Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Alerji etkeninden uzak durmalısınız

E.NARLI

ALERJİLERDEN tümüyle kurtulmak genellikle mümkün olmuyor. Çocuklukta olan alerjilerin bazen, büyüyünce geçtiğine rastlanabilmektedir. O yıllardaki doktorun sözlerinin temelindeki bilgi budur. Siz 22 yaşında olduğunuza göre, büyüme aşamalarına bağlı olarak kendiliğinden kaybolma ihtimali yok demektir. Durum böyle olunca size düşen iki şey var: Birincisi, alerji nedeni olan etkenden mümkün olabildiğince uzak durmak, ikincisi de, kaçınılmaz olarak maruz kalınan maddelerin yol açtığı alerjinin belirtilerini ilaçla gidermek. Soğuk alerjisinde, soğuk havalarda açıkta kalan yerleri eldiven vb, giysiler kullanarak olabildiğince azaltmak ve buna rağmen oluşabilen alerjik belirtiler için de ilaç kullanmak. Siz kullandığınız ilacın kısa etkili olduğından şikayetçisiniz ama, doktorunuzla konuşursanız 24 saat gibi uzun süreler etki gösteren ilaçlardan birine başlayabilirsiniz.

Böbrek nakli gerekebilir

S.YÜKSEL / AYDIN

ANNENİZE kronik böbrek yetersizliği teşhisi konulmuş ve siz 21 yüzyılda böbrek hastalığına çare bulunamamasını eleştiriyorsunuz. Aslında sorun sadece tıpta değil. Annenizde böbrek taşı var. Muhtemelen yıllar boyuca zaman zaman idrar yolu iltihabına yakalandı ama hastalığı önemseyip çare aramadı. Her iltihaplanma böbrekten birşeyler götürdüğü için, geri kalan yeterli olmamaya başladı. Aslında üresinin çok yüksek olmaması, böbreğin tümüyle kayıp durumda olmadığını düşündürüyor. Proteini kısıtlanmış bir diyet ve bol su içerek üre yükselmesini önleyebilir. Belirli aralıklarla doktora kontrol olarak yeni iltihaplanmalarla böbrek fonksiyonlarının daha da kaybedilmesi önlenebilir.

Öte yandan, böbrek fonksiyonları daha da bozulsa bile herşey bitmiş olmaz. Belirli aralıklarla diyaliz makinasına (suni böbrek) bağlanarak yaşamını sürdürebileceği gibi uygun, doku grubunda böbrek bulunursa böbrek nakli de yapılabilir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

Yazarın Tüm Yazıları