Sağlıkla kilo vermenin 10 altın kuralı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkla kilo vermenin 10 altın kuralı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 14:42

Kilo vermek ve verilen kiloyu korumak pek çoğumuzun hayali. 

Haberin Devamı

Havaların ısınması ile zihnimizde yankılanan seslerin başında ‘Bu kilolardan nasıl kurtulacağım’ sorusu yer almakta. Aslında çözüm çok basit. Doğru beslenip, vücudumuzu hareket halinde tutarak hem kilo kontrolünüzü sağlayıp, hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Son zamanlarda hızlı kilo vermeyi vaat eden moda diyetlerde çok fazla artış bulunmakta. Bu konuda bir beslenme uzmanı olarak sizleri uyarmak isterim.
Unutmayın! Hiçbir diyet mucizevi değildir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ile doğru aktivite birlikteliğinin vücudunuzdaki olumlu etkisini hiçbir program yaratamaz. Hızlı kilo vermek maalesef hâlâ zayıflama mucizesi görülüyor ve başarı kabul ediliyor. Sadece rakamları değiştirmek sağlığın göstergesi olamaz bunu hatırlamakta fayda var.
Sağlıkla kilo vermek için 10 altın kurala gelin beraber bir göz atalım.

Haberin Devamı

1) Öğün düzeninize dikkat edin. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, kilo vermek yada kilonuzu korumak için 3 ana 1 ara öğün yapın. Böyle bir öğün düzeni ile kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçip, iştahınızı daha kolay kontrol edebilirsiniz.
2) Besin çeşitliliği sağlayın. Öğünlerinizde daha fazla sebze tercih etmeye özen gösterin. Tam tahıllara, az yağlı süt ve ürünlerine, et grubuna, kuru-baklagillere, meyve grubuna ve sağlıklı yağlara uygun miktarlarda günlük beslenmenizde yer açın.
3) Porsiyonlarınızı küçültün. Kilo problemi yaşayan insanlar fark etmeseler de porsiyon kontrolsüzlüğüne sahiplerdir. Burada farkındalığınızı arttırmak için, küçük tabak seçimi işe yarayacaktır.
4) Dışarıda değil daha çok evde yemek yemeye gayret edin. Dışarıda yemek yemek durumunda kalırsanız yiyeceğiniz yemeğin içeriğini sorgulayan. Kızartılmış ve kavrulmuş yiyeceklerden uzak duracak şekilde sağlıklı seçimler yapın.
5) Yavaş yiyin ve iyi çiğneğin. Tokluk sinyali sağlayan hormonlar ortalama ilk lokmayı ağzımıza attıktan 20-25 dakika sonra etkisini göstermeye başlıyor. Unutmayın, yemek yeme hızını düşürmek daha az oranda besin tüketmenize yardımcı olacaktır.
6) Daha az şeker tüketin. Son yıllarda şeker tüketiminde meydana gelen korkunç tüketim pek çok hastalığı da beraberinde getirmiştir. Bunların en başında ise obezite yer almaktadır. Neredeyse tüketilen tüm paketli ürünlerin içerisinde yer alan şekeri tespit edip hayatımızdan çıkarmak için etiket okuma alışkanlığı edinin.
7) Su içiminize dikkat edin. Metabolizmanızı düzenli çalıştırmak istiyorsanız gün içerisinde yeterli su içmeye özen gösterin. Açlık ve susuzluk birbirine çok fazla karıştırılan duygular arasında. Acıktığınızda önce bir bardak su içmeyi denerseniz belki de bu duygunun açlık değil susuzluk olduğunun farkına varacaksınız. Yani kısacası yeme duygunuzu frenlemek için yeterli su için.
8) Daha iyi uyuyun. Uyku en önemli fizyolojik ihtiyaçlarımız arsında yer almaktadır. Pek çok hastalık için zemin hazırlayan uykusuzluk problemi, artan iştah duygusu ile de ilişkilendirilmiştir.Yetersiz uyku ile kilolu olma arasında çok sıkı bir bağ vardır. Gün içerisinde 4-6 saat uyuyanlar yorgunluk ile açlığı karıştırabiliyorlar.Yine pek çok araştırmalara sonucuna göre az uyumak metabolik hızı da olumsuz etkileyebilmekte. Tüm bu durumları bertaraf edebilmek ve sağlıklı kilo verebilmek adına günlük 7-8 saatlik bir uykuya ihtiyaç var. Doğru uyku süresi ile hem bedeninizi hem de ruhunuzu sağlıkla besleyip kilo yönetiminize katkıda bulunabilirsiniz.
9) Daha çok hareket edin. Kalitesi yüksek; sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız egzersizi aktif hayatınızın içine yerleştirmelisiniz. Kilo verme ve kilo kontrolü sırasında yeterli, dengeli beslenme ile doğru egzersizi birleştirerek yağlanmanızı azaltabilirsiniz. Bu arada egzersiz sırasında artan mutluluk hormonları da gün içerisinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayıp modunuzu yükseltecektir. Hadi durmayın gün içerisinde ki adım sayınızı arttırmak için gayret edin.
10) Stresinizi yönetin. Kronik stres çağımızın en önemli sağlık sorunları arasındadır. Stres kortizol hormonunun artışına neden olarak kilo almayı ve karın bölgesinde yağlanmayı artırıyor. Dolaylı olarak vücudumuz stres oburluğu yaşıyor. Kilo kontrolü aşamasında stres yönetimine mutlaka yer açmamız gerekiyor gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Vitamin D eksikliği metabolizmanızı yavaşlatır. Kas ve kemik yapısının gelişiminde çok önemli olan D vitamini, metabolizmanın doğru çalışmasını sağlayarak kilo verme ve koruma esnasına da büyük destektir. D vitamini eksikliği ve obezite arasında güçlü bir bağ vardır unutmayınız. Bu nedenle D vitamini seviyenizi belirli aralıklarla kontrol ettiriniz. Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve formda günler dilerim...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!