Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Sorun psikolojik olabilir

U.KAYALI

Kısa bir süre önce kekelemeye başlayan oğlunuzun psikolojik yönden etkilenmesine yol açacak bir ortamda olmadığını söylüyor ve çare arıyorsunuz. Ancak sizin değerlendirmeniz, onun psikolojisini tam olarak yansıtmaz. Sizin için çok normal gelen bazı olaylar belki onun psikolojisini etkiliyor olabilir. Çocuğunuzu öncelikle tıp fakültelerinin çocuk psikiyatrisi kliniklerinden birine ya da bu konuda özel olarak çalışan bir uzmana götürmenizi tavsiye ederim.

Akıntının tahlilini yaptırın

H.Y./MERSİN

Hamilelik ve emzirme dönemlerinin dışında, kadınların göğüslerinden süt gelmesi, çoğu zaman, süt salgılatıcı hormon olan prolaktinin gereğinden fazla çalışmasının sonucudur.

Ancak sizin akıntınız, süt görünümünde olmayıp, daha çok iltihaplanmayı düşündürüyor. Böyle durumlarda, bir laboratuara başvurarak akıntının mikrobiyolojik tetkikini yaptırmakta yarar var. Doktorunuzla tekrar görüşmenizi tavsiye ederim.

Ergenlik dönemine bağlı

K.ÜNAL/MANİSA

13 yazınızdaki oğlunuzun meme uçlarının altında, düğmeye benzer bir sertliğin olması ve bunun bir süre sonra kendiliğinden kaybolması normaldir. Ergenlik döneminde hormonal aktivasyona bağlı bir durumdur. Hemen her ergende görülür, endişelenmeyin.

Göz tansiyonunu ölçtürün

M.DOĞANER/DİYARBAKIR

Baş ağrılarınızın, gözünüzdeki kanlama ve ağrıdan sonra başlaması, kaynağının gözde olması ihtimalini arttırıyor. Göz doktoruna gittiğinizden ve alerji için damla verdiğinden bahsediyorsunuz, ancak göz tansiyonu kontrolu yapılıp yapılmadığına ait bir bilgi yok. Eğer göz tansiyonu açısından tetkik yapılmadıysa, göz doktorunuza yeniden başvurarak, bu açıdan da tetkik olmanızı tavsiye ederim.

Kaşıntı parazite bağlı olabilir

H.KALKANCI/HOLLANDA

Makat civarındaki kaşıntılar, basur da denilen hemoroidlere bağlı olabileceği gibi, bağırsak parazitlerinin de sonucu olabilir. ’Dışkı da parazit aranması’ tahlilini yaptırmanızı ve eğer parazit ya da yumurtası görülürse, buna uygun ilaç kullanmanızı tavsiye ederim.

Depresyonlu haliniz, mektubunuzda da belirttiğiniz gibi, hasrete bağlı olabilir. Anlaşabileceğiniz birileriyle arkadaşlık kurup, iş saatleri dışında görüşmeniz yararlı olacaktır. Fırsat buldukça memleketinize giderek hasret gidermeniz de yararlı olabilir. Bu haller kendiliğinden düzelene kadar, doktorun size uygun gördüğü bir depresyon giderici ilacı kullanabilirsiniz.

Damar sertliğiniz var

S.SARICA/ALMANYA

Gerek kalp ve gerekse beyin damarlarınızın tıkanması sizde ciddi boyutlarda bir damar sertliği olduğunu düşündürüyor. Bunların ameliyatına gerek görmemeleri, tıkanmanın yavaş olması ve bu arada bünyenin tedbir olarak yeni kılcal damarlar oluşturması nedeniyledir. Ancak yeni oluşan damarların ve henüz tıkanmamış olan damarların da tıkanmaması için önlemler alınması gerekir. Bu amaçla, köşemde de sık sık değindiğim, damar sertliği için risk faktörü olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Sizde hangi riskler bulunduğunu ve bunlar için neler yapmanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları