Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Oğlumda hormon bozukluğu mu var?

12 yaşındaki oğlumun penisi çok küçük, idrarını yaparken üstünü ıslatıyor. Aşırı kilolu olduğu için de göğüsleri kız gibi büyük. Bu normal bir durum mu, yoksa hormon bozukluğu mu var?

Y.M./İSTANBUL

12 yaşında da olsa bir çocuğun penisinin 1 cm. kadar olması normal bir durum değil. Burada bir hormonal yetersizlik düşünülebilir. Aşırı kilolu olmasının bunda olumsuz etki yaptığını sanıyorum. Çocuğunuzu endokrinoloji deneyimli bir çocuk doktoruna ya da bir üniversite hastanesinin çocuk kliniğinin endokrin servisine muayene ettirmenizi tavisye ederim.

Bu arada idrar yaparken üstünü ıslatma konusuna da dikkat çekmek isterim. E-mail ile göndermiş olduğunuz kısa mektupta çok ayrıntılı bilgi yok. Bazen penisin idrar deliğinin uçta değil de altta olduğu haller de var. İdrar kanalının tam kapanmaması sonucu olabilen bu tabloda idrar deliği penisin ortelerında ve hatta kök kısmında olabilir. Böyle hallerde idrar karşıya doğru değil aşağıya doğru akar. Tıp dilinde hypospadias denilen böyle bir tablonun da bulunması ihtimaline karşı, oğlunuzu muayene eden doktora bu konuyu da bahsetmenizi tavsiye ederim.

Lupus hastalığı bulaşıcı değildir

M.GÜLER/ANKARA

Lupus hastalığı, tıp dilinde kollajenoz diye adlandırılan hastalık grubundadır. Henüz bilinmeyen bir nedenle vücudun bağışıklık sistemi yanlış işlemeye başlayarak, vücudun kendi bağ ve destek dokusuna karşı mücadele etmeye başlar. Böylece yapısında bağ ve destek dokusu bulunan organlarda sorunlar ortaya çıkar. Hastalık bulaşıcı olmadığı gibi, kalıtımla iletilen bir özellik de taşımaz. Gerek kendiniz ve gerekse çocuklarınız için endişe etmeyin.

Terim çok kokuyor

Y.B/İSTANBUL

Fazla terleme ve bu nedenle kötü koku, ter bezlerinin yapısına bağlı olmalı. Ancak soğan, sarımsak, baharat gibi kokulu gıdalar da terin kokmasına neden olabilir. Öncelikle bu gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Daha sonra hergün banyo yapmak, eğer bu mümkün olmuyorsa koltuk altları gibi terlemeye eğilimli bölgeleri sabunlu bezle hergün silmek gerekir. Temizlendikten sonra koltuk altlarınıza kaliteli bir markadan deodorant sıkmalısınız. Bazı ürünler sadece ağır bir parfüm içererek ter kokusunu bastırmaya çalışır ama, ter kokusuyla ağır parfüm kokusu karışınca daha da kötü bir sonuç çıkmaktadır.

Öte yandan bazı kişilerin yaptığı gibi, deodorantı giysilerinize değil, koltuk altınıza sıkmalısınız. Eğer koltuk altlarınızın aşırı terlemesi devam ediyorsa, terlemeyi önleyici (antiperspirant) etkili bir deodorantı tercih etmelisiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları