Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Defne üzümü egzemaya yararlı mı?

BEN bir çok doktor gezmiş ve egzemasına bir çare bulamamış biriyim. Özellikle kozmetik ürünler yüzümü ve göz kapaklarımı etkiliyor. Bunu kökten kesecek bir ilaç da yokmuş. Defne üzümünün iyi geldiğini duydum. Acaba zararı var mı? Kullanmamı önerir misiniz?Şu sıralarda sonbahar ve polen mevsimi olduğuna göre bu bilgiler benim gibi bir çok egzema hastasını da mutlu edecektir. Semra SAĞIR

SORUNLARINIZI sonundan ele almaya başlarsak, sonbaharda da alerjik şikayetlerin bir miktar artması olağandır, ancak polen mevsimi olarak nitelendirdiğiniz mevsim ilkbahardır. Üstelik egzema ile polen alerjileri de pek bağlantılı değildir. Polen alerjileri daha çok astım ve alerjik nezle gibi solunum sistemi sorunlarına yol açar. Sizin olayınız daha çok kontakt dermatit denilen türde, alerjik etkili maddelerin temas ettiği yerlerde sorun yaratması tablosuna benziyor. Böyle olunca, tüm alerjiler için geçerli olan, alerji yaratan maddeden (alerjen) mümkün olduğunca uzak durma kuralını uygulamanız gerekiyor. Özellikle kozmetik ürünlerin alerji yaptığından bahsediyorsunuz. Bunların arasında alerji yapma riski az olanları (hipoalerjen) tercih etmelisiniz. Ayrıca satın almayı düşündüğünüz ürünün test için olan örneğini, kolunuzun iç kısmında sınırlı bir yere sürerek deneyebilirsiniz. Böylece alerji yapan maddeleri önceden belirleme şansınız olacaktır.

Egzemanıza defne üzümü ile çare arama konusunda benim söyleyebileceğim bir şey yok. Bitkilerle tedavi ayrı, benim bilgi ve ilgi alanımın dışında bir konu olduğu için bir görüş belirtmek istemiyorum. Yan etkileri konusunda da herhangi bir bilgim yok.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları