Sağlık Müzesi'nin "Mercury Mükemmellik Ödüllü" alması

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Müzesinin Mercury Mükemmellik Ödüllü alması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 16:58

- TÜ Rektörü Prof. Dr. Yörük: - "500 yıla aşkın bir tarihe sahip olan ve şu anda Sağlık Müzesi olarak kullanılan Sultan II. Bayezid Külliyesi yapısı ve hizmet anlayışıyla modern hastanelere ilham veren bir yer"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, 500 yıla aşkın bir tarihe sahip olan ve şu anda Sağlık Müzesi olarak kullanılan Sultan II. Bayezid Külliyesi'nin yapısı ve hizmet anlayışıyla modern hastanelere ilham veren bir yer olduğunu belirtti.

Yörük, gazetecilere yaptığı açıklamada TÜ Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin, iletişim sektörünün en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Mercury Mükemmellik Ödülleri'nde bronz ödül aldığını hatırlattı.

II. Bayezid Külliyesi'nin 1484-1488 yılları arasında Osmanlı Padişahı Sultan II. Bayezid tarafından yaptırıldığını anlatan Yörük, külliyenin Darülşifa kısmı, tıp medresesi, mutfak, kiler, hasta oteli, sübyan mektebi gibi bölümleriyle zamanın en modern yapılarından biri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yener Yörük, II. Bayezid Külliyesi'nin devrin en önemli sağlık merkezlerinden biri olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Darülşifa dünya bilim ve kültür mirası açısından çok çok önemli. 'Dünyanın ilk modern hastanesi' diyebiliriz. Planı gereği gerek poliklinikler gerek yatan hastalar kısmının altı gen oluşuyla bugün modern hastanelere ilham veren bir yer. Erkeklere, hatta yeniçerilere, kasık fıtığı ameliyatı yapan kadın cerrah Küpeli Saliha Hatun'u biliyoruz. Bilinenin aksine Osmanlı'nın liyakatli kadınlara çalışma alanı açtığını gösterdiğini görüyoruz. Günümüz uygulamaların bile üstünde birçok ilki ve buluşun yapıldığı yer diyebiliriz.''

Rektör Yörük, 2004 Avrupa Birliği Müze Ödülü'nü kazanan Sağlık Müzesi'nin, 2007 yılında yine Avrupa Birliği tarafından en iyi sunum ödülünü aldığını hatırlattı.

Sağlık Müzesi'ni ziyaret eden kişilere o dönemde ilaç bilgisi, anatomi bilgisi, hastaların bakımı, hastane kadrosu gibi konularda bilgilerde verildiğini ifade eden Yörük müzeyi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!