Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Doğumum zor mu olacak?

A.ARAÇ/ANKARA

Minyon tipli olmak, doğumun mutlaka zor olacağını göstermez. Önemli olan, tıp dilinde pelvis olarak adlandırılan leğen kemiğinin, bebeğin geçişine uygun durumda olmasıdır. Eğer bu yönde bir şüphe varsa, hamilelikten önce, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir doktora giderek muayene olmak yararlıdır. Eğer kemik yapısı uygun değilse, doğum mutlaka sezaryenle olacaktır.

Down sendromuna gelince, bu kromozom bozukluğuyla ilgili bir durumdur. Mongoloid çocuk olarak da adlandırılan özürlü çocukların doğmasına yol açar. Özellikle son zamanlarda geliştirilen bazı tetkik yöntemleriyle bunu teşhis etme olanağı bulunuyor. Yakın zamana kadar gebeliğin ikinci üç aylık döneminde yapılan bazı tetkiklerle teşhis koyma olanağı bulunabiliyordu. Son zamanlarda geliştirilen tetkik imkanlarıyla, Down Sendromu konusunda tarama yapma olanağı ilk üç aylık döneme kadar inebilmiştir. Daha sonra yapılan, amnios sıvısı tetkiki gibi yöntemlerle kesin teşhis koyabiliyorlar. Ancak teşhis edilebilse de tedavi edilebilecek bir hastalık olmadığı için, gebeliği sonlandırmak ya da kadere rıza gösterip doğumu beklemekten başka çare yok. Yeni tetkik olanaklarıyla teşhisin ilk üç aylık döneme inmesi, ailenin de kararı olduğu taktirde gebeliği sonlandırmayı daha kolaylaştırmaktadır.

Eğer ailenizde, Down sendromlu birileri olduğu için bunu soruyorsanız, büyük hastanelerimizde ve özellikle üniversite kliniklerinde bulunabilen Genetik Danışma Merkezlerinden birine başvurmanızı öneririm.

Prolaktin düzeyi yüksek bulundu

S.KILIÇ

Prolaktin, süt salgılatıcı hormondur. Beyindeki hipofiz bezi tarafından salgılanır. Bir ucunda stres, diğer ucunda hipofiz tümörleri olmak üzere, oluşum nedenleri geniş bir yelpaze oluşturur. Nedeninin araştırılmasında, hipofiz bezinin, MR gibi görüntüleme tekniklerinden biriyle incelenmesi yararlı olur.

Kullandığınız ilaca rağmen prolaktin düzeyinizde artış oluyorsa yukarıda belirttiğim şekilde ileri tetkik yaptırmanızda yarar var.

Şikayetleriniz sinirsel etkenlere bağlı

A.GÜLLÜ

Mektubunuzda belirttiğiniz şikayetlerin hemen tamamı, nevrotik kişilik yapınızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle tedavide kısa zamanda olumlu sonuçlar beklememelisiniz. Gerek sinir sistemi ve gerekse çalışması bozulmuş olan organlarınız için verilmiş olan ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaya devam edin, bu ilaçların uzun süre kullanımı hiçbir sakınca yaratmaz. Ancak herşeye rağmen zaman zaman doktorlarınıza kontrola gitmeniz yararlı. Değişebilecek durumlara karşı ilaç cinsleri ve dozlarında değişiklik yapabilecektir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları