Sağlık



Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Terim çok kokuyor

Y.B

FAZLA terleme ve bu nedenle kötü koku, ter bezlerinin yapısına bağlı olmalı. Ancak soğan, sarımsak, baharat gibi kokulu gıdalar da terin kokmasına neden olabilir. Öncelikle bu gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Daha sonra hergün banyo yapmak, eğer bu mümkün olmuyorsa koltuk altları gibi terlemeye eğilimli bölgeleri sabunlu bezle hergün silmek gerekir. Temizlendikten sonra koltuk altlarınıza kaliteli bir markadan deodorant sıkmalısınız. Bazı ürünler sadece ağır bir parfüm içererek ter kokusunu bastırmaya çalışır ama, ter kokusuyla ağır parfüm kokusu karışınca daha da kötü bir sonuç çıkmaktadır.

Öte yandan bazı kişilerin yaptığı gibi, deodorantı giysilerinize değil, koltuk altınıza sıkmalısınız. Eğer koltuk altlarınızın aşırı terlemesi devam ediyorsa, terlemeyi önleyici (antiperspirant) etkili bir deodorantı tercih etmelisiniz.

Göğsümde ağrılar var

G.KAYACAN/ALMANYA

GÖĞSÜNÜZDEKİ ağrının kalp hastalığına bağlı olması ihtimali yok. Eğer ağrılarınız kalp hastalığına bağlı olsaydı, yani sorununuz koroner yetersizliği olsaydı, özellikle ağrı sırasında çekilen kalp elektrosunda (EKG) değişiklikler bulunurdu. Ayrıca size eforlu EKG denilen testi de yapmışlar. Bu, koroner yetersizliğinin yorgunluk hallerinde ortaya çıkan şeklini teşhis etmede yararlanılan bir tetkik yöntemidir. Ağrıların kalp romatizması olması da söz konusu değildir. Hastalığın adı kalp romatizması olarak söylenirse de, bu çok doğru bir tanımlama değildir, doğru olanı akut ateşli eklem romatizmasının kalpte iltihaplanma yapmasıdır. Bu romatizma kalbi etkilese bile, ağrı nedeni olmaz.

Sizin göğsünüzde ağrı yapan başka bir etken olmalı, ancak bu nedenler çok sayıda olduğu için ayrıntılı tetkikler sonucunda belirlenir. Almanya’da bu tetkikler yapılabilmektedir. Ev doktorunuz sizi yönlendirecektir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları