Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

C vitamini çok gerekli midir?

SAĞLIK konusunda titiz bir kadınım. Bu konuda devamlı olarak bir şeyler okuyup bilgilerimi geliştirmeye çalışırım. Öncelikle sizin köşeniz olmak üzere, sağlıkla ilgili güvenilir yazıları titizlikle takip eder ve inandığım önerilere uymaya çalışırım. Sağlık konusuna bu denli önem vermeme rağmen vazgeçemediğim kötü bir alışkanlığım var.

Sigara içiyorum...Okuduğum kaynaklar, sigara içenlerin C vitamini ihtiyaçlarının arttığını belirtiyor. Ben de bu nedenle her gün C vitamini tabletleri alıyorum. Endişe ettiğim konu, C vitamininin fazlasının zarar vereceği... C vitaminin eksikliği ve fazlalığı konusunda bilgi verir misiniz? P.BORALI / ANKARA

VİTAMİNLERİ, yağda ve suda eriyenler olarak iki grupta incelemek mümkün.Yağda eriyen vitaminler vücudun yağ dokusunda ve özellikle karaciğerde birikerek zararlı etkilere neden olabilirken, suda eriyen vitaminler, idrar yoluyla atılabilirler. Bu nedenle, suda eriyen bir vitaminin fazla alınması konusunda çok endişeli olmamak gerekir. Ancak, devamlı olarak yüksek dozda C vitamini alınması, fazlasının atılması sırasında idrar yollarında kristalleşmelere neden olabilir. Bu da böbrek ve idrar yolu sistemi taşlarına yol açabilir.

Fazlalığının kayda değer bir sorun yaratmaması nedeniyle, daha çok C vitamini eksikliği üzerinde duracağım.

C vitamini kollajen oluşumu üzerinde etkilidir. Bu nedenle, bağ dokusu, kemik ve diş oluşumunda önemli bir maddedir. Ayrıca yara ve yanık iyileşmesi üzerinde de etkilidir. Hücrelerdeki kimyasal reaksiyonların çoğunun sağlıklı olabilmesi için de C vitamini gereklidir.

Eksikliği halinde, diş, kemik ve bağ dokusu sorunları görülür.Damarların çeperlerinin zayıflaması nedeniyle deri içine kanamalar görülür. Diş etleri şiş ve kanamalıdır. Diş etlerinde kangrenler ve dişlerde dökülme de olabilir.

Eklem ve kas ağrıları, halsizlik, yaraların geç iyileşmesi, eski yara izlerinin açılması gibi sorunlar görülür. Erişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 50-60 mg. kadardır. Gebelik, emzirme, hastalık nekahatleri, ishal, ameliyatlar, yanıklar, sıcak ya da soğuk ortamlar, tiroid bezi hastalıkları bu ihtiyacı arttırır.C vitamini, narenciye, domates, patates, lahana ve yeşil biber gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Ancak pişirme ile önemli oranda C vitamini kaybı olacağını bilmek gerekir.

Kanamalar miyoma bağlı

E.CEVİZCİ/İZMİR

RAHİMİNİZDE yer alan miyom, büyük sayılabilecek boyutlarda. Miyom, rahim kaslarından kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. İyi huylu da olsa bir tümör, üstelik büyükse, vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Doktorlarınızın da dediği gibi eğr siz menopoz döneminde olsaydınız, hormonal faaliyetinizin durması, miyomun küçülmesine neden olabilirdi. Ancak sizde hormonal faaliyet sürdüğü için, yıllar içinde daha da büyüyecektir.Son zamanlarda adet kanamalarınızın açık renkte olması, miyom nedeniyle taze kan gelmesi nedeniyledir. Zaman içinde kanamalar ciddi boyutlarda olabilir. İşte bu nedenlerle ameliyat olmanızı ben de tavsiye ediyorum.

Tiroid kontrolü yaptırmalısınız

M.BEKAROĞLU / ALMANYA

Geçirdiğiniz guatr ameliyatından sonra, tiroid beziniz az çalışır durumda kaldığı için tiroid hormonu kullanıyorsunuz. Kullandığınız L-Thyroxin dozu genellikle normal olmasına karşın, bazı kişilere yüksek gelebilir. Tiroid hormonlarının fazlalığı taşikardi denilen nabzın hızlı atması kadar, sizde olduğu gibi aritmi denilen kalbin düzensiz çalışmasına da neden olabilir. Kalp şikayetlerinizin ameliyattan 3-4 yıl sonra başlaması, kalan tiroid bezinin giderek artan dozda hormon salgılaması ve bunun yanı sıra ilaç şeklinde aldığınız hormonun fazla gelmesi gibi bir etkene bağlı olduğunu düşündürüyor. Size tavsiyem tiroid hastalıkları konusunda uzman bir doktora da kontrol olmanızdır.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları