Sağlık Müdürü Değirmencioğlu: Kanserle mücadelede en etkili yöntem farkındalık

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Müdürü Değirmencioğlu: Kanserle mücadelede en etkili yöntem farkındalık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2018 12:30

Sağlık Müdürü Değirmencioğlu: Kanserle mücadelede en etkili yöntem farkındalık

Haberin Devamı

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE İl Sağlık Müdürü Ertan Değirmencioğlu, kanserin sadece bir sağlık sorunu olmadığını belirterek: “Kanser  sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problemdir” dedi.

Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada Değirmencioğlu şunları dedi: “Her yıl dünyada 12 milyon kişi kanser hastalığına yakalanmakta ve 7.6 milyon kişi de bu hastalıktan ölmektedir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. 

Kanser sadece bir sağlık sorunu değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problemdir. Her yaşta ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması, farkındalık oluşturulması  amacıyla 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır”

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI

  Niğde’de Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde  (KETEM) ücretsiz kanser taraması yapıldığını hatırlatan Değirmencioğlu: “ Taramasını yaptığımız kanserlerden biri olan meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır. Merkezimizde bunun için 40-69 yaş arasındaki kadınlara klinik meme muayenesi ve mamografi taramaları yapılmakta olup,  2 yılda bir yenilenmelidir.

              Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen bir diğer kanser türü de rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanseri taraması için yapılan test,’pap-smear’ testidir.30-65 yaş arasındaki bütün kadınlarımız bu taramayı yaptırmalı ve HPV testi ile desteklenmelidir ve  5 yılda bir yenilenmelidir. Kalın bağırsak kanseri taramasında hedef nüfusumuz 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerdir. Kalın bağırsak kanseri, 2 yılda bir yapılan gaitada gizli kan (GGK) testi  ile taranmaktadır.    Merkezimizde tüm taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır.  Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığına karşı tüm halkımızı dikkatli olmaya ve kontrol için sağlık merkezlerimize davet ediyorum”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!