Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kist tekrarlar mı?

17 yaşında bir kızım. Bir süre önce sol overimde kist oluştu. 15 gün içinde ilaçla tedavi edildim, kist temizlendi. Tekrar sancılandığım için gittiğim doktor, her iki overimde kist olduğunu söyledi.

Bu kistler alınır mı? İleride çocuğumun olmasını engeller mi? T.Ş.

OVERLERİN (yumurtalıkların) üzerinde çok sayıda yumurta taslağı bulunur. Her ay bunlardan biri gelişir, üzerindeki zarı patlatarak yumurtalıklardan rahim içine atılır. Eğer bu süre içinde cinsel birleşme olursa döllenerek gebeliği başlatır.

Eğer yumurta hücresinin üzerindeki zar kalınsa bunun patlaması pek kolay olmayabilir. Bunlar bazen büyürler ve kist oluştururlar. Kistler bazen kendiliğinden patlayarak yok olur. Sizin daha önceki kistiniz böyle olmuş. Zaman zaman küçük kistlerin oluşması çok önemli değil. Hormonal yapıyı kontrol edip düzensizlikler varsa bununla ilgili ilaç kullanılabilir. Eğer kistler çok büyür ve sorun yaratmaya başlarsa ameliyat yapılabilir.Ara sıra bu tür kistlerin oluşması, eğer başka bir sorun yoksa gebelik için engel değildir.

Solucan mı var?

19 yaşındayım. Karnımda zaman zaman şişme ve ağrılar oluyor. Ayda 4-5 kez olan bu ağrılar sırasında adım atacak durumum olmuyor. Acaba karnım su mu topluyor, yoksa solucan olabilir mi? Annemden ameliyatla solucan almışlardı, bir defa da benden düşmüştü.İlginize şimdiden teşekkür ediyorum. Rumuz:SEVDA

ARALARINDA, halk arasında solucan olarak nitelendirilen Askaris’lerin de bulunduğu bağırsak parazitleri genellikle bulaşıcı bir nitelik gösterir. Ailenin bir bireyinde varsa, diğerlerinde de bulunma olasılığı yüksektir. Nitekim sizde de bir kez görülmüş olması, halen bulunması olasılığını arttırıyor.

Şikayetleriniz bağırsaklarınızla ilgili gibi gözüküyor. Bağırsak parazitleri, bağırsakları tahriş ederek çalışmasını engellediği gibi, askarisler bulunduğu zaman, bunların bazen yumaklar oluşturarak bağırsakları tıkamasına da rastlanabilir.

Bir doktora başvurduğunuzda muhtemelen dışkı tahlili yaptırarak parazitleri araştıracak, varsa cinsine uygun bir ilaçla tedavi edecektir.

Eğer sorun parazitlere bağlı değilse spastik kolon denilen şekilde kalın bağırsak kramplarını da düşündürebilir, doktorunuz bu olasılık açısından da gerekeni yapacaktır.

Frengi değilsiniz

H.K.

Mektuptaki tariflerinize bakılırsa, cinsel organınızdaki belirti frengi değil. Ancak, kesin teşhis için, deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmanız yararlıdır. Cinsellikle bulaşan hastalıklar da deri hastalıkları uzmanlarının uğraşı alanları içindedir.Özellikle eski demirperde ülkelerinden gelen kadınların fuhuş yapmaları ile, eski adıyla zührevi hastalıklar, yani cinsellikle bulaşan hastalıklar son yıllarda ülkemizde de çok sık görülmeye başlandı. Hastalıklar bir kez yayılmaya başladıktan sonra, kimden bulaşıp kimden bulaşmayacağını önceden kestirmek mümkün değil. Bu nedenle, çok dikkatli olmak gerektiğini hatırdan çıkartmamalısınız.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları