Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Sigara sadece kalpte mi zarar oluşturuyor?

Sigara ve kalp hastalığı ilişkisini konu alan yazılarınızı okuyorum. Yazıların etkisiyle sigarayı bıraktığım gibi, iki arkadaşım daha sigarayı bıraktı. Sigara sadece kalpte etki yapmıyor diye biliyorum. Uzun yıllar sigara içince kişinin vücudunda katran biriktiği söyleniyor. Bana bu konuda da bilgi verir misiniz? Hilmi Ayşen

Arkadaşlarınıza sigarayı bıraktırma yönündeki çabalarınızı kutlarım. Bu onlara yapılmış olan en büyük iyilikler arasındadır. Çabalarınızın devamını dilerim.

Sigaranın biriktirdiği katran konusuna gelince, bu yazılarda bunun ele alınmaması, tütünde bulunan katran ile kalp hastalığı arasında önemli bir ilişki bulunamamasındandır. Katran, öncelikle akciğer kanseri olmak üzere mesane ve böbrek kanseri gibi tümöral hastalıklarla kronik akciğer hastalıkları konusundaki riskleri arttırır.

Kaç yıl sigara içince vücutta ne kadar katran birikir konusuna gelince, öncelikle bu kadar katranın vücutta sabit kalmayacağını bilmekte yarar var. Her sigaranın tütün cinsine göre içerdiği katran miktarı farklıdır. İçilen sigara ile solunum yollarına ulaşan katran, solunum yollarının içindeki titrek tüyler tarafından yakalanıp solunum yolundan dışarı atılmaya çalışılır. Ancak sigara içilmesi bu tüylerin hareketlerini felç ettiği için vücudun kendini temizleme işlemi durur. Bu kez zararlı maddeler emilerek kana karışır. Öncelikle böbrek olmak üzere vücudun diğer sistemleri tarafından vücuttan uzaklaştırmaya çalışılır. Ne var ki bu zararlı maddeler geçtiği her yeri tahriş ederler. Örneğin çok sigara içenlerde böbrek ve mesane kanserlerinin çok görülmesi bu nedenlere bağlıdır.

Solunum yollarına geri dönersek, uzun süreler boyunca tahriş olan iç çeperlerdeki hücreler tahrip olmaya başlar. Bu durumda vücudun kendini temizleme işlemi, sadece balgamla zararlı maddelerin atılması şeklinde gerçekleşebilir. Solunum yollarının kendini temizleme işlemi durduğu için sigara içenler sadece sigara nedeniyle değil, çevredeki toz, duman, hava kirliliği gibi etkenlerden de, sigara içmeyen kişilere oranla daha fazla zarar görür. Tahrip olan ve sürekli tahriş olmaya devam eden hücrelerin kanserleşme potansiyelleri çok yüksektir.

Bu bilgilerden sonra, sigara ile alınan katranın vücutta sabit kalmayıp, vücuda girdiği ve çeşitli yollardan atıldığı anlaşılıyor sanırım. Ancak bunun atılması vücudun bundan kurtulduğu ve zarar vermeyeceği anlamına gelmesin, vücutta kaldığı sürece ve atılma işlemi sırasında tahribat yaptığını ve sigara içmeye devam ettikçe tahribatın süreceği hatırdan çımamalı.

İlaç kullanamıyorum

İ.KANIT/İSVİÇRE

Geçirdiğiniz kaza sırasında başparmağınız kırılmış ve ameliyatla sabitleştirilmiş. Sonrasındaki ağrıların büyük bir kısmı içerideki metale ve biraz da etrafta hasar gören dokulara bağlı olmalı. Metalin takılması, çıkarılması ve kasların düzenlenmesi olmak üzere en az üç kez ameliyat olmuşsunuz. Bunların kesikleri de ağrı nedeni olabilir. Ağrı tüm kolunuza yayıldığına göre bu ara sinirlerin etkilendiği anlaşılıyor. Ağrı kesicilerin ortaya çıkardığı yan etki nedeniyle ilaç da kullanamadığınıza göre, ağrılardan kurtulmanın en pratik yolu, bir TENS cihazı edinmektir. Pille çalışan bu cihaz, hafif elektik akımı vererek o bölgedeki ağrıyı ortadan kaldırır. Bu cihazı nereye ve nasıl uygulayacağınızı, sizi tedavi eden fizik tedavi uzmanına danışın.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları