Sağlık


Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUBU

İdrar şikayetim bir türlü geçmiyor

Benim uzun zamandan beri bir türlü iyileşmeyen idrar yanması şikayetim var. Yanma oldukça ilaç kullanıyorum geçiyor ama bir süre sonra tekrar başlıyor. Son olarak gittiğim doktor, ’kültür yaptırmak gerekir’ dedi.

Kültür yaptırmak ne demektir? Herhangi bir tehlikesi var mı? Bana yararı olacak mı?

K.Doğan / TRABZON

’Kültür’, iltihaplı bir hastalık söz konusu olduğu zaman gündeme gelen bir tıbbi terimdir. Bademciklerde iltihap, iyileşmeyen bronşit ya da idrar yolları iltihapları söz konusu olduğu zaman, kültür yaptırmaktan bahsedilir. Bu işlem, hastalığa yol açan bakterinin cinsinin belirlenmesi için yapılır. ’Bakteri kültürü’ olarak da adlandırılabilen bu tetkikin ardından genellikle, ’antibiyogram’ adı verilen bir diğer tahlil yapılır. Bu da, belirlenmiş olan bakterileri çoğaltıp, bilinen tüm antibiyotikleri laboratuvar ortamında deneyerek en fazla hangisinin etki edeceğini belirlemek amacıyla yapılır. Sizin örneğinizden yola çıkarsak, idrar yolu iltihabı olan bir hastada, steril kaplara alınan idrar, laboratuvar ortamında incelenir. Özel besi yerlerine konulan idrar örneklerinde, mikrop varsa, bunlar üremeye ve çoğalmaya başlar. Çoğalan bu mikroplar da incelenerek cinsleri belirlenir. Kısaca, ’İdrar kültürü’ adı verilen bu tetkikten sonra, belirlenmiş olan mikroplar, yine özel ortamlarda, ayrı ayrı antibiyotiklerle karşılaştırılır. ’Antibiyogram’ adı verilen bu tahlille de hangi antibiyotiğin bu mikroba karşı, hangi derecede etkili olduğu belirlenmiş olur. Bu tahliller sayesinde, antibiyotikleri hastada deneyerek gereksiz antibiyotik kullanımı engellendiği gibi, zaman kaybının da önüne geçilebilmektedir. Hemen tüm vücut sıvılarında yapılabilen bu tahlillerin güvenilir sonuç verebilmesi için, hastanın yaklaşık olarak son 5-6 gün içinde herhangi bir antibiyotik kullanmamış olması gerekiyor.

Sizin idrar yanması şikayetiniz, bu arada sürekli bir hal kazanmış olan idrar yolu iltihabına bağlı olmalı. Ya kullandığınız ilaçlar bunu tam ortadan kaldıracak etkinlikte değil, ya da siz ilacı, buradaki mikropları tümden yok edecek sürede ve doz kullanmıyorsunuz. Bir başka olasılık da, tedavi ile tümden iyileşmesine rağmen buraya tekrar mikrop yerleşmesi.

Doktorunuz yapacağı kültür ve antibiyogramla, hastalığınıza yol açan mikropların cinsini ve buna en çok etki edecek antibiyotikleri belirleyecek. Doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli olarak kullandığınız taktirde bu sorundan kurtulacağınız kanısındayım.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları