Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Tüm bel ağrıları bel fıtığına bağlı değildir

K.KÖROĞLU/ANKARA

BEL civarındaki tüm ağrıların bel fıtığına bağlı olması gerekmez. Omurlarda kireçlenmeler, bel civarındaki kaslarda zedelenmeler de ağrı nedeni olabilir. Özellikle işiniz sırasında çok ayakta kalıyor ya da zaman zaman ağır kaldırmanız gerekiyorsa bel ağrılarınız sürebilir. Fizik tedavi uzmanı bir doktora bağlanır ve onun denetiminde tedavi sürdürürseniz, bir dönem sonunda yarar göreceğinizi umuyorum.

İdrarımı tutamıyorum

E.E.

İDRARA sık çıkma ve zaman zaman tutamama gibi şikayetler, idrar kesenizin iç çeperinin hassas olduğunu düşündürüyor. Daha önce geçirdiğiniz iltihaplanma bu yönde bir etki etmiş olabilir. Ayrıca az su içiyorsanız idrar yoğunluğu fazla olduğu için, eriyik halindeki maddelerin etkisi idrar kesenizde hassaslık yaratabilir. Bir başka etken de kese üzerine baskıdır. Yapılan tetkiklerde, kordonlarınızda sarkma olduğu söyleniyor. eğer üreme organlarınız kese üzerine baskı yapıyorsa, bu da kese kapasitesini azalttığı için sizdeki şikayetleri açıklayabilir. Bunları inceletmek için, önce kadın hastalıkları uzmanı bir doktora ve bu doktor da gerek görürse üroloji uzmanına başvurmanızda yarar olacaktır.

Perhiz yaptım kilo aldım

S.Ş./ANKARA

DOKTOR denetiminde ciddi perhiz yapmanıza rağmen kilo veremeyip tam tersine şişmanlamanız ya doktorun dediklerini iyi anlamayıp yanlış bir perhiz uyguladığınızı ya da vücudun enerji harcama yeteneğinin ileri derecede düştüğünü düşündürür. Bu durumu aydınlığa çıkartmanın tek yolu hormon sisteminizle ilgili tetkik yaptırmanız. Bu tetkikler yapılmadan ilaç kullanmanız, ileride telafisi mümkün olmayan sorunlar çıkarabileceği için, tavsiye edilmez.

Prostat idrar yolunuzu tıkamış

İ.TOKATLI / SAMSUN

PROSTAT, idrar yolunun üzerinde bir organdır. Büyüdüğü zaman idrar yolunu daraltır.

Fazla olduğu zaman da idrar akışını güçleştirdiği için kanda üre yükselmesine neden olur. Siz, ameliyat oluncaya kadar idrar yapmada oldukça sıkıntı çekmiş olmalısınız. Aradan 4 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen ürenizin 62 olması bunu gösteriyor.

Gerçi, 62 gibi bir üre rakamı, sizin fıtık ameliyatı olmanızı engellemez ama, yine de bol su içerek idrar miktarını arttırmak ve bu arada ürenizi düşürmek olanağı elde edebilirsiniz.

Boğazımda bir şey kalmış gibi

S. DEMİRKOL / TRABZON

YUTKUNDUĞUNUZ zaman boğazınızda birşey varmış gibi his olması, tıp dilinde farenjit olarak adlandırılan, boğazın yutak kısmının iltihaplanması haline bağlıdır. Anjin, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu iltihaplarından sonra kalabildiği gibi, sigara içenlerde, çok sıcak veya çok soğuk gıda alanlarda, burundan nefes alması kısıtlı kişilerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur.Kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Yapacağı muayeneden sonra farenjitin tipini ve buna yol açan etkenleri belirleyecek ve böylece tedavi olanağına kavuşacaksınız.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

Yazarın Tüm Yazıları