Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Burun tıkanıklığı

KÜÇÜK yaşlardan beri, kulaklarımla ve burnumla sorunum var. Zaman zaman kulaklarım tıkanıyor. Yutkunduğum zaman da kulaklarımda ağırlık hissediyorum. Burnumu çektiğimde ya da durup dururken açılıyor. Ayrıca burnumdan nefes almakta sıkıntım var. Hele bir deliği tamamen tıkalı.

Bir de, dilimin arkasında boğazımın başlangıcında tükürük çoğalıyor, bazen de balgam oluyor. Yutkunduğum zaman da kulaklarıma vuruyor.

Ayrıca, R harfini söylemekte zorluğum var. ’Dil altı’ olduğumu söylediler, bunu da kestirdim ama yine de sorunum geçmedi. Topluluk içinde konuşmaya çekiniyorum. Bazıları benim taklidimi yaptıklarında onları öldüresim geliyor. İnsanların, benim üzüldüğümü ve sinirlendiğimi gördüklerini ve tekrarlamayacaklarını sanıyorum ama nafile... K.D./ALMANYA

KULAKLARINIZDAKİ sorunların kaynağı da burnunuz. Burnunuz tıkalı olduğu için rahat nefes alamıyorsunuz. Orta kulağa giden kanallar da burnun arka kısmına açılır. Burundaki tıkanıklık ve salgı artışı, orta kulağa giden kanalları tıkayınca, orta kulakta bulunması gereken hava gidemeyeceği ve daha önce burada bulunan hava da emileceği için, dış kulakla, orta kulak arasında basınç farkı oluşacak ve zar titreşemediği için tıkanıklık hissedilecektir. Burnunuzdan hava çeker gibi yapınca, esneyince, yutkununca ya da burnunuzu parmaklarınızla tıkayıp hava üflemeye çalışınca, orta kulağa hava girer ve tıkanıklık ortadan kalkar.

Dilinizin arka tarafında tükürük ve balgam hissetmeniz de burundaki rahatsızlık kaynaklanmaktadır. Havalanma bozukluğu, sinüsleri de etkileyecek ve sinüzit oluşumuna yol açacaktır. Buradan gelen yapışkan salgı da, burnun arka kısmından geniz yoluyla gırtlağa akar.

Sizin kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak muayene olmanız gerekir. Burundaki tıkanıklık eğer alerji ve iltihaplanma gibi etkenlere bağlı ise ilaçla, orta bölmenin eğriliğine ya da burun içi etlerine bağlı ise ameliyatla tedavi olduğunuz taktirde bu tür şikayetleriniz ortadan kalkar.

R harfini söyleyemeyişiniz bu denli sorun olmamalı. Sizin durumunuzda birçok insan var, hatta televizyonda program bile yapıyorlar. Aslında bu durum, konuşmaya sevimlilik de kattığı için cazip olarak bile nitelendirilir. Nasıl ki her insanda bir diğerinden farklılık varsa, harflerin söylenişinde de farklılık olması doğaldır. Bununla alay eden kişi, aslında kendisi küçümsenilecek ve alay edilecek bir kişidir. Bu denli seviyesiz kişilerin sözlerine ve davranışlarına kulak asmayın. Her şeye rağmen bu durumu tedavi ettirmek istiyorsanız, gideceğiniz KBB uzmanına bunu danışın. Ülkemizde, özellikle tıp fakültelerinin KBB kliniklerinde bulunan merkezler, bu da dahil olmak üzere bir çok konuşma bozukluğunun tedavisi ile ilgilenmektedir.

Ucuz protein kaynakları da var

M.Yener/İSTANBUL

Her gün bir saat süreyle aerobik yapmanız sağlık açısından gerçekten yararlı. Spor yapanların beslenmesine biraz daha özen göstermeleri gerektiğini siz de belirtmişsiniz. Maddi durumunuzun sürekli olarak et ve tavuk yemeye uygun olmadığını söylüyorsunuz. Bilmeniz gereken şey, protein açısından tek kaynağın et ve tavuk olmadığıdır. Ülkemizde hala bazı balık türleri çok ucuz. Örneğin istavrit gibi ucuz balıkların besleyicilik nitelikleri de, pahalı balıklarla aynıdır. Öte yandan yumurta ve süt ile sütten yapılan yoğurt ve peynir gibi ürünler de hayvansal proteinler açısından çok zengin kaynaklardır. Hayvansal proteinlerden bahsedip, bitkisel proteinleri ihmal etmek olmaz. Gıdalarımızda yer alan bir çok bitki de protein kaynağıdır. Mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller protein açısından ete yakın değerdedir.

Sayın okurum, sebzeler ve meyvelar da özellikle vitaminler açısından çok önemli. Ancak sizin talep ettiğiniz gibi, hangi gıdadan ne oranda yemeniz gerektiği şeklinde bir liste vermem mümkün değil. Boy ve kilonuz, iş ve yaşam temponuz, sağlık durumunuz gibi faktörleri de bilmek gerekir. Bu konuda, beslenme uzmanlarından ve tıp fakültelerinin beslenme kürsülerinden yardım alabilirsiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları