Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kaşıntım geçmiyor

BENİM derdim, kaşıntımın uzun zamandan beri geçmemesi. Kaşıdıkça da kanama oluyor.

Paris'te doktorlara gittim, kan tahlilleri ve film yapıldı, vücudumda alerji oranının yüksek olduğu söylendi, ilaç verildi, düzenli kullanmama rağmen bir türlü düzelmiyor.Bir çok okuyucuya yardımcı olduğunuzu okuyorum, lütfen bana da yardımcı olun.

Y.Turgey / FRANSA

ALERJİ konusunda daha önce yazdığım yazıları okuduysanız, alerji tedavisinde temel kuralın, alerji yaratan etkenlerden olabildiğince uzak durmak olduğunu da biliyor olmalısınız.

Kısa e-mailinizden anlayabildiğim kadarıyla size yapılan tetkiklerden sonra, kaşıntılarınızın alerjik nedenlerle oluştuğu belirlenmiş. Yani alerji ile ilgili genel tahlil yapılmış. İlaç kullanmanıza rağmen şikayetleriniz geçmediğine göre, alerjik tepkilerin yoğun olduğu ve ilaçların bu belirtileri bastırmaya yetmediği anlaşılıyor. Bu yoldan gidilmeye çalışıldığı taktirde ilaçların çeşitleri ve dozlarının arttırılması gerekecek.

Bunun yerine alerji testlerinin yapılmasıyla nelere karşı alerjinizin bulunduğunun araştırılması daha doğru olacak. Size alerji yapan maddeleri öğrendikten sonra bunlardan uzak durmanız mümkün olabilir.

Örneğin belirli gıda maddelerine karşı alerjiniz varsa bunları yemeyerek, çiçek polenlerine karşıysa, çiçeklerden, özellikle polen saçtıkları dönemde uzak durarak, ev tozu (mite) alerjilerinde, ev tozunda yaşayan mite adlı parazitlerin yaşamasına uygun ortamları yok ederek rahatlamanız mümkün.

Doktorunuzla konuştuğunuz taktirde sizi, bu tür alerjik araştırmaların yapıldığı bir merkeze yollamasını isteyebilirsiniz.

Boynumda şişlikler var

l S.S./FRANSA BİR süreden beri vücudunuzda ağrılar, zaman zaman yüksek ateş ve boynunuzun yanında şişmeler olduğundan bahsediyorsunuz. İki yıldan beri sizi tetkik ve tedavi eden doktorlar, müshil ilacı dışında bir tedavi yapmamışlar. Burada yanlış giden bir şey var. Bütün bu belirtiler vücudunuzda mikrobik bir hastalık bulunduğunu düşündürüyor, bunu araştırılması gerekiyor. Yapılacak tahlillerle hastalığınıza teşhis konacak ve buna göre tedavi uygulanacaktır. Bana muayene olmak istediğinizden bahsetmişsiniz. İstanbul’a geldiğinizde (212) 231 30 66 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Şikayetleriniz sinirsel etkenlere bağlı

A.GÜLLÜ MEKTUBUNUZDA belirttiğiniz şikayetlerin hemen tamamı, nevrotik kişilik yapınızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle tedavide kısa zamanda olumlu sonuçlar beklememelisiniz. Gerek sinir sistemi ve gerekse çalışması bozulmuş olan organlarınız için verilmiş olan ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaya devam edin, uzun süre kullanımı hiçbir sakınca yaratmaz. Zaman zaman doktorlarınıza kontrola gitmeniz yararlı. Değişebilecek durumlara karşı ilaç cinsleri ve dozlarında değişiklik yapabilecektir.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları