Sağlık risk analizi yaptırın

Ortalama yaşam süresinde hissedilir bir uzmanın sağlanması son derece sevindirici.

Modern tıp ve toplumsal refahın artması, insan ömrünü hayli uzattı. Çok değil, 20-30 sene önce çaresi olmayan hastalıkların çözümü, bugün son derece basit. Yaşlı ama ‘‘ihtiyar’’ olmadan yaşamak istiyorsanız, bugünden sağlık risk analizinizi yaptırın.

DOĞAL, içten gelen ve önlenemez bir süreç olan yaşlanma hep vardı, hep olacaktır. Yaşlanmayı durdurmak mümkün değildir. Önemli olan sağlıklı ve mutlu bir yaşlanma süreci ile genç ve dinç bir yaşlı olabilmek, yaşlanınca da kendi ayakları üzerinde durabilmektir. Modern tıptaki olağanüstü ilerlemeler yanında, tarım ve sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş ile ulaşılan refah artışının hayat kalitesini artırdığı ve yaşam süresinde uzamaya ciddi bir katkı sağladığı da unutulmamalıdır. Çevrenize şöyle bir bakın, 70'ini çoktan geçmiş, 80'li yıllarda ama hayatını güle oynaya, sorunsuzca sürdüren keyifli ve mutlu ne kadar çok insan var.

YENİ HEDEFLER NELER

Yaşlanma ile ilişkili hastalıklar her gün yeni bir başarıya imza atan modern tıbbın yeni ve başlıca hedefidir. Özellikle son 20 yılda bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar ve ilaçlarla elde edilen başarıdan başka, tanı ve tedavi teknolojisinde ulaşılan olağanüstü gelişmeler de bu başarılara imza atan modern tıbbın artılarıdır. Tıp şimdi de yaşlanma ile ilgili hastalıklara karşı yoğun bir mücadele yürütüyor. Sadece kolesterol yüksekliği sorununun çözümü ile ortalama insan ömrüne neredeyse 8-10 yıl kadar bir ilavenin yapılabileceğini ileri sürenler var. Yaşlanma ile ilgili pek çok sorunun hazırlayıcısı olan ateroskleroz ile mücadelede sadece kolesterol yüksekliğine karşı önlem almak ya da onu tedavi etmek ile yetinmiyor modern tıp. Bir taraftan zararlı kolesterolünüzü düşürmeye çalışırken, diğer taraftan trigliserit seviyenizi de dengelemeye, faydalı kolesterolünüzü de çoğaltmaya gayret ediyor. Dahası, damarlarınızın diğer yaşlandırıcıları homosistein yüksekliğinin, insülin direncinin, pıhtılaşma eğiliminin önüne geçmenin çarelerini arıyor. Zira ateroskleroz (damar sertliği) koroner kalp hastalıklarının da, beyin damar hastalıklarının da en önemli hazırlayıcısı olduğunu çok iyi biliyor. Kalp krizlerinin, beyin krizlerinin (inme-felç), hipertansiyonun ve yaşlılıkla ilişkili birçok sağlık sorununun aterosklerozla ilişkisi belirgindir.

SAĞLIK RİSK ANALİZİ

Yaşlılıkla ilgili hastalıklar arasında hipertansiyon çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaşlandıkça akciğer elastikiyetinin azaldığı, solunum kapasitesinin küçüldüğü ve akciğer enfeksiyonlarına eğilimin arttığı da bilinmektedir. İşitme sorunları, cinsel sorunlar, böbrek fonksiyonundaki azalmalar, prostat bezinde irileşme, menopoz ve andropoz da yaşlanma sürecinde oluşan değişimlerdir.

Bütün bu değişimlere karşı orta yaşlardan itibaren önlem alabilirseniz, bu değişimleri kontrol altında tutar, hızlarını bir hayli azaltabilirsiniz. Yapacağınız ilk şey, doktorunuzla birlikte tam ve doğru bir risk değerlendirmesi analizi yapmaktır. İyi planlanmış bir sağlık risk analizi ile genetik mirasınızın size aktardığı riskleri de, güçleri de belirler ve değerlendirebilirsiniz. Sağlık risk analizinizle bedensel ve ruhsal biyolojik potansiyelinizin tam bir dökümünü de yapabilirsiniz.

Sağlık risk analizleri, sizin yaşlanırken hastalıklardan korunmanızı, hastalıksız bir hayat sürüp sağlıklı kalmanızı sağlayacak altın anahtarlardır. Sağlığınızı tamamen kaybetmeden, doku ve organ fonksiyonlarınızı fazlaca yitirmeden yaşlanmanın, kısacası geç ve genç yaşlanmanın kolay ve akılcı yolu budur. Eğer yaşlanınca başkalarından ilgi ve yardım bekleyen hasta, bitkin ve düşkün bir ihtiyar değil de, sağlıklı ve bilge bir yaşlı olmayı amaçlıyorsanız, sağlık risklerinizin tam ve doğru analizlerini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Bedensel ve ruhsal sağlığınızı korumak ve mükemmelleştirmek için koruyucu tıpla bir an önce tanışmakta geç kalmayın!

Damarsal risk analizi için testler

HDL, LDL kolesterol

Trigliserit

HbAIc

Tokluk Kan Şekeri

Ürik Asit

Lipoprotein (a)

Fibrinojen

Homosistein

Highly sensitive C Reaktif Protein

Açlık İnsülini

Apolipoprotein AI

Apolipoprotein B

YENİ AKIM

Fonksiyonel besinler

Beslenme mesajları iyi yönde değişiyor. Sağlığınızı korumak ve geliştirmek için yeme alışkanlıklarımızı değiştirmeye hazırız. Birçoğumuz besinlerle kilo almayı değil zayıflamayı, kolesterolümüzü ve kan basıncımızı yükseltmeyi değil düşürmeyi, kısacası iyi yönde etkilenmeyi arzuluyoruz. ‘‘Fonksiyonel besinler’’ bu görevleri yerine getirmeye hazır. Bu besinler besleyen ve ama aynı zamanda ilaç gibi de davranan ürünler. Sağlık için özel yararlara sahip olarak geliştirilmiş bu besinlerin bazıları kullanıma verildi bile. Uzun zamandan bu yana D vitamini ve kalsiyum eklenmiş sütü kemiklerinize daha çok güç sağlamak amacıyla kullanıyorsunuz. İyot eklenmiş tuz, kalsiyum eklenmiş portakal suyu, demir eklenmiş tahıllar da fonksiyonel besinler.

TAKVİYELİ PORTAKAL SUYU

Birkaç yıl önce piyasaya sürülen kolesterolü yükseltmeyip düşüren yağlar da (Benecol, Take Control) bu gruptan. Sık tüketilen içecekleri üreten bazı firmalar, portakal suyu konsantrelerine ilave ettikleri bitkisel sterollerle kolesterolü azaltabilecekleri iddiası ile kolesterol savaşındaki yerlerini aldılar bile. Sterol ilave edilmiş portakal sularını (Healthwise) tüketenlerin kolesterollerini kontrol etmede daha başarılı olacakları düşünülüyor. Kan kolesterolünü azaltan sterollerin portakal suyu gibi içeceklerle alınması tüketicilerin taleplerini de karşılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları