Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Fıtık korsesini devamlı kullanmayın

K.MORALI /İZMİR

FITIK ile ilgili yazımda, sizin de değindiğiniz gibi, korse kullanmanın zararlı olabileceğini belirtmiştim. Devamlı olarak korse kullananlarda, karın kasları görev yapmadığı için giderek zayıflar. Kasların zayıflaması, fıtığın daha da büyümesine neden olur. İkinci bir zarar da, fazla baskı yapan korseler için geçerlidir. Devamlı baskı, bu bölgedeki kan dolaşımını bozacağı için dokularda harabiyete yol açar.Fıtıkta korse kullanımı, sadece kısa süreler için yararlı olabilir. Örneğin, fıtığı olan bir insan, zorlanacağı bir iş yaparken, fıtığın çıkmasını önlemek için korse takabilir ama ilk fırsatta da çıkartmalıdır. Ameliyat olmanıza rağmen bir başka yerde tekrar fıtık çıktığına göre, sizin de karın kaslarınız zayıflamış olmalı. Eğer yeni oluşan fıtık sizi rahatsız eder duruma gelirse, ameliyat olmanız gerekiyor.

Ancak ameliyattan önce doktorunuzla konuşup, eğer karın bölgeniz çok zayıfsa, bu bölgenin takviyesi amacıyla, yapay materyal konulması gibi, bir girişim uygulanmasını da isteyebilirsiniz. Bu tekrarlayan fıtıkları önleyecektir.

Yumuşak su için

S.CENGİZHAN / BURSA

BÖBREK taşı oluşumunda kesin bir kalıtım söz konusu olmamakla beraber, bazı ailelerde daha sık görüldüğü de bir gerçektir. Bir insanda taş oluşumu sık görülüyorsa, o kişide kalsiyum ya da ürik asit metabolizması düzensizliği düşünülmeli ve bunları aydınlatacak tetkikler yapılmalıdır. Ayrıca idrar yolu yapısında düzensizlikler varsa, bu da idrar akışında küçük de olsa duraklamalar yapacağı için, böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır. Bir başka etken de, içme sularının aşırı mineralli olması ve beslenme alışkanlıklarıdır. Böbrek taşı ile sık karşılaşan bir kimse, bu tetkikleri yaptırdıktan sonra eğer bir düzensizlik bulunmazsa, doktorunun önerileri doğrultusunda beslenmesini düzenleme ve bol miktarda yumuşak (mineral oranı düşük) su içme ile yeni bir taş oluşumu ihtimalini azaltır.

Tiroid kontrolü yaptırın

M.BEKAROĞLU / ALMANYA

GEÇİRDİĞİNİZ guatr ameliyatından sonra, tiroid beziniz az çalışır durumda kaldığı için tiroid hormonu kullanıyorsunuz. Kullandığınız L-Thyroxin dozu genellikle normal olmasına karşın, bazı kişilere yüksek gelebilir. Tiroid hormonlarının fazlalığı taşikardi denilen nabzın hızlı atması kadar, sizde olduğu gibi aritmi denilen kalbin düzensiz çalışmasına da neden olabilir. Kalp şikayetlerinizin ameliyattan 3-4 yıl sonra başlaması, kalan tiroid bezinin giderek artan dozda hormon salgılaması ve bunun yanı sıra ilaç şeklinde aldığınız hormonun fazla gelmesi gibi bir etkene bağlı olduğunu düşündürüyor. Size tavsiyem tiroid hastalıkları konusunda uzman bir doktora da kontrol olmanızdır.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları