figen Çiloğlu, şunları kaydetti:

''Egzersiz sırasında göğsünüzde aÄŸrı veya basınç, nefessiz kalma hissi, aşırı yorgunluk veya halsizlik, baÅŸ dönmesi, anormal hızlı veyadüzensiz kalp atımı ÅŸikayetlerinden herhangi biri ortaya çıkarsa hemen dinlenin ve ardından doktorunuza danışın.''Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!