Sağlık karnesi nasıl alınır

EMEKLİ Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, ‘Emekliye sağlık karnesi işkencesi’ (15.12.2004) başlıklı yazıda memur emeklileri için yer alan sıkıntılar karşısında bu bilgiyi aktarıyor:

1. Sağlık karnesi biten emeklilerimizin Cağaloğlu ve Bostancı’daki hizmet binalarından birine gitmek suretiyle sağlık karnelerini değiştirmeleri mümkündür. İşlemde emeklilerimizden SSK veya Bağ-Kur’dan kaydı olup olmadığı yönünden herhangi bir kayıt istenmemekte, böyle bir kayda ihtiyaç duyulduğunda birimlerimizde SSK ve Bağ-Kur’a on-line bağlantılı sistemlerimiz aracılığıyla sorgulama yapılmaktadır.

2. Hizmet binalarına gelemeyecek durumda olan veya gelmek istemeyen karne sahiplerinin; karnelerinin bittiğini belirtir bir dilekçe, biten sağlık karnesi ve bir adet fotoğraf ile posta yoluyla başvuruda bulunmaları halinde, hiçbir ücret talep edilmeksizin posta ile adreslerine gönderilmektedir.

Öte yandan, SSK veya Bağ-Kur emeklileri ile Yeşil Kart almak isteyenlerden Emekli Sandığı’nda kaydı olup olmadığı yönünde belge istenmesi halinde bizzat başvuruda bulunan kişilere Genel Müdürlüğümüz ile Bölge Müdürlüklerimizden elden cevap verildiği gibi posta veya faks yolu ile de Sandık’la ilişkisi bulunup bulunmadığına ilişkin belge gönderilmektedir.

Yine bu işlemlere yönelik olarak Emekli Sandığı’nın bölge düzeyinde teşkilatlanması, il müdürlüklerinin bulunmaması sebebiyle, bölge dışındaki emeklilerimize veya vatandaşlarımıza kolaylık olması amacıyla 16.8.2004 tarihinde on-line link açılarak sorgulama yapabilmeleri için tüm Valilikler yetkilendirilmiştir. Bu uygulama ile vatandaşlarımızın bulundukları İl Valiliğine nüfus cüzdanları ile başvurmak suretiyle Emekli Sandığı’nda kaydı olup olmadığı yönünde belge alabilmeleri sağlanmıştır. Kurumumuz, Emekli Sandığı vatandaşlarımızın işlemlerini süratle sonuçlandırmak için bütün teknolojik imkanlardan yararlanarak elinden gelen her türlü çabayı göstermektedir.’

Sayın Genel Müdür’ün açıklaması iyi niyetli ama emekliler bu sıkıntıları ne yazık ki yaşadılar.

Nihayet hafta başında verilen bir talimatla, SSK’lılar için Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’dan istenen belge zorunluluğu kaldırılmış ve kuyruklar kalkmış.

Kubilay olayı

74 yıl önce bugün Menemen’de, laik cumhuriyeti ‘kafirlik’ olarak gören Nakşibendi tarikatına karşı cumhuriyeti savunan yedek subay öğretmen Kubilay, bu tarikatın yandaşları tarafından boğazı kesilerek şehit edilmişti

Ne yazık ki laiklik karşıtı bu tutum, kökten kurutulmadığı gibi, günümüzde de kılık değiştirerek sinsice, siyasetin türlü düzeylerine dek uzanıp, ‘camilerin kışla yapılması’ isteğini açıkça belirten bir boyuta varmıştır.

Dışardan önerilen ‘ılımlı İslam’ yapılanmasına dört elle sarılan günümüz iktidarı, şimdi de AB’nin ulusal yararlarımızı teslim almasına göz yumup, AB’nin kimi evrensel düzenlemelerini kendi görüşlerine destek yapma peşindedir.

80 yıllık laik cumhuriyetimizin temel felsefesinden adım adım uzaklaşmasına neden olacak böyle tutumlara karşı durmayı bir görev biliyor,görevimizi her koşulda sürdüreceğimizi belirtiyoruz.

Kadın Araştırmaları Derneği

Tevfik Fikret 137 yaşında

şair Tevfik Fikret, 137 yıl önce bugün 24 aralık 1867’de doğmuştu. Atatürkümüz üzerinde en çok etki yapmış olan bu büyük ozanımızın ‘Haluk’ın Veda’ı’ şiirinden şu ölmez dizeleri, inançlı ve coşkulu tüm gerçek Atatürkçülere armağan ediyorum: Koşan elbet varır; düşen kalkar; /Kara taştan su damla damla akar /Birikir, sonra bir gümüş göl olur; /Arayan hakkı en sonunda bulur.

Aziz Naci DOĞAN-BAKIRKÖY


Külkedisi kábusu

İLKÖĞRETİM 1-2-3. sınıflar için hazırlanmış T.C. MEB Talim Terbiye Kurulu’nun belirlediği ‘eğitim öğretim ilkelerine uygun hazırlandığı’ yazılı olan Kare Yayınları’na ait dünya çocuk klasiklerinden ‘Külkedisi’ adlı kitabı kızıma hediye geldi. Okuyunca dehşete düştüm. Yıllardır bildiğimiz Külkedisi’nin kardeşi ayağına ayakkabı olmadığı için annesi ne yapacaksın parmağını nasıl olsa prenses olacaksın kes dediği için kesiyor ve kanlar içinde ayakkabıyı giyiyor. Diğer kardeş de topuğunu kesiyor. Böyle bir şeyin MEB tarafından onaylanan bir kitapta olduğuna inanamıyorum. Bu kitaplar hiç mi okunmuyor yoksa gözden mi kaçıyor? Çocuklara şiddeti, yalancılığı, sahtekarlığı öğreten bu gibi yayınlara dur denmesini istiyorum.

Ayşegül PARLA

Mart-Port limanında sorun var

Ambarlı Limanı en çok ithalat ve ihracat yapılan limanlarımızdan biridir ve birkaç limandan oluşmaktadır. Mar-port limanı da bunlardan biridir ve Arkas tarafından işletilmektedir.

İthal ettiğimiz mallar konteynerlerle gelmekte gümrük işlemlerinden sonra yurtiçine girmektedir. Mal, limana indikten sonra hemen liman işletmesi tarafından gümrük tesbitine sunulması gerekirken son zamanlarda bu süre 5-6 günü bulmaktadır. Çünkü yüzlerce dönüm olan liman sahasında tesbit için ayrılan alan birkaç yüz m2’dir ve liman yöneticileri sorunu çözmeye çalışmamaktadırlar. Çünkü bekleyen binlerce konteynerden hergün için ardiye ücreti almakta, haksız kazanç sağlamaktadırlar.Zaman kaybı tamamen liman idaresinden kaynaklanmasına rağmen, malın beklediği süre için yüzlerce dolar ardiye parası ödemekteyiz. Ayrıca malımızı geç gümrükten çektiğimiz için satışa sunamamaktayız. Limanın işleticisi olan Arkas şirketinde ise muhatap dahi bulamıyoruz.

Ahmet SEVİLMİŞ Maks Tektil ve Makina Sanayi Ltd.Şti.

Baz istasyonlarına genelge vız geliyor

GELİBOLU Camiikebir Mahallesi’nde oturuyoruz. Aynı mahallede bulunan Özen Otel’e ait işletmede bir adet baz istasyonu mevcutken ikincisi kurulmuştur. Baz istasyonlarına ait yasal düzenlemeler Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Kirliğini Önleme ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgesine (11.5.2000) rağmen sağlığımızı tehdit eder durumdadır. Bu genelge öncelikle belli değerin üzerinde -ki 900 MHz. için 42 Vm., 59 MHz. için 59 Vm’dir. Elektrik alan şiddeti oluşturan mikrodalgalar insan sağlığı açısından zararlı bulunmaktadır. Genelge bu konudaki bilim çevrelerine ve Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Kurulu’na dayanmaktadır. Böylelikle ilk kez resmi bir devlet belgesinde 900 MHz’in üzerinde elektrik alan şiddeti oluşturan mikrodalgaların zararlı olduğu kabul edilmektedir.

Peki yöneticilerimiz neden duyarsız kalıyorlar.

117 imza

Gene mi rant

MODA Camii’nin yanındaki sabit pazar yıkılıyor. İçinde muhtarlığın, sağlık merkezinin ve PTT’nin bulunduğu alan Vakıflar’a olan borcundan ötürü belediyeden alınıyormuş. Peki Vakıflar burasını kime satacak, ne yapılacak? Depremde sığınacak bir yer yerimiz burası kalmıştı. Yazık. Zeki SÖZER

Biliyor musunuz

ARIKANLI Holding’in yılbaşı promosyonu için ayırdığı 100 milyarlık bütçesini, daha verimli ve topluma katma değer getirecek nitelikteki projelere harcanması için Maltepe’deki Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na bağışladığını...

İsmet İnönü’nün bugün 31. ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacağını...

Mesaj panosu

BEN Van’
da ikamet etmekteyim. TEDAŞ’a işçi alımı için 20-21 Kasım tarihlerinde Erzurum’da yapılan sözlü mülakatlara katıldım. KPSS puanımın iyi olmasına ve mülakatlarda başarılı olmama rağmen ‘Türkiye gerçeği’ olan torpil nedeniyle alınmadım. Benim gibi mağdur başka insanlar da var. Bu haksızlığın önlenmesi için sizden yardım bekliyoruz.

Abdurrahman METİN
Yazarın Tüm Yazıları