Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Anneme eklem protezi takılacak

54 yaşındaki anneme 30'lu yaşlardan itibaren genel artroz ve fibromiyalji tanısı konulmuştu. 7 seneden beri dizleriyle ilgili problemleri var. Kıkırdak erimesi teşhisi konuldu. Son zamanlarda yürüme güçlüğü başladı. Doktorlar protez takılması gerektiğini söylüyor. Bu konuda başarı oranı nedir? Fizik tedavi ya da başka bir yöntemle iyileşme imkanı yok mu?Annem ayrıca belinden de hasta. Disk kayması ve sinir sıkışması teşhisleri konuldu. Bu tip hastalarda bile uygulanan lazer tedavileri sonuç veriyor mu? Özlem ALTAN

EĞER köşemi sürekli olarak okuyorsanız, artroz deyiminin eklem hasarı, aşınması anlamına geldiğini biliyor olmalısınız. Annenizde 30'lu yaşlarda genel artroz tesbit edilmesinin üzerinde durmak gerekirdi. Bu yaşlar kemik yoğunluğunun ve dolayısıyla direncinin en yüksekte olması gereken yaşlardır. Bu yaşlarda böyle bir durum olması ya kemik metabolizmasıyla ilgili bir sorun olduğunu ya da eklemlerinin olması gerekenden daha çok yüklendiğini düşündürür.

Eğer anneniz fazla kilolu ise ayakta durduğu sürece diz eklemleri ve bel kemiği eklemleri yük altında kalır. Eklem yüzeylerini kaplayan kıkırdaklar sürekli ezilme ile hasar görür, bir süre sonra hasar kemik uçlarını kapsamaya başlar. Anneniz dizleri açısından bu duruma gelmiş. Bu aşamadan sonra ilaç kullanarak, yok olmuş kıkırdakları ya da deforme olmuş kemikleri sağlam duruma getirmek mümkün olmadığı için, eklemlerin çıkartılıp yapay olanıyla değiştirilmesi yani protez takılması dışında çare yok. Doktorların önerilerine uymanızı tavsiye ediyorum.

Beliyle ilgili duruma gelince, eğer sinir kökleri ya da omurilik, artroz ve disk fıtıklaşması nedeniyle aşırı baskı altındaysa ameliyat dışında çare bulunamaz. Lazeri bu kadar mucize bir şey olarak düşünmeyin. Genel amaçlı lazer uygulamaları fizik tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ameliyat sırasında ise lazer bazen bistüri (neşter) yerine kansız işlem yapmak için kullanılır. Lazer mi yoksa başka bir cihaz mı kullanılacağı tamamen cerrahın konusudur. Yani demem şu ki, 'lazerle yapılan ameliyatlar daha iyidir' gibi bir saplantıya düşerek cerrahın tercihlerine müdahale etmeyin.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları