Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Tansiyonum çıkıyor

35 yaşında bir bayanım. Beş sene önce çarpıntı ile tansiyon yüksekliği başladı. Başım da uyuşuyor. Çarpıntılarım olduğu zaman kalp elektrosu çektirdim, kalbimin normal olduğu söylendi. Ben tansiyon hastası mıyım yoksa kalp hastası mı? K.ELMAS

35 yaşında ve 5 yıldır da bu şikayetleriniz olduğu dikkate alınınca, tansiyon sorunu olmak için erken bir dönem olarak nitelendirilebilir. Erken yaşlarda tansiyon, genellikle başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Tıp dilinde esansiyel hipertansiyon olarak adlandırılan ve bilinen bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkan tansiyon ise genellikle daha ileri yaşlarda belirir.

Sizin olayınızı ayrıntılı olarak ele alınca, aslında tansiyon yükselmesinin temel sorun olmadığı da görülür. Bu kanıya neden vardığımı da açıklamak istiyorum. Tansiyon olarak adlandırılan olay, atardamarlar içindeki kan basıncıdır. Bu basınç hiçbir zaman sabit bir rakam değildir. Vücudun durumuna ve dokuların kan ihtiyacına göre değişir. Örneğin istirahat halindeki tansiyon ile efor halindeki, sakin bir ruh hali ile sinirlilik halindeki tansiyonlar farklıdır. Sizin tansiyon yükselmeleriniz de çarpıntı ilke gelen panik atak sırasında geçici olmaktadır. İşte bu nedenlerden dolayı size tansiyon hastası denilemez. Çarpıntı, başta uyuşma ve tansiyon yükselmelerini bir arada taşıyan başka tablolar da var ama benim kanaatım sizde panik atak olduğu şeklinde. Bir psikiyatri uzmanına bağlanarak sinir sisteminiz açısından muayene ve tedavi olmanızı önereceğim.

Şekerim düşmüyor

64 yaşında ve 10 senedir şeker hastasıyım. Doktorum bazı ilaçlar veriyor ama zaman zaman şekerim 200'e kadar yükseliyor. Günde toplam 5 tablet almama ve iki haftada bir kontrol olmama rağmen kan şekerim yaklaşık hep bu düzeylerde.

Ne yapmamı tavsiye edersiniz? K.UMUTLU

ŞEKER hastalığının tedavisinde başlıca üç yol bulunmaktadır. Hafif yükselmelerde düzenli bir diyetle ve kilo vererek kandaki şeker düzeyini normalde tutmak mümkün olabilir. Diyetle sonuç alınmayan ya da alınamayacağı görülen kişilerde ilaç kullanılır. İlaçlar da başlıca iki gruptur. Biri insülin diğer grup ise tıp dilinde oral antidiyabetikler olarak adlandırılan şeker düşürücü haplardır.

Sizin şeker hastalığınız tıp dilinde Tip 2 olarak adlandırılan ve ileri yaşlarda çıkan hastalık tipinde olduğu için oral antidiyabetiklerden sonuç alınacağı düşünülür. Siz her gün, iki ayrı ilaçtan toplam 5 tane aldığınız halde kandaki şeker düzeyini 200'ün altına indiremediğinizden şikayetçisiniz. Genellikle 200 civarında seyreden bir şeker hastalığının kontrol altına alındığından bahsedilemez. Zaman içinde bir çok komplikasyon (yan sorun) çıkarması ihtimali yüksektir. Bunun düşürülmesi gerekir. Düşürülememesi, öncelikle perhizinizi yeterli yapmadığınızı ve kilo fazlanız bulunduğunu düşündürür. Eğer böyleyse bir diyet uzmanı ile görüşerek çok titiz bir diyet uygulamanızı tavsiye ederim. Eğer kilo fazlanız olmadığı ve diyete titizlikle uyduğunuz halde şekeriniz bu düzeylerdeyse, ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi ve belki de insülin kullanılması gerekebilir.

İdrarımda yanma var

18 yaşındayım. Bir süreden beri cinsel organımdan akıntı geliyor. Son cinsel ilişkimden beş gün sonra başlayan bu akıntının yanısıra idrar yaparken yanma şikayetlerim de var... l M,MURATOĞLU

CİNSEL organdan akıntı olması ve idrar yaparken yanma hissetmeniz, dış idrar yolu olan üretrada iltihaplanma olduğunu düşündürüyor. Bunun cinsel ilişkiden beş gün kadar sonra başlaması, bu ilişki sırasında mikrop aldığınızı düşündürür.

Tedavisi için vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalısınız. Tedavide gecikirseniz iltihabın ilerleyerek prostat bezine yerleşmesi ihtimali vardır. Bu taktirde tedavinin çok daha zor olacağını bilmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları