Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kan uyuşmazlığı sakatlık nedeni

K.KUTLU

Anne ve babanın kan grupları ile çocuğun sakat doğması arasında bir ilişki yok. Çocuğun sakat ya da kalıtsal hastalıklardan birini taşıyarak doğması, anne ve babanın üreme hücrelerinde bulunan genlerle ilgilidir. Akraba evliliklerinde, hastalık taşıyan genin çocuğa hem annesinden, hem de babasından gelmesi olasılığını arttırdığı için, çocuklarda hastalık ya da sakatlık oluşması olasılığı fazladır.

Kan gruplarının uyumu, bebeklerde doğumda kan uyuşmazlığı olması açısından önemlidir. Kan uyuşmazlığı, annenin kan grubundaki Rh faktörünün (-), babanınkinin ise Rh (+) olması halinde ortaya çıkabilir. Bu durumda bebeğin kanının Rh(+) olması olasılığı yüksektir. İşte bu durumda bebeğin kan uyuşmazlığı açısından yakından takip edilmesi gerekiyor.

Kan gruplarındaki Rh faktörü yukarıda belirttiğim türde olan çiftlerin, gebelik oluşur oluşmaz, doktorlarına bu durumu hatırlatmaları gerekmektedir.

Kalp atım sayısı düşük

M.A.İSKİTLER/ANKARA

Nabız sayısı olarak da adlandırılan kalp atım sayısı, yaşa, kişinin fizik kondüsyonuna, ruhsal durumuna, o sırada harcadığı efora ve kullandığı ilaçla bağlı olarak değişir. Kalp atım sayısı anne karnındaki bebekte en yüksek, yaşlılıkta ise en düşük sayıdadır. Örneğin maraton koşusu gibi, uzun süreli efor harcanmasını gerektiren sporları yapanlarda, kalp ekonomik çalışmaya alışık olduğu için, istirahat sırasında kalp atım sayısı oldukça düşük rakamlara iner. Yorulmak ve heyecanlanmak gibi, hallerde kalp atım sayısı artarken, sakin bir şekilde dinlenirken, atım sayısı çok azalır.

İlaçlar da kalp atım sayısını etkileyebilir. Bazı ilaçlar sayıyı arttırır, tansiyon tedavisinde kullanılan beta blokerler başta olmak üzere bazıları da sayıyı azaltır.

Kalbin çalışmasını düzenleyen elektrik sistemindeki bazı sorunlar da, sayıyı arttırma ya da azaltma yönünde etkileyebilir.

Görüldüğü gibi, kalp atım sayısı belirleyen çok etken var. Sizin ölçümlerinizde sayının 56-59 civarında değişmesi, dolaşımınızı etkilemiyor ve ritm bozukluğu nedeni olmuyorsa üzerinde durmamak gerekir. Doktorunuzla görüşün, sizi muayene etsin ve EKG çeksin, herhangi bir sorun yoksa kalbinizin sakin bir tempoyla çalışmasının avantaj olduğunu bilin.

Geniz etini aldıralım mı?

A.KUZUCU

Geniz eti olarak adlandırılan oluşum, aslında geniz bademciğidir. Boğaz bademciği gibi bunun da bağışıklıkla ilgili bir görevi vardır. Bu açıdan bakıldığı zaman vücut için gerekli bir dokudur. Ancak, yine boğaz bademciğinden bilindiği gibi, bu organ da yarardan çok zarar verdiği taktirde ameliyatla alınmalıdır. Küçük çocuklarda geniz etinin çok büyük olması, burundan nefes almasını engelleyerek kulaklarında ve boğazında sık iltihaplanma nedeni olabilir. Bu da çocuğun kulaklarında kalıcı sorunlara yol açabilir. Eğer geniz eti tedavilere rağmen büyük kalıyor ve burundan solunumu engelliyorsa, ameliyattan başka çare kalmamış demektir.

Sivilce ilacı sakıncalı mı?

M.A./ANKARA

Oğlunuzun kullanmakta olduğu akne ilacı, ileri dereceli akne sorunlarında sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. İlaç bazı yan etkileri nedeniyle mutlaka, konunun uzmanı bir doktor denetiminde kullanılmalıdır. Oğlunuza da bu ilacı deri hastalıkları uzmanı bir doktor önerdiğine ve kontrol altında tuttuğuna göre ilacı kullanmaya devam etmelisiniz.

Lupus hastalığı bulaşıcı değildir

M.GÜLER/ANKARA

Lupus hastalığı, tıp dilinde kollajenoz diye adlandırılan hastalık grubundadır. Henüz bilinmeyen bir nedenle vücudun bağışıklık sistemi yanlış işlemeye başlayarak, vücudun kendi bağ ve destek dokusuna karşı mücadele etmeye başlar. Böylece yapısında bağ ve destek dokusu bulunan organlarda sorunlar ortaya çıkar. Hastalık bulaşıcı olmadığı gibi, kalıtımla iletilen bir özellik de taşımaz. Gerek kendiniz ve gerekse çocuklarınız için endişe etmeyin.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

Yazarın Tüm Yazıları