Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Hepatit B teşhis ettiler

M.SARAN / ANKARA

HEPATİT hastalığını, sarılıkları tanıtan yazılarımda çok kez ele alarak ayrıntılı bir şekilde inceledim. Sanıyorum okumuş olmalısınız. B tipi hepatit, kan nakli, kirli enjektörlerin kullanılması, mikrop taşıyan biriyle cinsel ilişkide bulunulması ile bulaşır. Mikrop taşıyan herkes hasta olmayabilir.

Ancak B tipi hepatit mikrobu ile oluşan karaciğer iltihaplanması, diğer nedenlerle oluşan karaciğer iltihaplanmalarına göre çok daha zor iyileşir. Hastalığın tedavisinde bazı ilaçlar kullanılmakla birlikte tam etkili bir ilacı yok.

Hızlı seyir izlediği taktirde hayati tehlikelere, sinsi bir seyir ise karaciğer sirozuna kadar götürebilir. Eğer siz sadece, B tipi hepatit mikrobu taşıyıcısı iseniz yılda bir kez karaciğer testleri yaptırarak, hastalığın başlayıp başlamadığını kontrol ettirmekten başka bir şey yapmanıza gerek yok.

Eğer karaciğeriniz iltihaplandı ise, fazla zaman kaybetmeden, bu konuda bir uzmanın denetimine girmelisiniz.

Karnım ağrıyor

F.UZUN / DİYARBAKIR

KARIN civarına yerleşik ağrıları ve birkaç kez de olsa sümüklü dışkı gelmesi bir arada değerlendirildiğinde, sizin hastalığınızın kolit olduğu düşünülebilir.

Kolitin bir tipi spastik kolon ya da irritabl kolon adıyla anılır. Spastik tipte, kalın bağırsakta kramplar oluşur. Bunun dışında bağırsaklarda parazitler bulunduğu taktirde de benzer şikayetler görülebilir.Kolit de, psikosomatik hastalıklar arasında yer alır. Yani psikolojik sorunlar, iç organlara yönelerek arızalara yol açar. Bağırsak parazitleri de çiğ olarak yenilen gıdalarla çok temiz olmayan içme sularından bulaşabilir.

Endişe etmeksizin, iç hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olmanızı tavsiye ederim. Eğer parazit varsa onu yok edecek ilaçlarla kesin çare bulunacağı gibi olay kolite bağlı ise buna uygun tedavilerle de rahatlamak mümkün olacaktır.

Kulak zarım delikmiş

M.ATACAN / SİVAS

ORTA kulak iltihabı zamanında tedavi edilmediği taktirde kulak zarının erimesine neden olur. Zar olmadığı için de işitme azalması görülür. Ayrıca, denizde, banyoda su kaçması sonucu yeni iltihaplanmalar ortaya çıkar.Böyle durumlarda, timpanoplasti denilen yeni zar yapılması ameliyatı uygulanmalıdır. Ancak doktorlarınızın da dediği gibi, ameliyattan sonra nezle olmamaya, eğer olursanız zamanında tedaviye özen göstermelisiniz. Nezle sırasında orta kulaktan buruna giden östaki kanalları kapanacağı için, orta kulak iltihapları görülebilir. Bu da yeni yapılmış zarın da erimesine yol açar. Bu durum, sadece zar ameliyatı geçirmiş kişiler için geçerli olmayıp, herkes için önemlidir. Sizin de kulak zarınızın delinmesine neden olan olay bu gibi bir hastalıktır.

Süt gibi akıntı geliyor

C.ÜRETEN / ALMANYA

Meme başlarınızdan, çamaşırınızı lekeleyecek tarzda akıntı gelmesi, bir çeşit süt salgısı olduğunu düşündürür. Meme başınızı sıktığınızda çok az da olsa beyaz bir salgı görmeniz, bu düşünceyi doğruluyor. Süt salgısı, gebelik ve doğum sonrasında artan bir hormonla (prolaktin) gerçekleşir. Ancak, bazen bu hormon, gebelik oluşmadan da artar. Bu artışta psikolojik etkenler bile, neden olabilir. Yapılacak kan tahlilinde, prolaktin hormonunun düzeyi ölçülür. Eğer yüksek bulunursa, bunu normale indirecek ilaçları kullanmanız gerekecektir.Aile doktorunuza başvurduğunuz taktirde, gerekli tetkik ve tedavileri planlayacaktır.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları