Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bağırsaklarımdan kan geliyor

BEŞ sene öncesinden beri gelen bir sorunum, dışkı ile karışık olarak gelen kanama. Her yıl belirli aylarda oluyor, sonra da kendi kendine kayboluyor. Röntgen filmleri ile muayene olduğum doktor, sorunun basurdan kaynaklanmadığını, bu durumun bağırsak hassasiyetinden ileri gelebileceğini belirtti. Benim ayrıca bağırsaklarımda gaz şikayetim de oluyor.

Dışkı kanaması özellikle kabızlık ve zorlanmadan sonra oluyor.Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

B.B./ANKARA

BENZER sorunları olanları da yanıtlayabilmek için öncelikle makattan kan gelmesi konusunda bazı genel bilgiler vereyim.

Makattan kan, iki şekilde gelir. Dışkının katran gibi siyah halde gelmesi, sindirim sisteminin üst kısımlarından, yani mide ya da ince bağırsak gibi organlardan kan geldiğini gösterir. Sistem içine akan kan, sindirime uğradığı için siyah hale dönüşür. Katran gibi gelen dışkı, ishal tarzında da olsa, şekilli dışkı halinde de olsa kanamanın varlığını gösterir.Dışkıya karışık ya da üzerine bulaşık kan gelmesi, kalın bağırsağın son kısımlarındaki bir olayı düşündürür. Kan sindirilmeye fırsat bulamadan atılıyor demektir. Bazen de dışkılama sonrası kan gelir ki, bu gibi hallerin makattaki hastalıklara ait olması ihtimali fazladır.Sık sık belirttiğim gibi, kadınlardaki adet kanamalarının dışındaki tüm kanamalar bir sorunu gösterir.Sizin durumunuza gelirsek, mektubunuzda kanın geliş şekli ve görünümü konusunda bilgi vermemişsiniz. Ancak kan, şeklinde ifade ettiğiniz için biz bunun kırmızı kan olduğunu düşünürüz. Bu durumda, basur memesi yani hemoroid olmadığı da dikkate alınırsa, kalın bağırsağın son kısmında bir olay olduğu düşünülür.

Bu, kolit dediğimiz kalın bağırsak iltihabı olabileceği gibi, iyi ya da kötü huylu tümörler de olabilir. Kötü huylu tümör olması ihtimali çok az, çünkü, böyle bir durum olsaydı, beş yıl içinde çok kötü durumlar ortaya çıkardı, öte yandan çekilen röntgenle görülme ihtimali fazlaydı. Kanamanın kabızlık ve zorlanma sonrası ortaya çıkması, daha çok makat zarında çatlamayı düşündürür. kabız kalmayı önleyici beslenme kuralları ya da ilaçlarla kanamayı önlemek mümkün.

Ancak, her türlü ciddi sorun ihtimalini tümden kaldırmanız için, kolonoskopi adı verilen, makattan sokulan elastik bir cihaz ile tüm bağırsağın içinin gözle görülmesi şeklindeki tetkiki yaptırmanız yararlı. Bu tetkik hemen tüm büyük hastanelerde ve bazı özel merkezlerde yapılabilmektedir

Ameliyat oldum ağrım geçmiyor

N.MAHİR/ANKARA

BEL fıtığı ameliyatı olduktan sonra bel bölgesinde bazı rahatsızlıklar hissetmeniz doğaldır.

Bel fıtığı denilen olayda, omurlar arasında yastık görevi yapan disklerin yırtılması ve bunun parçalarının omurilik ve ana sinirlere baskı yapması söz konusudur. Ameliyatla, baskı ortadan kaldırılsa bile, sinirlerdeki zedelenmenin kendini toplaması oldukça uzun bir zaman alabilir. Ayrıca gerek ameliyat öncesi ve gerekse ameliyat sonrası dönemde, bu bölgedeki kaslar ve eklemler zarar gördüğü için, bir miktar şikayet kalması doğaldır. Bunlardan kurtulmak için fizik tedavi uygulanması yararlıdır.

Vücudumda kıllar çıkıyor

21 yaşında hoş bir bayanım. Derdim göğüs ve karın çevresinde oluşan kıllar.Daha önce böyle bir sorunum yoktu. Acaba adet bozukluklarının bir etkisi olabilir mi? Rumuz:Kardelen

BAYANLARDA, erkeklerdekine benzer sert ve siyah kılların çıkması pek normal değil. Hele daha önceden olmayan kılların belirmeye başlaması, hormonal bir düzensizliği düşündürür. Sizde hormonal düzensizliği düşündürecek bir başka etken de adetlerinizde beliren düzensizlik. Hormon sisteminizi inceletmeniz gerekiyor. Hormonal bir düzensizlik belirlenirse bunun tedavisi ile kıllanma sorununuz da ortadan kalkacaktır. Eğer hormon düzensizliği yoksa epilasyon yaptırmaktan başka bir yol gözükmüyor.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları