Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kanlı salya geliyor

H.KUZUCU / İZMİR

Geceleri uyuduğunuz sırada ağzınızdan yastığa akan salyanın zaman zaman kahverengi görünümde olması, içinde kan bulunduğunu düşündürür. Bu kan, diş etlerinizin hastalığına bağlı olabileceği gibi, boğaz ve genizden sızan kanamayı da düşündürebilir.

İlk olarak, kulak-boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir hekime başvurun. Yaptığı muayenelerde, bu sistemde bir hastalık olmadığı sonucu çıkarsa, bu kez de bir diş hekimine başvurmanız yararlı olacaktır.

Şekere dikkat

E.KAPICI

Ayaklarınızdaki yanmayı, 20 yıl önce girdiğiniz menopozla izah etmek mümkün değil. Bu tür şikayetler, o bölgenin duyusunu sağlayan sinirlerin tahrişine bağlı da olabilir. Tıp dilinde nöropati olarak adlandırılan sinir tahribatı, özellikle şeker hastalığında sık rastlanan bir gelişmedir. Sizin çok acıktığınız zaman rahatsız olmanız da, şeker hastalığının bir türünde rastlanabilen bir bulgudur. Halk arasında gizli şeker olarak adlandırılan bu tabloda, açlık kan şekeri düzeyleri normal, şekerli ve karbonhidratlı gıdalar yenildiğinde çok yüksek, birkaç saat sonra da çok düşüktür. Saatler ilerledikçe de, kan şekeri düzeyi tekrar normale oturur. Bu durumun tetkiki için, şeker yüklemesi denilen tahlilin yapılması yararlıdır.

Endişeye gerek yok

S.SEVGİLİ/ANTALYA

Tıp dilinde menarş olarak adlandırılan adet görmeye başlamanın yaşı çok değişik olabilir. Bu bazen 8-9 gibi küçük yaşlara inerken bazen de 17-18 gibi yaşlara kadar gecikebiliyor. Siz 16 yaşında olduğunuz için henüz endişelenmeyin ama, göğüslerde büyüme, kıllanma gibi cinsiyete bağlı diğer gelişmelere de dikkat edin. Eğer bu yönde bir gelişme yoksa, hormonal yetersizlik söz konusu olabileceği için, kadın hastalıkları uzmanı bir doktora başvurun. Gelişmeler varsa, endişe etmeden bir süre daha bekleyin.

Dil altını kestireyim mi?

K.KAYACAN / BURSA

Konuşma bozukluğunu düzeltmek için dilin altının kesilmesinin hiçbir yararı olmaz. Özellikle tıp fakültelerinin kulak boğaz ve burun kliniklerinde, bu tür konuşma bozukluklarının düzeltilmesiyle ilgili eğitim veren merkezler var. Eğer bunlardan birine başvurursanız, size de yardımcı olacaklarını sanıyorum.

Sıcak alerjisi olmalı

K.AHMET/ANKARA

Terlediğiniz ya da banyo yaptığınız zaman cildinizde hissettiğiniz kaşıntı sıcak alerjisine bağlı olabilir. Gerek hareketler ve gerekse banyo sırasında vücut ısısı arttığı için alerjik şikayetleriniz başlıyor.

Soğuk duş yaparak, ısı alerjisi olup olmadığını daha kesin anlayabilirsiniz.

Bağırsak parazitleri, ciltte mantar hastalığı gibi, alerjiyi kolaylaştıran etkenler varsa, bunları ortadan kaldırmaya çalışın. Böylece alerjiniz, biraz da olsa hafifleyecektir. Aksi taktirde sıcak banyodan kaçınmak, terlemeye neden olacak hareketleri ve giysileri uzak tutmak ve doktorunuzun önereceği alerji ilaçlarını düzenli kullanmak gerekecektir.

Eklem protezi düşünülebilir

R.ÇANKAYA

Halk arasında kireçlenme denilen olay eklemin aşınmasıdır. Bunun ilaçla ve ameliyatla kesin olarak ortadan kaldırılması mümkün değildir. İleri derecedeki aşınma, eğer eklemi kullanmayı imkansız hale getiriyorsa, yapılacak bir ameliyatla eklemi tümden ortadan kaldırıp, yapay eklem (eklem protezi) konulması dışında bir çare bulunmamaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları