Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Testislerimde ağrı var

52 yaşındayım. Birkaç yıldan beri testislerimde, slip tipi iç çamaşırların oluşturduğu sancı vardı, önemsemedim. Fakat son zamanlarda testislerimin küçüldüğünün farkına vardım.

Bunun bir tedavisi var mı? Bir tedavi, ilaç önermeniz mümkün mü? Üroloji uzmanı, bu hastalıklar için uygun doktor mudur? l Kaya

BİR organın giderek küçülmesi o organın işlevlerinde de bir azalma olduğunu düşündürür. Tıp dilinde 'atrofi' olarak adlandırılan bu tablo, ya o organda doku hasarına yol açan iltihap benzeri bir olaya ya da o organa kan götüren damarlarda bir soruna bağlı olabilir. Sizin olayınız yıllar öncesi başlamış. Bir organda ağrı olması o organda bir sorun olduğunu düşündürür. Bu sorunun ne olduğu ya da önem derecesini bir doktor belirlemelidir. Siz ağrınızı slip tarzı külota bağlamışsınız ama daha önce sorun yaratmayan bir çamaşır türünün artık sorun nedeni olmasının altında başka bir etkenin olabileceğini düşünmeliydiniz.

Olayın tedavisinin olup olmadığı, varsa bunun ne olduğunun anlaşılması için muayene ve belki de bazı ek tetkikler gerekebilir. Bu konu sizin de düşündüğünüz gibi üroloji uzmanlarının ilgi alanı içindedir.

Armut şeklinde vücut daha güvenli

KİLO konusundaki yazınızı dikkatle okudum. 18 yaşında, 1,80 boyunda 72 kilo ağırlığında bir bayanım. Verdiğiniz formüle göre hesap yaptığımda arzu edilen bir vücut ağırlığı çıkıyor. Fakat sanıyorum ki, kilo faktöründe vücut orantısızlıklarını da hesaplamamız gerekli. Çünkü benim ideal bir vücut ağırlığında olduğum söylense bile bende basen problemi var ve bu da vücudumdaki orantısızlığın bir göstergesi... Y.ERİŞ

SON derece haklısınız. Ancak benim konum sağlık. Ben hangi ağırlığın sağlık açısından risk yaratacağını açıklamak için bu formülü verdim. Sizin söz konusu ettiğiniz vücut oranları tamamen estetik ölçülerle ilgili. Estetik değerler kişilere ve toplumlara göre farklılıklar gösterdiği için bunlara girmek, benim açımdan çok doğru değil. Siz eğer bu tür bir vücut oranını istemiyorsanız gidermek için elinizden geleni yapabilirsiniz. Ancak hatırlatmak istediğim konu, diyetle zayıflayarak bu oranları değiştirmenizin mümkün olmadığı. Genel olarak kilo verirseniz bu kez de vücudunuzun üst kısmı zayıf hale gelir. Bunun için bölgesel incelme yöntemleri uygulamalısınız.

Yeri gelmişken kilolu kişilerde vücut oranları ile sağlık alanındaki riskler arasındaki ilişkiye de değinmek istiyorum.

Sizin belirttiğiniz şekilde, Türk kadınları arasında sık rastlanan türde, kilonun vücudun alt kısmında toplandığı hallerde, ki buna 'armut şeklinde vücut' da denilebiliyor, kilonun sağlık alanındaki riski çok yüksek değil. 'Elma şeklindeki vücut', yani kilonun vücudun orta kısmında toplanması hali, sağlık risklerinin en yüksek olduğu bir durum. Kilonun tüm vücuda dağıldığı haller de, ideal kiloda olmak kadar değilse bile, oldukça güvenli olarak kabul ediliyor.

Damarlarınızı muayene ettirin

AYAKLARIMIN altında bir sızı var. Sanki ateşe basıyormuşum gibi yanıyor. Ayrıca sağ bacağımın baldır kısmında keçeleşme de oluyor. M.S

MEKTUBUNUZUN ekinde göndermiş olduğunuz tahlil sonuçlarının incelenmesinde, romatizmal tabloyu düşündürecek bir sonuç yok. Kan yağlarınızdan kolesterol normal olmakla beraber bir diğer yağ olan trigliserid değeriniz yüksek. Ayrıca kan şekeriniz de üst sınıra yakın.

Bu tespitlerden sonra neyinizin olduğu konusuna gelince, muayene yapmadan bir şey söylemek pek mümkün değil. Ayaklarınızdaki yanma öncelikle nöropati denilen sinir hasarını düşündürüyor. Bunun en sık nedeni şeker hastalığıdır. Şekerinizin üst sınır civarında olması, glukoz tolerans bozukluğu denilen tabloyu düşündürüyor. Bunun anlaşılması için tokluk kan şekerinin bakılması ya da daha doğrusu, şeker yükleme de denilen oral glukoz tolerans testi yapılması yararlıdır. Bacağınızın baldır kısmındaki keçeleşme için öncelikle bacak damarlarınız açısından muayene olmalısınız. Bunun normal olarak bulunduğu hallerde, bel fıtığı ihtimaline karşı muayene ve tetkik yaptırmak gerekebilir.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları